MĀMIŅAS PIEREDZE: Cik pedagoģiski pareizi ir ļaut bērnam apčurāties klasesbiedru klātbūtnē?

MĀMIŅAS PIEREDZE: Cik pedagoģiski pareizi ir ļaut bērnam apčurāties klasesbiedru klātbūtnē?

24. Oct 2014, 11:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visu var saprast, bērni aug, viņiem jāiemācās saturēt savas dabiskās vajadzības līdz starpbrīdim, kad nokārtošanās ir it kā paredzēta. Bet gadīties jau var visādi, un arī mēs bērnībā tomēr dažkārt esam lūguši stundas laikā skolotāju palaist mūs uz tualeti, kas ir tikai normāli un pat cilvēcīgi.

Vajag čurāt, skolotāja nelaiž

Situācija sekojoša: bērns, kurš drīz sagaidīs savu astoņu gadu vecumu, sirgst ar nakts enurēzi, un jau tas viņam pašam ir grūti un apkaunojoši. Pa dienu problēmu pēdējā gada laikā nav bijis ne reizi. Pēkšņi mācību stundas laikā savajagas. Bērns lūdz atļauju skolotājai aiziet uz tualeti. Skolotāja neļauj to darīt. Bērns ciešas, līdz vienkārši visu klasesbiedru klātbūtnē apčurājas. Piečurā bikses, slapjš ir paša krēsls un pat zeķes un apavi.. Bērnam liels kauns. Skolotāja liek iet mājās un pati zvana tētim, taisnojoties, ka tomēr uz tualeti ir jāiet starpbrīžos, un kas tad būs, ja visiem tagad tā ļaus stundu laikā.. Un esot domājusi, ka bērns muļķojas.

Taču, vai kāds padomāja, kā jūtas tagad bērns?

Atnāca mājās noraudājies un apkaunots, samīļoju, izrunājām, nomazgājās, pārvilka drēbes, bet turpmākās skolas gaitas noteikti neradīs sajūsmu, jo ļoti daudzi klasesbiedri to noteikti atcerēsies vēl ilgu laiku. Bērnam piekodināts atnest mājās sporta tērpu uz mazgāšanu, lai gan šajā aukstumā viņam varēja ļaut uzvilkt vismaz to un tikai tad viņu sūtīt mājās. Vai kāds pieaugušais gribētu šādā laikā piečurātām, slapjām biksēm no darba doties mājās? Diezvai? Tā var arī apaukstēties, galu galā.

Sašutums ir ne vien mums pašiem, bet arī bērna klasesbiedru vecākiem, jo, protams, bērni aizejot mājās ir jau pastāstījuši, kā tad gājis skolā, piemetinot, ka viens klasesbiedrs citiem redzot ir apčurājies..

Kā jūs tādā situācijā rīkotos? Un kā jūs vērtējat pedagoga rīcību konkrētajā gadījumā?

Daudzbērnu mamma

bibii bibii 24. Oct 2014, 10:48

Absolūti nepieņemama rīcība no skolotājas puses!!! Pat eksāmenu laikā 12.klašu skolēni drīkst iziet ārā no klases,lai aizietu uz tualeti, tikai ar noteikumu,ka iet pa vienam un neņem līdzi neko.Ja to var darīt eksāmenā, kāpēc, lai to nevarētu darīt 🤓gadnieks, kurš tikko uzsācis skolas gaitas un loģiski,ka viņam ir grūti paciesties,vēl jo vairāk tādēļ,ka bērnudārzā ir bijusi iespēja uz tualeti aiziet tiklīdz savajagās. Protams,disciplīnai stundās ir jābūt, bet tomēr jābūt arī cilvēcīgam! Nez kā viņa justos, ja pašai ,piemēram, "sagrieztu vēderu" vai būtu apsaldējusies un viņai pateiktu, ka tualeti apmeklēt nedrīkst? Varu saderēt,ka izietu no klases laukā. Mūsdienās daudzi ir aizmirsuši tādu vienkāršu vārdu kā cilvēcīgums un sapratne/izpratne... Māmiņai ieteiktu vērsties pie direktores.Ir svarīgi,lai vairāk nekas tāds neatkārtotos ne šim bērniņam,ne arī kādam citam...Un audzinātājai noteikti bērniem būtu jāpaskaidro/jāizstāsta par notikušo,ka tā nav bērna vaina,citādi tiešām bērni ilgi runās par šo gadījumu,iespējams,arī smiesies.Vajag izstāstīt,ka šādā gadījumā varēja būt jebkurš un ar jebkuru varēja tā notikt...

Cielavinna Cielavinna 23. Oct 2014, 19:49

Beernam vienoziimiigi skaidrotu, ka vinnss nav ne pie kaa vainiigs un nav par to jaakaunas. Runaajot par skolotaaju, taisnaa cellaa pie skolas direktora ar jautaajumu-vai tas ir normaali un lai liek skolotaajai beernam atvainoties visas klases priekssaa.

DaceT DaceT 23. Oct 2014, 19:39

Arprāts!!!

Tas taču ir pilnīgs murgs! Bērns ir un paliek bērns. Es noteikti dotos skaidroties pie skolas vadības un pie pašas skolotājas, lai atvainojas.

Mamma strādā skolā, nekādu problēmu nav,bērns paceļ roku un palūdz vai drīkst iziet. Arī, kad es gāju skolā tā bija. Neviens neteica, ka jāciešas līdz starpbrīdim...

Nabaga bērniņš.

zacc zacc 23. Oct 2014, 19:36

Kaut kādas šausmas. Skolotāja, atvainojiet, pilnīga kaza. Ja vajag čurāt, tad vajag un ir jāiet, nevis jāciešas kaut kādu mistisku noteikumu dēļ.
Nabaga bērns ☹