Vai bērniņš naktī jāmodina un jāved uz tualeti?

Vai bērniņš naktī jāmodina un jāved uz tualeti?

27. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pavisam nesen Māmiņu Klubā veicām aptauju par bērnu nakts enurēzi, tās ietvaros māmiņas varēja uzdot jautājumus Māmiņu Kluba speciālistiem. Šoreiz meklējam atbildi uz jautājumu par bērna modināšanu naktī, ar mērķi - podiņa apmeklējums!

Vai naktī bērns ir jāmodina un jāved uz tualeti? Bērnam ir 4 gadi un 4 mēneši un pagaidām gandrīz neviena nakts mums nav bijusi sausa.

Dārgā māmiņa. Mums ir ļoti daudz jautājumu tieši jums: vai esat bijuši pie ārsta, pie urologa, neirologa, psihologa? Vai ir nodotas analīzes, lai pārliecinātos par infekcijas esamību vai neesamību?

Līdz piecu gadu vecumam neiesaka uztraukties par šo lietu, bet, ja tiešām līdz šim vecumam bērns ne vienu rītu nav pamodies sausā gultiņā, tad noteikti būtu jādodas pie ārsta, kā arī - meklējiet padomus, atbalstu un ieteikumus vietnē - www.bernuenureze.lv.

Pats bērna modināšanas process ar mērķi - nokārtoties tualetā īsti nesniegs vēlamo rezultātu. Bet ir vairāki veidi, kas var palīdzēt šajā ziņā:

  • Atklāti parunājieties ar bērnu, nenosodiet viņu, izrādiet atbalstu. Sakiet bērnam, ka viņš nav slims, ka viņš ir pilnvērtīgs. Kopīgiem spēkiem jums izdosies problēmu atrisināt.
  •  Nekādā gadījumā nesakiet bērnam, ka viņš uzvedas kā maziņš.
  •  Pārliecinieties par to, lai bērns pirms miega aiziet uz tualeti.
  •  2-3 stundas pirms miega atsakieties no šķidruma dzeršanas.
  •  Atstājiet ieslēgtu nakts lampiņu, lai bērnam vieglāk, vajadzības gadījumā, būtu atrast podiņu vai aiziet līdz tualetei.
  •  Obligāti nomainiet slapjo gultas veļu, lai bērns varētu turpināt gulēt sausā gultiņā.
  •  Kopā piefiksējiet sausās un slapjās naktis.

Vai bērnu ir vērts modināt naktī speciāli, lai viņš aizietu uz tualeti?

- Cik bērnam ir gadu? Kas ir darīts, lai novērstu slapjās gultiņas problēmu? Līdz piecu gadu vecumam nav vērts modināt bērnu ar šādu mērķi.

  • Daudzi vecāki izmēģina šo metodi, domājot, ka tādā veidā spēs kontrolēt enurēzi. Bet tādas metodes var pat pasliktināt problēmu, jo bērna organisms var pārkārtoties uz to, ka naktī ir jāčurā.
  • Pārtraucot bērna miegu, jūs neļaujat atpūsties bērna nervu sistēmai. Zinot, ka viņu pamodinās, bērns var tieši nogulēt "atbildīgo" brīdi. Tāpēc bērnam būtu jāpaļaujas uz saviem spēkiem, nevis uz jums naktī.

Esiet pacietīgi!

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

Speciālistu padomi, videopadomi, māmiņu personīgā pieredze

www.bernuenureze.lv