Aptauja: Skolēni ikdienā cenšas ievērot drošības noteikumus

Aptauja: Skolēni ikdienā cenšas ievērot drošības noteikumus

24. Oct 2011, 13:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pirmklasnieki ikdienā cenšas ievērot visdažādākos drošības noteikumus - ziemā nestaigā pa aizsalušām ūdenstilpēm, krustojumus šķērsos, kad luksoforā deg zaļā gaisma, un diennakts tumšajā laikā lieto atstarotāju, liecina "SEB dzīvības apdrošināšanas" veiktā aptauja.


Lielākā daļa jeb 86% pirmklasnieku apliecinājuši, ka ziemā nestaigā pa aizsalušām ūdenstilpēm, bet vēl 81% norādījis, ka diennakts tumšajā laikā lieto atstarotāju. Taču 19% bērnu atzinuši, ka viņiem nav atstarotāju, taču lūgs, lai vecāki tos sarūpē.

 

Tāpat pārliecinošs vairākums (94%) pirmklasnieku apliecinājuši, ka ceļu šķērso tikai pie zaļās luksofora gaismas, savukārt 5% atzinuši, ka dažkārt ielu pārskrien arī pie oranžās gaismas, tomēr apņēmušies turpmāk tā vairs nedarīt.

 

Pirmklasnieku sniegtās atbildes rāda, ka 75% no viņiem automašīnā piesprādzējas vienmēr un par drošību atgādina arī citiem, kuri par to ir piemirsuši. Vairāk nekā piektdaļa skolēnu norādījuši, ka ir reizes, kad drošības jostas netiek izmantotas, bet viņi apņemas turpmāk vienmēr sprādzēties. Vēl 3% pirmklasnieku norādījuši, ka viņu ģimenē nav automašīnas.

 

Iestājoties aukstajam laikam, aktuāls kļūst jautājums arī par bērnu vēlmi pārbaudīt Latvijas ūdenstilpju ledus cietību. 86% pirmklasnieku apliecinājuši, ka zina - pa aizsalušām ūdenstilpēm staigāt ir bīstami - un to nedara. 12% bērnu atzinuši, ka dažkārt kopā ar draugiem vai vecākiem slidinās pa aizsalušām upēm, ezeriem vai piemājas dīķiem, taču apņemas turpmāk vairs neriskēt, bet 2% atzinuši, ka ziemā labprāt slidinās pa aizsalušu ūdenstilpi.

 

Aptaujā arī secināts, ka absolūts vairākums jeb 91% pirmās klases skolnieku mājās nekad nespēlējas ar sērkociņiem, bet 9% norādījuši, ka par spīti tam, ka zina - spēlēties ar uguni ir bīstami -, dažkārt to dara, tomēr apņemas turpmāk to nedarīt.

 

"SEB dzīvības apdrošināšanas" valdes priekšsēdētājs Ints Krasts skaidro, ka aptaujas mērķis bija aicināt pirmo klašu skolotājus un arī bērnu vecākus vēlreiz pārrunāt ar skolēniem ikdienā svarīgākos drošības jautājumus, jo bērni ik brīdi ir pārņemti ar savām nodarbēm, spēlēm, pasaules izzināšanu un nereti piemirst par savu drošību. "Mums, pieaugušajiem, ir ļoti svarīgi atcerēties, ka bērni ir mūsu spogulis, tāpēc ikdienā arī mums pašiem ir jāievēro tie paši drošības noteikumi, ko lūdzam atcerēties un ievērot mūsu atvasēm," uzsver Krasts.

 

"SEB dzīvības apdrošināšanas" veiktā pirmklasnieku aptauja "Es apņemos!" tika veikta 2010.gada oktobrī un novembrī, piedaloties 2000 Latvijas pirmās klases skolēnu