Cik droša ir vakcīna pret dzemdes kakla vēzi?

04. Jul 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Piedāvājam jautājumu videosēriju par dzemdes kakla vēzi. Uz visiem jautājumiem atbildes sniedz starptautiska līmeņa eksperte - Krievijā ļoti plaši pazīstama ginekoloģe - vecmāte, Krievijas ģenetālo infekciju un neoplazijas asociācijas vice-prezidente Svetlana Rogovskaja.

Video: Cik daudz sieviešu Krievijā slimo ar dzemdes kakla vēzi  

Video: Kāpēc pret dzemdes kakla vēzi vakcinē 12 gadu vecumā? 

Video: Kas tā tāda kolposkopija

Video: Vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi pēc 30 

Video: Dzemdības - dzemdes kakla vēža profilakse?

Video: Vai sieviete pati var saprast, ka viņai ir dzemdes kakla vēzis? 

Visi video krievu valodā

Patlaban valsts skrīninga programmas un meiteņu bezmaksas vakcinācija pret dzemdes kakla vēzi ir vairāk kā 40 pasaules valstīs, tajā skaitā arī Latvijā. Katrā no šīm valstīm ir aktuāls arī jautājums, kas saistīts ar pētījumiem par vakcīnu pret dzemdes kakla vēzi. 

Tāpat kā jebkurš cits preparāts, tāpat kā jebkura cita vakcīna, arī šī ir izgājusi veiksmīgi cauri savam attīstības etapam: sākumā to pētīja eksperti, pēc tam tā tika izmēģināta uz dzīvniekiem, bet vēlāk  - uz brīvprātīgajiem. 

"Tagad noris ilgstošais klīnisko pētījumu periods. Tā sauc pētījumus, kas attiecas uz drošības izpēti, vakcīnas efektivitāti un to, vai tai ir kādi blakusefekti. Tiek izvēlētas 2 pacientu grupas. Vienai grupai tiek ievadīta placebo vakcīna, otrai  - preparāts,kas mūsu gadījumā ir šī vakcīna", - stāsta Svetlana Rogovskaja. 

Viņa uzsver, ka "patlaban šie vakcīnas pētījumi ietver sevī ne simtus, pat ne tūkstošus galībniekus, bet gan vairākus desmitus tūkstošus". Objektivitāte tie panākta uz "pa kluso" rēķina, kad pētnieki, nevis ārsts, dažkārt pat statistiķis nezina, kas sievietei ir ievadīts īstā vakcīna vai "placebo". 

Visi pētījuma dalībnieki kādā ilgstošā laika periodā tiek novēroti, pēc tam salīdzināti blakus efekti un vakcīnas efektivitāte starp grupām. 

"Uz doto brīdi pamata un viens no svarīgākajiem argumentiem ir tas, ka nopietnas negatīvas vakcīnas ietekmes pētīšanā nav atzīmēts pilnīgi nekas un mums ir tam spēcīgs apstiprinājums. Tie ir kontrolējamie-pierādījuma pētījumi, kurus nav iespējams viltot - visi pētījumi ir ļoti caurspīdīgi un tiek stingri kontrolēti, tajā skaitā to dara arī Vispasaules veselības organizācija", - stāsta S.Rogovskaja. 

VVO vērtē katru nopietno sarežģījumu gadījumu un analizē to. Patlaban vakcinēto sieviešu vidū nekādi sarežģījumi, blakus efekti nepārsniedz skaitu, kas tiek fiksēts placebo grupā.

VVO atzīst, ka vakcīna pret dzemdes kakla vēzi ir droša veselībai  un to iesaka. 

Starp citu, pētījumi joprojām turpinās. 

Māmiņu Klubs