Kas izraisa bērnu nakts enurēzi?

19. Dec 2012, 11:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērniņa čurāšana gultā naktīs nav nekas neparasts, to zina ikviena māmiņa, jo laikā, kad bērniņš atradinās no autiņbiksītēm reizi pa reizei tā var gadīties. Problēma sākas tad, ja bērns aug arvien lielāks, taču slapināšana gultā nepāriet. Šo čurāšanu gultā nakts un diendusas laikā sauc par nakts enurēzi un šis jautājums noteikti ir jārisina tad, ja bērns ir sasniedzis 5 gadu vecumu.

Konsultē BKUS bērnu neirologs Baiba Norīte- Lapsiņa un BKUS bērnu urologs Natālija Bozotova.

Ir divējādas enurēzes:

-          Pirmkārt, tās ir saistītas ar uroloģiska rakstura problēmām

-          Sekundārā – tā ir tiešā mērā saistīta ar bērna neiroloģiju, jo enurēze sākas pēc kāda laika, kad bērnam kādu laiku- vismaz 6 mēnešus- bijusi sausa gultiņa un kāda iemesla dēļ slapināšana gultā ir atsākusies.

Enurēze parasti ir saistīta ar stresa situācijām, emocijām vai urīnceļu infekciju, tāpēc vecākiem, ja atsākas slapināšana gultā, noteikti vajadzētu griezties pie ārsta

Izrādās pasaulē nakts enurēze bērniem ir ļoti izplatīta, ar to saskaras 5 līdz 7 miljoni bērnu. Taču pirms uzstādīt diagnozi – nakts enurēze ir jāizslēdz citas iespējamās saslimšanas.

Kā stāsta Bērnu slimnīcas bērnu urologs Natālija Bozotova, pirmkārt, jāizslēdz urīnceļu infekcija, ko var veikt ar urīnanalīžu palīdzību: „Parasti sekundārās enurēzes izraisītājs ir urīnceļu infekcija. Tāpat vēl jāizslēdz iedzimti faktori un varianti, kas attiecas uz urīnsistēmas attīstību, uz centrālās nervu sistēmas attīstību, kad nakts enurēze varētu būt vienīgā pazīme, pēc kā varam domāt, ka kaut kas nav kārtībā ar anatomisko attīstības pusi,” atklāj bērnu urologs.

Ir vēl vesela virkne saslimšanu, kas varētu izsaukt nakts enurēzi – tās ir endokrīnās saslimšanas – pirmajā vietā ir cukura diabēts, kurš manifestējas ar urīna nesaturēšanu, arī gastroenteroloģiskās saslimšanas varētu būt pie vainas.

„Ļoti svarīgi ir paskatīties ārējo dzimumorgānu uzbūvi gan puišiem, gan meitenēm, t.i., jāizslēdz fimozi – priekšādiņas sašaurināšanās un meitenēm mazo lūpiņu saaugumi,” uzsver bērnu urologs Natālija Bozotova.

Lai nakts enurēzi uzskatītu par enurēzi, nedēļas laikā jābūt vismaz 2 slapjām naktīm- tad ārsti to var uzskatīt par diagnozi, kas ir jāārstē. Ja nedēļas laikā ir 1 slapja nakts, tad visdrīzāk tas ir saistīts ar režīmu- vai bērns regulāri pa dienu iet uz tualet, vai pareizi tiek dzerts, vai tiek ierobežots šķidruma patēriņš uz nakti. „Bieži vien ar režīma pārskatīšanu pietiek, lai izārstētu nakts enurēzi vieglā formā,” atklāj bērnu urologs.

Ja ir noskaidrots, ka bērnam nav nekādu fizioloģiksu traucējumu, kas varētu izraisīt slapināšanu gultā, laikā, kad bērniņš saldi čuč, jāmeklē citi iemesli, kas varētu būt pie vainas. Galvenokārt tas ir saistīts ar dažādām stresa situācijām bērna ikdienā. „Bērns ir sācis iet bērnudārzā, ģimenē ienācis brālītis vai māsiņa; bērns uzsācis skolas gaitas vai bērns ir stresa situācijā par to,ka viņš slapina gultā,” biežākos psiholoģiskos aspektus nosauc bērnu neirologs Baiba Norīte- Lapsiņa. „Bieži vien šo enurēzi saista arī ar vardarbību- kā emocionālu, tā fizisku- skolasbiedru, bērnudārza biedru vai ģimenes locekļu vidū.”

Māmiņu Klubs

20121202215000-45028.jpg 

DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!

  • DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!

Videosarunu Iphone un Ipad skaties šeit!