Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa - „Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!”

Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļa - „Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!”

16. Oct 2010, 16:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Dzemdes kakla vēža profilakses nedēļu jau ceturto gadu pēc kārtas organizē Eiropas Dzemdes kakla vēža asociācija. Šogad šī dzemdes kakla vēža profilakses akcija ilgst  no 24. – 30. janvārim.

 

T%ās  mērķis ir pastiprināti uzrunāt sievietes un iedrošināt viņas aktīvai rīcībai šīs slimības  profilakses jomā, kā arī sekmēt līdzvērtīgu pieeju vakcinācijai un skrīningam viscaur Eiropā. Asociācijas mērķis ir padarīt skrīninga un vakcinācijas pakalpojumus par prioritāti un izglītot/informēt sievietes par to, kā efektīvi sevi pasargāt no dzemdes kakla vēža un optimāli izmantot šīs abas profilakses iespējas.

 

Eiropas Dzemdes kakla vēža asociāciju mūsu valstī pārstāv biedrība „Papardes zieds”. Šogad dzemdes kakla vēža profilakses nedēļas aicinājums Latvijā ir „Iesaisties! Pasargā sevi jau šodien!”. Tās ietvaros ir izdots buklets un notiek dažādas sabiedrības informēšanas aktivitātes.

 

Diemžēl zināšanas par to, kā slimība rodas un attīstās un kā iespējams sevi no tās pasargāt, ir ļoti būtiskas izpratnei un rūpēm par savu veselību. Dzemdes kakla vēzis ir vienīgā onkoloģiskā saslimšana, kuras vīrusu izcelsme ir zinātniski/klīniski pierādīta un no kuras iespējams sevi pasargāt ne tikai ar sekundārās profilakses jeb skrīninga, bet arī ar primārās profilakses jeb vakcinācijas palīdzību. Optimālā aizsardzība pret dzemdes kakla vēzi ir regulāras onkocitoloģiskās uztriepes pārbaudes apvienojumā ar vakcināciju, kas nodrošina spēcīgu un ilgstošu imunitāti jeb aizsardzību gan pret sākotnēju, gan pret atkārtotu HPV infekciju.

 

Organizēts dzemdes kakla vēža skrīnings Latvijā tika uzsākts tieši pirms gada - 2009. gada janvārī. Gada laikā pie ginekologa ieradušies un onkocitoloģiskās analīzes veikuši 20% sieviešu. 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi izraisoši vīrusu Imunizācijas valsts programmas ietvaros tiks uzsākta šā gada septembrī.

{smallpic:1}