Velti laiku komunikācijai ar savu bērnu!

Velti laiku komunikācijai ar savu bērnu!

20. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs nevaram dzīvot ārpus sabiedrības, tāpēc savstarpējā saziņa ir ļoti svarīga, un kā gan vēl labāk bērnam iemācīties komunicēt ar citiem, ja ne no saviem vecākiem.

Komunikācijā ar vecākiem bērns apgūst savu pirmo sociālo pieredzi, iemācās mijiedarboties ar citiem cilvēkiem. Tādējādi bērns iemācās dalīties ar informāciju un savām emocijām.

Ikviens vecāks, protams, saprot, ka komunikācijai ar bērniem ir ļoti liela nozīme, taču bieži vien, pārnākot mājās vakarā no darba, esam pārāk noguruši un nokaitināti, lai vēl atlicinātu spēku pilnvērtīgai sarunai ar bērnu. Te svarīgi atcerēties, ka ikviens bērns gaida brīdi, kad varēs satikt savus vecākus, sarunāties ar viņu, dalīties savos dienas iespaidos un būt kopā.

Laiks rit ļoti ātri un bieži vien to apzināmies vien tad, kad bērni jau izauguši, tāpēc ir svarīgi atcerēties, ka tagad, kad bērns ir vēl mazs, viņš ir izslāpis vecāku uzmanības, savukārt jau pēc pāris gadiem mazais bērniņš būs izaudzis par spurainu pusaudzi, kurš labākajā gadījumā uz jautājumu “Kā pagāja diena”, atbildēs ar “Normāli”.

Šī iemesla dēļ iesakām izveidot ieradumu sarunāties ar bērnu jau no mazotnes, jo tas ļaus nepazaudēt savstarpējo kontaktu arī laikā, kad bērns būs sasniedzis pusaudža gadus.

4 iemesli, kāpēc obligāti jāvelta laiks sarunām ar bērnu

  • Jo mazāk laika tiek veltīts bērnam, jo lielāka iespēja, ka bērns ar laiku nošķirsies un distancēsies no saviem vecākiem.
  • Kvalitatīva komunikācija un uzmanības veltīšana bērnam ir labākais veids, kā parādīt, ka bērns jums ir svarīgs un tiek mīlēts.
  • Sarunājoties ar vecākiem bērns mācās komunikācijas prasmes. Ir novērots, ka bērni, kuriem tiek veltīta pilnvērtīga uzmanība, atlicināts laiks savstarpējām sarunām, ir pašpārliecinātāki, ātrāk pielāgojas jaunai videi, viņiem ir vieglāk veidot komunikāciju arī ar saviem vienaudžiem.
  • Sirsnīgas sarunas palīdz bērnā attīstīt labā, taisnīguma sajūtu.

Tieši šo iemeslu dēļ, lai arī cik noguruši jūs vakarā būtu, nolieciet nost viedierīces un veltiet kvalitatīvu laiku sarunai ar bērnu. Varat pat ieviest to kā savu ikvakara rituālu, kad pusstundu pirms gulētiešanas veltat tikai sarunām, pārrunājot dienā notikušo, nākamās dienas plānus. Šāds rituāls stiprinās ģimenes saites un bērna uzticēšanos.

Par ko runāt? Bieži vien vecākiem ir uzskats, ka bērns vēl ir pārāk maziņš, un nav ne jausmas, par ko sarunāties. Velti! Viss ir daudz vienkāršāk nekā sākotnēji šķiet. Vienkārši painteresējies par bērna dienā piedzīvoto, viņa izjūtām, domām. Nepratini bērnu kā policists nopratināšanas laikā. Ļauj sarunāties savai sirdij!