Noskaitīsi dzejolīti, saņemsi dāvaniņu!

Noskaitīsi dzejolīti, saņemsi dāvaniņu!

24. Dec 2015, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cik gan bieži var dzirdēt šo frāzi Ziemassvētku eglītes pasākumā. Bet, vai rīkojamies pareizi, sakot bērnam šo frāzi? Vai bērnam dāvana no Ziemassvētku Vecīša jānopelna?

Kā Māmiņu Klubam stāstīja psiholoģe Alika Sorokina, bērniem nedrīkst piespiest mācīties dzejolīšus vai dziesmiņas ar mērķi tikt pie dāvaniņas. Atslēgas vārds šeit ir "piespiest". Vecāki nereti ar to domā - nemācīsies dzejolīti, nebūs dāvaniņas. Ja bērnam tas ir prieks, lai mācās, lai skaita dzejolīti, bet piespiest vai pamācīt nevajag.

Kāpēc? Tāpēc, ka visi Ziemassvētkos tiek pie dāvanām. Nevis par pantiņu, bet tāpēc, ka ir svētki, un tā ir tradīcija.

Vēl viena izplatīta frāze - "Ja labi uzvedīsies, būs tev Ziemassvētku dāvana". Nedrīkst tā teikt. Dāvanas nedāvina par uzvedību. Tā ir manipulācija. Katrs bērns noteikti izdarījis ir gada laikā ko tādu, par ko viņu var paslavēt.

Māmiņas, tēti, ja jums patīk šī tradīcija - skaitīt dzejolīti, dziedāt vai dejot pie eglītes, pieturieties pie tās, un nododiet šo tradīciju bērniem ar savu piemēru, parādiet, ka tas ir jautri un aizraujoši, nespiediet viņus darīt kaut ko, kas viņiem nepatīk, dzejolīša skaitīšanai nav jānotiek piespiedu kārtā.

Laimīgu jauno gadu!

Māmiņu Klubs

20141204102323-62368.jpg

24. Dec 2015, 16:26

👍