TOP9 mīti par bērnu slapināšanu gultā

TOP9 mīti par bērnu slapināšanu gultā

26. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai zināji, ka arī ar bērnu slapināšanu gultā saistās visai daudz mītu? Šodien mēģināsim tos visus atrisināt. 

Mīts: bērns, kurš slapina gultā,ir pārāk slinks, lai dotos uz tualeti

Patiesība: lielākā daļa cilvēku neizprot, ka tas ir pavisam normāli bērnam, kurš ir apguvis podiņmācību, reizi pa reizei piedzīvot slapināšanu gultā līdz pat 7 gdu vecumam. Tavs bērns noteikti nav slinks tāpēc, ka viņš nespēj visu nakti būt sauss. Viņam vienkārši ir mazs urīnpūslis, kurš nevar noturēt urīnu visu nakti un vēl nepazīst savu ķermeni tik labi,lai pamostos, kad ir nepieciešamība doties uz tualeti.

Mīts: sodīšana palīdzēs bērnam pārtraukt slapināt gultā

Patiesība: bērniem, kuri slapina gultā, nav kontrole pār to,kas notiek. Tas ir tieši tas pats kas sodīt kādu par šķaudīšanu. Sodīšana par bērna slapināšanu gultā tikai graus bērna pašapziņu un liks bērnam justies vainīgam.

Mīts: slapināšanu gultā izraisa stress

Patiesība: slapināšanu gultā neizraisa stress. Visbiežākie iemesli slapināšanai gultā ir mazs urīnpūslis, iedzimtība un ciešs miegs, kas neļauj bērnam pamosties, lai laicīgi dotos uz tualeti.

Mīts: zēni slapina gultā biežāk nekā meitenes

Patiesība: pētījumi rāda, ka zēni ir tendēti slapināt gultā biežāk nekā meitenes. Parasti zēni podiņmācību apgūst vēlāk kā meitenes, tāpēc zēniem vēlāk arī izdodas nogulēt visu nakti sausā gultiņā. Tomēr jāuzsver, ka arī meitenes nav pilnībā imūnas uz slapināšanu gultā.

Mīts: lielākajai daļai bērnu, kuri slapina gultā, ir medicīniskas problēmas

Patiesība: bērniem, kuri ir jaunāki par 6-7gadiem un kuri slapina gultā, nav noteiktu iemeslu, kāpēc viņi to dara. Ja bērns pratis izgulēt sausas naktis sešus mēnešus un ilgāk un pēkšņi sācis slapināt gultiņā, šādos gadījumos noteikti vēlēsies parunāt ar savu ārstu. Daži no medicīniskiem iemesliem, kāpēc bērni pēkšņi sākuši slapināt gultā, ir urīnceļu infekcijas, diabēts, urīnpūšļa pataloģijas vai spalīši.

Mīts: recepšu medikamenti apturēs slapināšanu gultā

Patiesība:  medikamentu lietošanu vajadzētu atstāt kā pēdējo salmiņu, kuru izmantot nakts enurēzes ārstēšanā. Labākā nakts enurēzes ārstēšanas metode ir vecāku pacietība un izpratne, cerot, ka bērns no šī posma izaugs. Protams, ja Tu domā, ka bērns slapina gultā medicīnisku iemeslu dēļ, aprunājies ar savu ārstu.

Mīts: labākā taktika ir nogaidīt

Patiesība: šis mīts principā ietver arī savu daļu patiesības! Ja bērns ir jaunāks par 6 gadiem un joprojām slapina gultā, labākais plāns ir sniegt bērnam nedaudz vairāk laika. Uzvelc bērnam nakts biksītes, kas motivēs bērnu palikt sausam, lai ar laiku nebūtu jāvelk nakts biksītes!

Mīts: bērns, kurš slapina gultā, vienkārši lieto pārāk daudz šķidruma pirms gulētiešanas

Patiesība: lai gan ir taisnība, ka pirms nakts miedziņa uzņemtais šķidruma daudzums var ietekmēt slapināšanu gultā, tas ļoti reti ir nakts enurēzes iemesls.

Mīts: slapināšana gultā ir sekas nesekmīgai podiņmācībai

Patiesība: slapināšanu gultā neizraisa nesekmīga podiņmācība un nebūtu jāsaskata kā vecāku vai bērna vaina. Slapināšanu gultā bērns nespēj kontrolēt, tāpēc tam ar slapināšanu gultā nav nekāda sakara. Eksperti iesaka motivēt bērnu un paslavēt viņu par sausajām naktīm, bet nekad viņu nenosodīt. Tāpat iedrošinoša varētu būt mammas/tēta palīdzība, piedaloties rīta uzkopšanā un slapjās gultas veļas novākšana, tādējādi bērns pats var uzņemties atbildību, lai soli pa solītim tuvotos sausām naktīm!

Māmiņu Klubs

20121128173408-44521.jpg

Meklē atbalstu, noderīgus ekspertu padomus:

www.bernuenureze.lv