Zande: nav iespējams komentēt bērna zīmējumus, neizprotot situāciju

Zande: nav iespējams komentēt bērna zīmējumus, neizprotot situāciju

27. Oct 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērnu zīmējumi mēdz atklāt brīnumainākās un pārsteidzošākās lietas. Reizēm pozitīvas un reizēm- negatīvas.  Esam saņēmuši kādu zīmējumu no māmiņas,kura satraucas par to,ko bērns uzzīmējis un uzrakstījis. Māmiņu Klubs vērsās pie psiholoģes, psihoterapeites Diānas Zandes, lai noskaidrotu viņas pārdomas par šo zīmējumu.

Sākot komentāru, psihoterapeite uzsver: "Lai kā mammai gribētos, nevar komentēt un izteikt kādus spriedumus, neredzot un nezinot fona aspektus šim zīmējumam. Tad tas būtu tas pats, kas aicināt parādīt rokassomu un lūgt noraksturot tās nēsātāju." 

Tāpat mamma nav norādījusi bērna vecumu- tie ir 5, 7 vai padsmit gadi. Tāpat nav zināms, kas vedinājis bērnu šādu zīmejumu radīt- aina no videospēles vai filmas, varbūt ir kāds sasāpējis jautājums ģimenē.

Diemžēl vecākiem mēdz būt aplams priekšstats par to,ko spēj profesionāļi- apskatīt zīmējumu un pateikt kopumā, kāda problēma slēpjas. Tomēr apsveicami un svarīgi, ka mamma ir ieraudzījusi problēmu un raizējas par to. Nākamais solis būtu došanās pie speciālista.

Psiholoģe uzsver- šāds zīmējums vair nozīmēt kaut ko,bet tāpat tas arī var nenozīmēt neko. Ir iespējami abi varianti. Sadarbībā ar profesionāli un sarunā ar viņu ir iespējams noteikt, kas notiek ģimenē, pašā bērnā un, iespējams, šī dīvainā vai biedējošā uzvedība nav nekas cits kā vecuma īpatnība.

"Ir labi,ka vecāki pievērš uzmanību šim jautājumam, bet risinājums bez pašu ieguldījuma nav iespējams," tā Diāna Zande. "Kad mums sāp zobs, mēs dodamies pie zobārsta. Šādā situācijā vecāki vai viens no vecākiem aizietu pie speciālista, lai pārrunātu notikušo un uzklausītu iespējamos risinājumus un izzinātu,vai nepieciešama bērna tālāka izpēte vai terapijas nodrošināšana. Tas ir tieši tāpat kā slimnīcā- uzņemšanā vispirms noskaidro, kas ir noticis, nevis ved uz operāciju."

Lai izdodas atrast vislabāko speciālistu un risinājumu situācijai!

Māmiņu Klubs