Roku mazgāšanā vecākiem jārāda piemērs bērniem

06. May 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Higiēnas jautājums šobrīd ir tik aktuāls kā nekad agrāk. Kā ar higiēnas ievērošanu un roku mazgāšanu sokas tavā ģimenē?

Ņemot vērā šī brīža situāciju, kad ļoti domājam par roku higiēnu un to, kā pasargāt gan sevi, gan arī savus bērnus no saslimšanas, vissvarīgākais ir sākt pašiem ar sevi. “Ja ievērosim higiēnu, arī bērni mācīsies no mums un centīsies atkārtot to, ko dara vecāki,” saka Rimi Bērniem eksperte veselības jautājumos, pediatre Sanita Mitenberga. Viņa saka, ka bērniem vecumā no trīs gadu vecuma iemācīt mazgāt rokas ir ļoti viegli, jo katru mazgāšanas reizi bērns uztver kā spēli.

Bērns visu pasauli iepazīst caur pirkstiem un muti, kas ir viņa attīstības pakāpe un zinātkāre, tāpēc regulāra roku mazgāšana ir ļoti svarīga.

Pediatre atgādina, ka šobrīd interneta vietnēs ir atrodami dažādi video rullīši, kas parāda, kā mazgāt rokas. Tāpat arī var izmantot pulksteni, uzņemot laiku, vai tiešām vecāki un bērni rokas mazgā ieteiktās 20 sekundes.

 Liela nozīme bērna pasargāšanā no saslimšanas ir pašiem vecākiem, jo šis nav īstais laiks, lai bērnu ņemtu līdzi uz lielveikaliem, lai tur pavadītu laiku.

Sanita Mintenberga skaidro, ka ir ļoti svarīgi, lai, pārnākot mājās no darba, veikala apmeklējuma vai pastaigas, tiktu pārģērbtas drēbes. Šo nosacījumu jāievēro kā bērniem, tā pieaugušajiem. Ja rokas tiek regulāri mazgātas, tad apavu dezinfekcija, visticamāk, ne vienmēr tiek veikta, tāpēc, pārnākot mājās, apavi jāatstāj pie ārdurvīm un noteikti nedrīkst aizmirst par grīdu mitro uzkopšanu!