Mūsu mājās - pirmklasnieks!

Mūsu mājās - pirmklasnieks!

07. Sep 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Divas nedēļas aicinājām Jūs – pirmklasnieku vecākus piedalīties aptaujā par pirmklasnieku tēmu – kas Jūs visvairāk satrauc, par ko sanāk tērēt visvairāk naudu un kā Jūs gatavojaties bērna 1.skolas dienai.

Paldies visiem – kopumā 530 pirmklasnieku vecākiem, kuri bija atsaucīgi un piedalījās aptaujā.

Par ko tad sanāk tērēt visvairāk naudas, uzsākot skolas gaitas?

55% vecāki visvairāk naudas tērē skolnieka apģērba iegādei, taču daudzi no Jums arī minēja, ka lielākie izdevumi aiziet mazā pirmklasnieka mēbeļu iegādei – rakstāmgaldiem, krēsliem, skolas somai. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, par 23% pieaudzis vecāku skaits, kuriem lielākie izdevumi ir tieši mācību līdzekļu iegādei.

Kas tad uztrauc visvairāk pirmklasnieku vecākus? 

80% vecākus visvairāk satrauc mazā pirmklasnieka iejušanās skolā. Savukārt sekmes mācībās satrauc 18% no vecākiem.

Vai vecāki jau domā par sava bērna nākotni – izglītību, profesiju?

Iepriecina fakts, ka salīdzinot ar 2013.gadu – būtiski – par 20% ir pieaudzis vecāku skaits, kuri, domājot par sava pirmklasnieka nākotni, jau sāk veidot papildus naudas uzkrājumus bērna nākotnei. Tāpat arī augsts ir vecāku īpatsvars, kuri jau domā par bērna nākotnes izglītību un profesiju.

Ko vecāki darītu savādāk, gatavojoties bērna 1.skolas dienai?

47% pirmklasnieku vecāki domā, ka nav pietiekami daudz laika veltījuši tieši bērna emocionālai sagatavošanai skolai. Savukārt 22% vecāki domā, ka vajadzēja vairāk finansiāli sagatavoties mācību gadam. 37% uzskata, ka ir pārdomāti sagatavojušies 1.skolas dienai.

Šogad pirmklasnieku vecākiem uzdevām arī dažus jautājumus, kas saistīti ar bērnu veselību un drošību.

35% no aptaujātajiem atzina, ka viņa bērnam ir nācies sastapties ar dažādām traumām un kā biežākās traumas tiek minētas - lūzumi un galvas traumas.

Uz jautājumu, vai ir nepieciešama nelaimes gadījumu apdrošināšana pirmklasniekam, lielākais skaits vecāki, proti – 69% atzīst, ka tas ir svarīgi, savukārt 22% no aptaujātajiem norādīja, ka nav informēti, kas ir nelaimes gadījumu apdrošināšana.

Mūs interesēja arī, vai Jūs – pirmklasnieka vecāki esat dzirdējuši, ka visi pirmklasnieki saņem bezmaksas nelaimes gadījumu apdrošināšanu. 63% no Jums apgalvoja, ka par to neko nav dzirdējuši un tikai 24% atzina, ka ir informēti par apdrošināšanu.

Ko varam secināt?

Skolas soma, apģērbs, rakstāmgalds, krēsls, grāmatas, burtnīcas – tas viss – pirmklasnieku ģimenes budžetā aizņem nozīmīgu vietu. Jūsu atbildes parāda, ka vispareizāk un ekonomiskāk ir jau laikus finansiāli sagatavoties 1.skolas dienai, jo gribam vai negribam – vienmēr noderēs kāds lieks eiro, lai par visiem 100% sagatavotos skolas gaitām.

Runājot par bērna drošību – aptauja parāda, ka lielai daļai vecāku nācies sastapties ar negadījumiem, kuros bērni ir guvuši nopietnas traumas. Protams, zinām, ka nav iespējams pasargāt mūsu mazos skrējējus, lēcējus un trakotājus, tomēr dažas lietas ieplānot mēs varam, - proti – tā ir nauda neparedzētām dzīves situācijām. Iepriecina fakts, ka 69% aptaujātie vecāki atzīst, ka nelaimes gadījumu apdrošināšana ir vērtīga un svarīga jebkurā ģimenē – neatkarīgi vai tajā ir liels vai mazs skolnieks.

Par pirmklasnieku bezmaksas apdrošināšanu vari uzzināt šeit  un pavisam drīz – septembra vidū Tev būs iespēja Online uzdot jautājumus par pirmklasnieku apdrošināšanu SEB ekspertiem. Seko līdzi!

Paldies visiem, kuri piedalījās aptaujā, dāvinām īpašo balvu SEB PIRMKLASNIEKA MUGURSOMU

Baiba.Burkovska@...

20140818094520-29135.jpg

Balva Tevi gaida jau Māmiņu Kluba redakcijā Vīlandes ielā 1-3 (ieeja no Elizabetes ielas) darba dienās no 9 līdz 18!