Kuros gadījumos bērnam jānodod asins analīzes?

12. Feb 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikā, kad bērns sāk apmeklēt bērnudārzu vai skolu, pieaug mazā cilvēka slodze – gan psihoemocionālā, gan fiziskā –, tāpēc ir vērts izvērtēt veselības stāvokli, lai savlaicīgi konstatētu, ja bērnam trūkst kādi vitamīni vai arī nepieciešami citi pasākumi, lai mācību iestādē varētu izvairīties no slimošanas.

Veselības centru apvienības ģimenes ārste Liāna Ozoliņa norāda, ka tam nepieciešams nodot pilnu asins ainu, jo tā parāda cilvēka veselības stāvokli, tostarp uzrāda, ja ir problēmas ar imunitāti, akūtas saslimšanas, hemoglobīna izmaiņas vai arī šķidruma nepietiekamība. 

Ģimenes ārste Liāna Ozoliņa: “Ja runājam par konkrētu vecumu, kad bērnam būtu jānodod asins analīzes, tad Ministru Kabineta noteikumi nenosaka, kad tas būtu jādara obligāti, taču vecumā no 2 līdz 7 gadiem reizi gadā bērnam vajadzētu doties pie sava ģimenes ārsta uz profilaktisko apskati, kas arī izvērtēs analīžu nepieciešamību. ” L. Ozoliņa piemetina, ka ģimenes ārsts vai pediatrs jāapmeklē profilaktiski, negaidot brīdi, kad bērnam parādīsies kādas sūdzības. Savukārt, ja sūdzības jau parādījušās, iesākumā jādodas pie ārsta nevis vecākiem pašiem pēc savas iniciatīvas uzreiz jādodas uz laboratoriju.

Vecākiem ir jāieklausās savos bērnos un jāseko sūdzībām. Ja tās atkārtojas, bērns sūdzas par galvas sāpēm, nespēku, sāpēm locītavās, ir neskaidras temperatūras svārstības, bērns ir emocionāli saguris, obligāti jāvēršas pie ārsta, kurš nozīmēs tālākās izmeklēšanas metodes, kuru vidū, visticamāk, būs arī pilna asins aina.

Ģimenes ārsts apskates laikā novērtē bērna psihoemocionālo un fiziskās attīstības stāvokli un, ja ārsts konstatē kādas novirzes, var tikt nozīmētas asins analīzes. Ja analīzes nav veiktas, ieteicams reizi 2-3 gados tomēr tās nodot, pirms tam gan apmeklējot savu ārstu.

Ja analīzes tiek nodotas bieži, vecākiem nevajadzētu satraukties, ka tas var nodarīt kaitējumu bērna veselībai, tiesa, vecākiem bērns būtu jāiedrošina un jāpaskaidro, ka analīzes palīdz ārstam labāk izprast sūdzības par veselību un palīdzēt.

Ja mamma vai tētis pats baidās no asins analīzēm, vecākiem jāizlemj, kurš baidās mazāk un dosies līdzi bērnam uz asins analīžu nodošanu. Tas ir svarīgi, jo bērns emocionāli jūt vecāka attieksmi pret analīžu veikšanu un viņš mierīgāk jutīsies kopā ar vecāku, kurš pats nebūs izbijies.

Mēs priekšplānā vienmēr izvirzām bērnu veselību, par savējo aizmirstot, tāpēc ģimenes ārste Liāna Ozoliņa atgādina, ka profilaktiski arī pieaugušajiem reizi gadā būtu jāapmeklē ģimenes ārsts, lai tas izvērtētu vispārējo veselības stāvokli. Pieaugušajam, visticamāk, arī tiks nozīmēta pilna asins aina, un papildus tai var tikt nozīmētas arī D vitamīna vai citas analīzes, kas būs atkarīgs no veselības stāvokļa.