Kuras piecas atkarības ir bīstamākas nekā iedomājamies

Kuras piecas atkarības ir bīstamākas nekā iedomājamies

23. Sep 2014, 08:11 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izdzirdot vārdu „atkarība”, visbiežāk iedomājamies par alkoholu, cigaretēm vai narkotikām, taču ir vēl daudz un dažādu atkarību, kuras ir bīstamākas nekā varētu šķist. Atkarību fenomenu padziļināti izgaismos raidījuma "Prāta spēles" ("Brain Games") jaunākās sērijas, ko demonstrēs televīzijas kanāls "National Geographic", sākot no 23. septembra.

Kanāla pārstāvji apkopojuši, viņuprāt, piecas bīstamas atkarības, kas kaitē cilvēka garīgajai un fiziskajai veselībai būtiskāk nekā tu spēj iedomāties.

1. Atkarība no melošanas

Uzmācīga melošanas kāre ir nopietna problēma, kas var piemeklēt arī pilnīgi veselu cilvēku. Atkarīgajam melošana kļūst par dzīvesstilu. Viņš to nedara, lai kādam kaitētu - šāda uzvedība viņam vienkārši šķiet pareiza, bet patiesības atklāšana - neērta. Taču melošanas dēļ atkarīgajam var sabrukt attiecības ar tuviem cilvēkiem un viņu var piemeklēt garīgas kaites.

2. Atkarība no bērēm

Grūti noticēt, bet atkarība no bērēm kļūst par arvien izplatītāku problēmu mūsdienu sabiedrībā. Parasti atkarīgais portālos, avīzēs un citās informācijas vietās meklē sarakstus ar nesen mirušiem cilvēkiem un pēcāk dodas uz viņu bērēm. Šie patstāvīgie bēru apmeklētāji vidēji dodas uz 50 bērēm nedēļā.

Viņiem patīk viss ceremonijas process, sākot no tērpšanās melnā apģērbā - līdz bēru mielastam. Biedējošākais ir fakts, ka dažkārt viss neaprobežojas tikai ar bēru apmeklēšanu, bet pāraug pastiprinātā interesē par bēru atribūtiku, tostarp zārkiem, kapakmeņiem vai nekrologiem.

3. Atkarība no ziepju operām

Atkarība no tā dēvētajām ziepju operām var izraisīt nopietnas saslimšanas. Atšķirībā no situāciju komēdijām, kas uz psihi atstāj labvēlīgu iespaidu, "ziepenes" iedarbojas uz skatītāja zemapziņu, ievelkot nebeidzamā sēriju maratonā.

Kādas ir šīs atkarības pazīmes? Cilvēks kļūst kļūst nervozs un pat agresīvs, ja nav iespējams noskatīties kārtējo sēriju. Brīvdienās atkarīgais cenšas saglabāt saikni ar tās varoņiem, skatoties ierakstītos atkārtojumus. Smagākajos atkarību gadījumos, cilvēks kļūst nemierīgs, viņam ir spēcīga trauksmes sajūta un uzbudinājums, zūd realitātes sajūta.

4. Atkarība no datorspēlēm

Datorspēle burtiski "ievelk sevī", pārņem visas cilvēka domas un rodas aizvien spēcīgāka vēlme uzvarēt. Rodas vēlme aizbēgt no reālās dzīves problēmām, jo spēles paaugstina dopamīna jeb labsajūtas hormona līmeni asinīs. Iegrimšana spēļu pasaulē bieži vien liecina, ka cilvēkam ir zems pašvērtējums vai vāja socializēšanās spēja.

Taču agrāk vai vēlāk cilvēks izjūt savas atkarības sekas. Problēmas, no kurām atkarīgais vēlējās aizbēgt, nekur nepazūd, bet dažkārt samilzt vēl vairāk. Turklāt pārlieku aizrautīgi geimeri parasti cieš no straujām garastāvokļa maiņām, nonāk depresijā un apātijā.

5. Šopaholisms

Nepārvarama iepirkšanās kāre jeb šopaholisms ir visai izplatīta atkarība ASV un Eiropas valstīs ar augstu labklājības līmeni. Šopaholiķi izjūt pastiprinātu vēlmi doties uz iepirkšanās centriem un iegādāties aizvien jaunas preces, jo tas viņiem sagādā labsajūtu un eiforiju.

Bieži vien ar iepirkšanās palīdzību, līdzīgi kā ar ēšanu, cilvēks cenšas aizpildīt tukšuma sajūtu un kliedēt vientulību. Taču arī šai atkarībai var būt ļoti negatīvas sekas, sākot no melošanas apkārtējiem - līdz ieslīgšanai parādu jūgā un pilnīgam bankrotam.

Par atkarībām un citiem ar prāta darbību saistītiem fenomeniem plašāk uzzināsi, ja skatīsies "Prāta spēļu" jaunākās sērijas kanālā "National Geographic" otrdienās, plkst. 20.00, sākot no 23. septembra!