Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana – vērtīga dāvana bērnam

Uzkrājošā dzīvības apdrošināšana – vērtīga dāvana bērnam

29. Dec 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šis gads daudziem ir licis aizdomāties par tādām vērtībām kā veselība, dzīvība, drošība un stabila, prognozējama nākotne. Mēs nespējam paredzēt, kas var notikt ar katru no mums, taču varam parūpēties par savas ģimenes un bērnu labklājību, iespējām iegūt kvalitatīvu izglītību un komfortablāku dzīvošanu.

Šos komponentus sevī ietver uzkrājošā dzīvības apdrošināšana – lielisks veids, kā nodrošināt finansiālu aizsardzību sev un saviem tuviniekiem. 

Divi vienā – uzkrājums un apdrošināšana 

Dzīvības apdrošināšana ietver divus galvenos aspektus. Viens ir risku apdrošināšana, kad apdrošinātā nāves gadījumā apdrošināšanas līgumā norādītajam tuviniekam tiek izmaksāta atlīdzība. Otrs ir uzkrājuma veidošana, ko iespējams saņemt līguma termiņa beigās vai arī to manto līgumā norādītā persona, kurai atkarībā no noslēgtā līguma nosacījumiem izmaksā tā brīža uzkrājumu un apdrošinājuma summu vai arī lielāko no šīm divām summām. 

Dzīvības apdrošināšanas līguma minimālais termiņš ir viens gads, taču to iespējams izvēlēties atkarībā no uzkrājuma mērķiem. Ja tiek krāts bērna izglītībai, tad parasti līguma termiņa beigas ir atvases astoņpadsmitā dzimšanas diena vai, krājot citiem mērķiem, piemēram, mājokļa iegādei vai pirkuma pirmajai iemaksai, pensijas vecuma papildu finansiālajai drošībai, attiecīgi var izvēlēties atbilstošāko termiņu. 

Slēdzot līgumu, tajā nav jānorāda uzkrājuma veidošanas mērķis, taču vēlams to izrunāt ar apdrošināšanas speciālistu, kurš ieteiks klientam izdevīgākos risinājumus mērķa sasniegšanai.

Izdevīgi – nodokļu atvieglojumi polises īpašniekam

Ja dzīvības apdrošināšanas ar uzkrājumu līgums tiek slēgts vismaz uz 10 gadiem, tā īpašniekam pienākas nodokļu atvieglojumi 20% apmērā no veiktajām iemaksām, kas gada griezumā nepārsniedz 10% no bruto ienākumiem. 

Protams, 10 gadi ir ilgs laika posms, un ne vienmēr varam paredzēt, kā dzīve iegrozīsies. Tajā pašā laikā arvien biežāk šķiet, ka laiks skrien tik ātri un nereti, domājot par kādiem pagātnes notikumiem, atskārstam, ka ir pagājuši jau 10 gadi. Lai rūpētos par labāku nākotni un lielāku finansiālo drošību, ir svarīgi sākt rīkoties jau šodien. Nepieciešamības gadījumā līgumu iespējams arī pārtraukt pirms termiņa vai veikt izmaiņas noslēgtajā līgumā. 

Minimālā ikmēneša iemaksu summa ir 30 eiro, taču atbilstoši saviem ienākumiem līgumā var fiksēt optimālo maksājuma summu. Protams, iespējams arī iemaksāt vairāk. 

Piemērs: Slēdzot līgumu uz 10 gadiem un mēnesī iemaksājot 50 eiro, tavs ieguvums:

  • apdrošināšanas aizsardzība 7000 eiro
  • uzkrājums 6380 eiro 
  • nodokļu atmaksa 1200 eiro 

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības ERGO datiem, Latvijā dzīvības apdrošināšanas uzkrājuma vidējās iemaksas uz vienu iedzīvotāju ir 83 eiro (salīdzinot, citās Eiropas valstīs šī summa ir vidēji 1189 eiro).

Iemaksu veic cilvēks, kurš apdrošina savu dzīvību. Vienā polisē iespējams apdrošināt līdz pat piecām personām, taču katrs no vecākiem var slēgt savu līgumu un veikt iemaksas atsevišķi, tādējādi abi saņemot nodokļu atvieglojumus.   

Lieliska dāvana, kuru novērtēs tās saņēmējs

Par dzīvības apdrošināšanas uzkrājuma veidotājiem var būt ne tikai vecāki, kuri rūpējas par bērnu nākotni. Mūsdienās arvien biežāk galvas tiek lauzītas, ko uzdāvināt bērnam, mazbērnam. Nereti vecāki jau bērnam nodrošinājuši lielāko daļu kāroto lietu, un vecvecāki vienkārši mazbērnam uzdāvina naudu vai arī ik mēnesi cenšas iedot naudas summu ar domu, lai mazais pats sev kaut ko nopērk. Rūpējoties par bērna nākotnes izglītību, dāvana ar pievienoto vērtību var būt dzīvības apdrošināšana ar uzkrājumu veidošanu. Vecvecākiem pat veicot tikai minimālās iemaksas ik mēnesi, bērns savā astoņpadsmitajā dzimšanas dienā var saņemt ievērojamu naudas summu, kas var būt ļoti vērtīgs atbalsts jaunieša vēlamās izglītības iegūšanai vai solis pretī savu mērķu sasniegšanai. Turklāt arī strādājoši vecvecāki, ja viņi ir apdrošināšanas līguma slēdzēji, par ik mēnesi veiktajām iemaksām reizi gadā no valsts var saņemt iedzīvotāju ienākumu nodokļa pārmaksas atmaksu. 

Papildu iespējas vēl lielākai drošībai

Dzīvības apdrošināšanas polisē vēl papildus var iekļaut vairākus apdrošināšanas veidus:

  • Nelaimes gadījumu apdrošināšanu, kas ir ērts un izdevīgs veids, kā nodrošināt finansiālu aizsardzību sev un saviem ģimenes locekļiem, ja iestātos nelaimes gadījums: kaulu lūzums, trauma pārejoša darba nespēja, invaliditāte vai apdrošinātā nāve. 
  • Kritisko saslimšanu apdrošināšanu, kas sniegs finansiālo nodrošinājumu infarkta, insulta, vēža, kā arī citu nopietnu saslimšanu gadījumos. Tās ir visbiežāk sastopamākās smagās saslimšanas, kuru ārstēšanai var būt nepieciešami ievērojami naudas līdzekļi. 
  • Pilnīgas neatgriezeniskas invaliditātes apdrošināšanu, kas nodrošina finansiālus līdzekļus gadījumā, ja iestājas pirmās grupas invaliditāte. 
  • Audzināšanas pabalsta apdrošināšanu, kas nodrošinās pabalsta izmaksu bērnam apgādnieka zaudēšanas gadījumā. 
  • Dzīvības riska apdrošināšanu, kas sniegs finansiālu aizsardzību ģimenei apgādnieka nāves gadījumā. Piemērots risinājums gadījumiem, ja tiek ņemts kredīts, lai kredītņēmēja nāves gadījumā neatmaksāto saistību slogs negultos uz kredītņēmēja ģimeni. 

Papildapdrošināšanu vari iekļaut vienā polisē gan sev, gan arī citām personām, piemēram, dzīvesbiedram vai bērnam. Par to, kurus no papildu apdrošināšanas veidiem būtu vēlams iekļaut jūsu uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas polisē, aicinām konsultēties ar apdrošināšanas speciālistiem. 

 

Ja tev rodas kādi papildu jautājumi par uzkrājošo dzīvības apdrošināšanu, sazinies ar ERGO apdrošināšanas speciālistiem, zvanot pa tālruni 1887 vai rakstot uz e-pastu info@ergo.lv

 

Šobrīd slēgt uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumu ir īpaši izdevīgi, jo, to darot līdz 2021. gada 31. janvārim, iespējams saņemt nelaimes gadījumu apdrošināšanu uz vienu gadu bez papildu maksas.