5 svarīgas atbildes par gastroeneterīta infekcijām

5 svarīgas atbildes par gastroeneterīta infekcijām

09. Feb 2012, 12:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jau iepriekš stāstījām par gastroenterīta infekcijām. Šodien kopā ar medicīnas sabiedrības „ARS” ārsti Astrīdu Dzirnieci noskaidrosim, kādi ir infekcijas simptomi,  kad vajadzētu zvanīt ārstam un atbildes uz citiem svarīgiem jautājumiem.

 

Kādi ir infekcijas simptomi?


Parasti gastroenterīta infekcijas galvenais simptoms ir caureja, bet vēl var būt, ka ir arī šādas infekcijas blaknes:

  • Drudzis
  • Apetītes trūkums
  • vemšana
  • nelabums, reibonis
  • svara zudums
  • dehidratācija
  • Asinis izkārnījumos

 

Šie simptomi parasti ilgst pāris dienas, bet gadās arī, ka ilgāk. Ja Jūsu simptomi nepāriet vairāk kā 2 nedēļu laikā, Jums ir hroniska diareja. Noteikti zvaniet savam ārstam, ja uzskatāt, ka Jums ir hroniskas diarejas pazīmes, vai arī, ja Jums ir asinis izkārnījumos.

Kad simptomi parādās?

 

Gastroenterīta infekcijas slimību inkubācijas periods ir ļoti nekonkrēts, atšķirīgs. Piemēram, Shigellas inkubācijas periods parasti ir 2-4 dienas, bet citu infekciju periods var būt no 4 līdz 48 stundām.

 

Parazītu izraisītām infekcijām parasti ir ilgāks inkubācijas periods, kā, piemēram, Giardia infekcijai, kuras simptomi var parādīties pēc 1 līdz 4 nedēļām. Vēl simptomu parādīšanās periods ir atkarīgs arī no pašas personas veselības stāvokļa, caureja var ilgt kā dažas dienas, tā arī pāris nedēļas.

 

Cik ilgi pēc saslimšanas ar diareju ir iespējams ar to aplipināt citus?

 

Diarejas infekcijas ir ļoti lipīgas. Tās var tikt pārnēsātas no personas uz personu ar netīru roku palīdzību, piesārņota ūdens palīdzību, bojāta ēdiena palīdzību un tāpat arī daži dzīvnieki var tās pārnēsāt un aplipināt cilvēkus. Vairumā gadījumu infekcija ir lipīga tik ilgi, kamēr personai ir caureja, bet ir infekcijas, kuras ir lipīgas vēl ilgāku laiku pat pēc caurejas izārstēšanas.

 

Kā es varu sevi pasargāt no infekcijām?

 

Visefektīvākais veids, lai pasargātu sevi no diarejas ir mazgāt bieži rokas. Netīras rokas, ar ko pieskaramies ķermenim, un tāpat arī ēdienam, ko ēdam, ir viens no veidiem, kā visātrāk tikt pie infekcijām. Noteikti vienmēr ir jāmazgā rokas ar ziepēm, katru reizi pēc tualetes pirms un pēc ēšanas, sevišķi, ja zināt, ka Jūsu apkārtnē vai dzīvesvietā pašlaik ir  „vēdervīrusu” laiks. Pārliecinieties arī par to, lai Jūsu vannas istabā vienmēr būtu tīri dvieļi, ar ko tikko nomazgātās rokas noslaucīt. Mazgājiet arī bieži rokas saviem bērniem, lai arī cik mazi tie būtu, jo bērni rokas bieži bāž mutē.

 

Ēdiens un ūdens arī var izraisīt diareju. Lai pasargātu sevi, ēdiens ir kārtīgi jāpagatavo, augļi un dārzeņi vienmēr ir rūpīgi jānomazgā pirms to ēšanas. Noteikti neēdiet gaļu, kas nav kārtīgi izcepta, ir pusjēla. Tāpat arī kārtīgi neizvārītas olas nav ieteicams lietot uzturā.

 

Pārliecinieties par to, lai Jūsu virtuves trauki un gatavošanas virsmas būtu vienmēr tīras, sevišķi pēc gaļas un olu gatavošanas. Nevajadzētu ēst pārtiku, kas pagatavota vairākas stundas iepriekš, pat, ja tā ir tikai pupiņu pastēte, toksīni tajā joprojām var būt dzīvi.

 

Ja Jūs ceļojat vai nakšņojat kādās nometnēs, nedzeriet nekad ūdeni no avotiem, ezeriem, upēm, izņemot gadījumus, kad vietējās veselības aprūpes iestādes ir sertificējušās tāda ūdens dzeršanu kā drošu. Dažās valstīs ir jāuzmanās no ēdiena vai dzēriena, kas ir pirkts uz ielas. Labāk dzert ūdeni no pudeles.

 

Dzīvnieki, pamatā reptiļi, arī var pārnēsāt infekcijas slimības, izņemot, ja tie ir stingri norobežoti no ģimenes ēšanas zonas. Pēc dzīvnieku glaudīšanas noteikti jānomazgā ir rokas. Un vienmēr jāmazgā rokas ir tekošā ūdenī, nevis vienā bļodā kopā ar citiem ģimenes locekļiem.

 

Vai man vajadzētu zvanīt savam ārstam?

 

Dažreiz, par spīti Jūsu centieniem un labajai gribai, diareju paša spēkiem uzveikt neizdodas. Noteikti informējiet savu ārstu, ja Jums ir caureja, drudzis, vemšana vai sāpes vēderā, ārsts Jums var palīdzēt – sākumā kaut vai telefoniski. Bet, jāatrādās noteikti ir ārstam, ja Jūs jūtaties apātisks, un Jūsu mute un āda ir ļoti sausa, vai arī Jūsu izkārnījumos ir asinis vai gļotas. Tikai tad ārsts varēs Jums nozīmēt vispiemērotāko ārstēšanās metodi. Jums noteikti jāatrādās ārstam arī, ja Jūsu vemšana ir tik liela, ka nespējat uzturēt sevī nekādu šķidrumu, vai arī, ja kopējie slimības simptomi nemazinās 3 dienu laikā.

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

 

Dabisks palīgs kuņģa-zarnu traktam Silicea gēls kuņģa zarnu traktam

 

 

Unikālu šo gelu padara neparasti augstā saistīšanās spēja ar patogēniem un toksīniem. Tas paredzēts šādos gadījumos:

  • Vēdersāpes
  • Slikta dūša
  • Vemšana
  • Vēdera uzpūšanās
  • Grēmas

Silicea gels kuņģa-zarnu traktam saista patogēnus dabiskā veidā un palīdz tos dabiski izvadīt no organisma. Gels ir šķidrā veidā – bez smaržās, krāsas un garšas. Lietojams jau no zīdaiņa vecuma.