Ģimenes budžetu plāno māmiņa Līga

Ģimenes budžetu plāno māmiņa Līga

14. Sep 2010, 21:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Budžeta plānošā piedalījās arī māmiņa Līga ar savu ģimeni, kurā aug 3 bērni. Lūkosim, kā ar budžeta plānošanu veicās viņai!

 

Līga savu ģimeni sauca par „normālu latviešu ģimeni” – vecāki un 3 bērni: Anna – 15 gadi, Marta – 10 gadi, Valters – 8 mēneši. „Ienākumi kopā ar vīru šķiet ļoti labi, bet ar katru mēnesi jūtu, ka palielinās to dienu skaits, kuras tiek skaitītas līdz algai. Statistikas dati rāda, ka valstī daudz kas paliek lētāks, bet nesaprotu, kāpēc man naudas paliek mazāk? Iemācoties plānot budžetu, varbūt es varētu izvairīties no mīnusa kontā,” – stāsta Līga.

 

Līgas atziņas pēc eksperimenta beigām:


Kārtējo mēnesi nobeidzām ar mīnusiem:(. Sakarā ar sezonas maiņu, bija nepieciešams bērniem nomainīt garderobi, kas kārtīgi iztukšoja kontu. Arī ārpus mājas sanāca vairāk pusdienot, jo bijām izbraukuši nelielā ceļojumā. Sakarā ar to, ka tika slēgts Selver veikals iepirkām ar 50% atlaidi uz priekšdienām konservēto pārtiku un alkoholu. Šis pirkums bija neplānots pārtikas grozam, kā arī neplānota bija cūkgaļa par 160 Ls (vesela cūka). Toties tagad esam ziemai pārtiku sarūpējuši.:)

Secinājumi:

1) lielāko naudas daļu "apēdam";

2) parasti katru mēnesi gadās neplānoti tēriņi, tāpēc ir jāieplāno nauda neparedzētiem izdevumiem;

3) ir ļoti grūti atteikties no pierastām lietām (kosmetologs, saldumi, sporta zāle u.c.), bez kurām it kā var iztikt;

4) sakarā ar to, ka ir ģimenei piebiedrojies vēl viens cilvēciņš, grūti ir saprast, ka arī viņam ir izdevumi:).

 

1

SEB bankas eksperta Edmunda Rudzīša atziņas:

  • Vēlos paslavēt Līgas ģimeni: gan konservētas pārtikas iegāde vairumā, gan cūkgaļas pirkšana ir pareiza rīcība, gādājot par pārtikas krājumiem ziemai, turklāt, izmantojot ievērojamas atlaides. Attiecīgi – tēriņiem pārtikai nākamajos mēnešos vajadzētu samazināties. Tāds taču bija mērķis?
  • Labi izskatīties ir svarīgi. Taču šomēnes Līgas naudas makam bija jāpiedzīvo „lielāka slodze” finanšu izteiksmē. Apģērbam tika iztērēts vairāk kā bija plānots. Līga pati atzīst, ka bērnu skapjus vajadzēja papildināt ar jaunām sezonas drēbēm. Protams, ka bērni aug un drēbes, apavi kļūst nederīgi, kā rezultātā garderobe regulāri jāatjauno. Par to nav šaubu. Man ir divi padomi: rūpīgi izvērtējiet, vai tiešām visi pirkumi ir nepieciešami. Un lai izvēli nosaka apģērba vai apavu kvalitāte, nevis pazīstams zīmols.  
  • Ģimenes kredītsaistības aizņem ievērojamu daļu no budžeta: šomēnes tie bija 39%! Šobrīd Līga un viņas ģimene tiek galā ar visu kredītu atmaksu un uztraukumam nav pamata. Tomēr jābūt uzmanīgam un rūpīgi jāseko līdzi saviem tēriņiem. Droši izmantojiet iespēju konsultēties ar bankas speciālistu! Arī tad, ja viss ir kārtībā. Iespējams, kredītu konsultants ieteiks risinājumu, kas palīdzēs daudz veiksmīgāk atmaksāt kredītu. Šobrīd, piemēram, kļūst aizvien populārāks risinājums, kad īstermiņa, nenodrošinātos kredītus (piem., kredītkartes, Aktīvā karte, overdrafts) banka piedāvā pievienot hipotekārajam kredītam, kā rezultātā, 1) klients maksā vienu kredītu, nevis vairākus; 2) īstermiņa kredītu atmaksas termiņš tiek pagarināts un procentu likme tiek samazināta, tā samazinot šī kredīta ikmēneša maksājumus.
  • Līgas rūpes par „drošības spilvena” veidošanu vecumdienām un uzkrājumi bērniem ir apsveicama un rekomendējama iniciatīva. Protams, es ieteiktu nedaudz pamainīt sadalījumu starp uzkrājumiem un tēriņiem, nedaudz vairāk novirzot savai rezervei: uzkrājumi veido 2% no ģimenes faktiskajiem izdevumiem. Taču viennozīmīgi – Jūs esat uz pareizā ceļa!

Budžetu plāno māmiņa Liene

Budžetu plāno māmiņa Zane

Sāc plānot savu budžetu arī Tu! Ieskaties un uzzini vairāk ŠEIT!

18. Dec 2009, 08:54

Tas bija mans komentārs-vēl neesmu atmodusies,aizmirsu ielogoties😀