Ar ko īpaša ir tieši hormonālā spirāle?

Ar ko īpaša ir tieši hormonālā spirāle?

02. Apr 2012, 12:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zinām, ka kontracepcijas metodes sievietēm ir visdažādākās, tomēr, ar ko īpaša un atšķirīga ir tieši hormonālā spirāle? Kādas ir šīs metodes priekšrocības?

 

Hormonālā spirāle ir unikāls dzemdē ievietojams hormonālās kontracepcijas preparāts, kas piecu gadu garumā nodrošina drošu aizsardzību pret grūtniecību. Kā pilnīgi drošā kontracepcijas sistēma, kurai piemīt agrāko sistēmu (intrauterīno un hormonālo) priekšrocības, bet nav trūkumu, tā tika izstrādāta Somijā pēc Pasaules Veselības organizācijas pasūtījuma un ar tās finansējumu. 

 

Šobrīd hormonālās kontracepcijas sistēmu Eiropā vien lieto simtiem tūkstošu sieviešu. Jaunākais dzemdē ievietojamais kontracepcijas līdzeklis ir tradicionāla „T” veida spirāle, kuras serdeni klāj membrāna, kas satur kontracepcijas tabletēs esošajam hormonam līdzīgu hormonu – hestagēnu.

 

Preparāta galvenā atšķirība ir viela, no kuras veidota membrāna. Tā ļauj piecu gadu garumā dzemdes dobumā izdalīties nemainīgam (20 mikrogrami diennaktī) hormona daudzumam. Tādējādi hestagēns iedarbojas tikai dzemdes līmenī, praktiski nenokļūstot asinīs un neapspiežot ovulāciju.

 

Hormonālo spirāli, tāpat kā parasto, ir viegli lietot, bet tā ir daudz drošāka. Turklāt, kā zināms, parasta spirāle pastiprina sāpes un asins zudumu menstruāciju laikā, taču, lietojot hormonālo spirāli, notiek pretējais. 

 

Kad šī kontracepcijas metode ir ieteicama?


Hormonālā spirāle ir maza „T” veida sistēma, kas tiek ievietota dzemdē (IUS). Viena no svarīgākajām intrauterīnās hormonālās sistēmas priekšrocībām ir tās plašais pielietojums. Kā īpaši efektīvs un drošs kontracepcijas līdzeklis tā ir ieteicama:

 

  • sievietēm, kurām nepieciešama ilgstoša kontracepcija;
  • sievietēm, kurām premenopauzes periodā tiek veikta estrogēnu terapija;
  • sievietēm, kuras baro mazuli ar krūti, rūpējas par krūts piena kvalitāti un vienlaikus vēlas lietot drošu un nekaitīgu kontracepciju;
  • sievietēm, kurām traucē pārmērīgas menstruācijas;
  • sievietēm, kurām kādu iemeslu dēļ nav piemēroti citi veidi, kā izsargāties no nevēlamas grūtniecības.

 

Dzemdē ievietojamā sistēma apvieno ķirurģiskās sterilizācijas efektivitāti un hormonālo tablešu ārstniecisko efektu. Turklāt, atšķirībā no sterilizācijas, šī ir pilnīgi atgriezeniska kontracepcijas metode. Pēc tās izņemšanas vairākumam sieviešu spēja ieņemt bērnu atjaunojas jau pēc mēneša. Savukārt salīdzinājumā ar pretapaugļošanās tabletēm, kuru efektivitāte ir atkarīga no to lietošanas noteikumu ievērošanas, dzemdē ievietoto sistēmu var vienkārši „ievietot un aizmirst”, bet tā būs tik pat droša visa menstruālā cikla laikā.

 

Izvēloties hormonālo intrauterīno sistēmu kā kontracepcijas metodi, Jūs ne vien uz ilgu laiku atbrīvosieties no nepieciešamības katru dienu lietot orālos kontraceptīvus un atbrīvosieties no bailēm, kuras izraisa nevēlamas grūtniecības draudi, bet arī saglabāsiet brīvas izvēles iespēju ģimenes plānošanas jautājumos.

 

Hormonālā spirāle apvieno visas parastās spirāles priekšrocības, bet tai nav daudzu trūkumu.


Laba panesamība


Kombinētie orālie kontraceptīvi (KOK), kas ir viens no izplatītākajiem hormonālās kontracepcijas līdzekļiem, dažkārt izraisa atsevišķas blaknes. Tas ir tādēļ, ka tie satur divus hormonu veidus: estrogēnu un prohestagēnu.

 

IntrauterīnajāIntrauterīnajāI hormonālajā sistēmā ir tikai viens hormons – prohestagēns. Turklāt tā līmenis asinīs uz sistēmas lietošanas fona ir viszemākais, salīdzinājumā ar jebkuru citu hormonālās kontracepcijas metodi.


Tādējādi dzemdē ievietojamo hormonālo sistēmu var lietot pat tās sievietes, kurām KOK izraisa dažādas blaknes.

 

Atgriezeniskums


IntrauterīnāIntrauterīnā hormonālā sistēma ir tā sauktā ilgstošās kontracepcijas metode. Tā spēj piecu gadu garumā nodrošināt drošu aizsardzību pret nevēlamu grūtniecību. Taču tas nebūt nenozīmē, ka, ja Jūsu plāni mainīsies un Jūs vēlēsieties dzemdēt bērnu, Jums nāksies gaidīt visus piecus gadus. Ārsts var izņemt sistēmu jebkurā laikā. Procedūra ir ļoti vienkārša: sistēmu, satverot aiz diedziņiem, izvelk no dzemdes dobuma. Spēja ieņemt bērnu atjaunojas jau pirmajos mēnešos pēc sistēmas izņemšanas.

 

 

Kāda ir tava pieredze ar hormonālo spirāli? Varbūt tev ir kāds jautājums, kuru gribētu uzdot ekspertiem?