VIDEO: Pamācība rotaļām ar kartupeļu cieti

16. Apr 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad paliekam mājās, nākas aizdomāties par to, kā forši kopīgi ar bērniem pavadīt laiku. Mums ir ideja – tā vietā, lai pirktu aizvien jaunas rotaļlietas, ņem talkā kartupeļu cieti, no kuras var izgatavot veidošanas masu. Jautri pavadīts laiks garantēts!

Zinātniski ir pierādīts, ka bērnu prāts atrodas pirkstu galos – jo veiklāki ir bērna pirkstiņi, jo labāk attīstīta būs viņa runa un koncentrēšanās spējas. Bērna attīstība pirmajos dzīves gados ir cieši saistīta ar sīkās pirkstu muskulatūras attīstību. Bērnu agrīnās attīstības speciāliste, pirmsskolas pedagoģe Sabīne Bakiļina: “Pirkstiņu attīstība ir svarīgākais vecāku uzdevums bērnu audzināšanā. Tas sākas jau no pirmajām bērna dzīves dienām un nekad nebeidzas.” Speciāliste skaidro, ka sākotnēji tā ir pirkstiņu masāža, pēc tam jau tās ir rotaļas ar dažādiem ļoti vienkāršiem priekšmetiem, kas pārsvarā atrodami ikvienā virtuvē.

Teiktajam pievienojas arī bērnu vecāki Ketija un Ēriks, kuri, vadoties no savas pieredzes, teic, ka bērniem nav nepieciešama liela mantu kaudze, jo viņiem vislabāk patīk rotaļām izmantot dažādas švammītes, kastroļus. Jo mazāk mantas pieejamas, jo labāk bērniem strādā fantāzija! Ketija stāsta, ka viņu bērni mājās labprāt izpaužas radoši – gatavo dažādas rotaļlietas paši no kartona, kopīgi tiek veidoti T-krekli, griežot, gludinot un šujot, un tikpat labprāt visi kopā izgatavo arī paši savas veidošanas masas jeb slaimus. To izgatavošanā tiek izmantota kartupeļu ciete, tā samazinot toksisko vielu koncentrāciju.

“Aloja Starkelsen” valdes loceklis Jānis Garančs norāda, ka kartupeļu cietes unikālās īpašības varam izmantot gan dažādu pārtikas produktu pagatavošanā, gan arī rotaļās. “Kartupeļu ciete ar savu unikālo ūdens saistību un ūdens noturību veido interesantu masu, kas vienlaicīgi ir gan cieta, gan šķidra. Kad masa tiek kustināta, tā ir šķidra, bet, kad atstājam to mierā, tā sacietē,” skaidro Jānis Garančs.

Jā, kartupeļu ciete var kļūt par fantastisku rotaļlietu, jo tā ir dabīgs un nekaitīgs produkts, kas nesatur ne alergēnus, ne arī krāsvielas vai citas vielas, kas varētu negatīvi ietekmēt apkārtējo vidi. Tāpat arī vecākiem nav jāsatraucas, ja neliels cietes daudzums nonāk bērna mutē vai degunā. Bez pielietošanas pārtikā, dažādām mīcāmajām masām, kuras var izveidot no kartupeļu cietes, vēl to var izmantot arī kā tīrīšanas līdzekli – gan mīkstajām rotaļlietām, gan paklājiem. Kartupeļu cieti atliek vien uzbērt mīkstās rotaļlietas vai arī paklāja virsmai, to ierīvēt un pēc tam cietes granulas ar putekļu sūcēju savākt.