Kādu sporta veidu izvēlēties puikam? Varbūt futbolu?

Kādu sporta veidu izvēlēties puikam? Varbūt futbolu?

25. Oct 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sporta veidi ir daudz un dažādi – mazais var skriet un lēkt, var spēlēt basketbolu, hokeju vai futbolu, var apgūt cīņas sporta veidus vai nodarboties ar peldēšanu, vai riteņbraukšanu. Variantu ir tik daudz! Vecākiem vien atliek pieņemt lēmumu – kas mūsu puikam būs vispiemērotākais.

Par futbola treniņu izvēli stāsta Andrejs Jegorovs, sporta kluba „Babīte” futbola treneris.

Kādēļ izvēlēties futbolu?

Var teikt, ka futbols savā ziņā ir universāls sporta veids, jo attīsta bērna fiziskās un garīgās spējas. Futbola treniņos tiek attīstīta koordinācija, veiklība, ātrums un izturība. Papildus tam, bērna brīvais laiks aizrit brīvā dabā, svaigā gaisā.

Treniņu laikā, nepiespiestā gaisotnē skrienot, krītot, atkal ceļoties un savā starpā sarunājoties, bērni attīstās gan veselības, gan saskarsmes ziņā.

Futbols ir viens no tiem sporta veidiem, kas sevī apvieno vairākus. Spēlējot tiek izmantotas gan rokas, gan kājas, gan ķermeņa augšdaļa, gan prāts un domāšana, gan runāšana, gan laukuma redzējums, gan saspēle ar komandas biedriem, tajā ir arī daudz skatītāju un, protams, stress, ko jāmācās pārvarēt.

Kādā vecumā uzsākt futbola treniņus?

Tas, no kāda vecuma bērniņš var sākt apmeklēt futbola treniņus, ir atkarīgs no vairākiem faktoriem.

Viens no tiem ir viņa sagatavotība. Svarīgi, vai puikam bērnudārzā ir bijušas kvalitatīvas sporta nodarbības un arī tas, kā vecāki ar bērnu pavada brīvo laiku – vai aktīvi piedalās kādos sporta pasākumos.

„Protams, ir talantīgi bērni, kuri jau ilgāku laiku nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm, un viņi pirmajiem futbola treniņiem var būt gatavi jau sešu gadu vecumā, iespējams, pat – piecu.  

Tomēr uzskatu, ka lielākoties, piemērotākais vecums futbola treniņu uzsākšanai ir septiņi gadi, kad bērns sāk mācīties pirmajā klasē. Tas tādēļ, ka šajā vecumā viņam jau ir izpratne par to, kāda ir dzīve – bērns apzinās, ka viņu var nogāzt un šajā situācijā ir jāceļas un jāturpina cīnīties,” skaidro futbola treneris Andrejs Jegorovs.

Futbola treniņus apmeklē arī puikas, kuri vēl nav uzsākuši skolas gaitas. Treneris novērojis, ka Latvijā, pēdējā laikā ļoti daudzos sporta veidos bērni sāk trenēties agrā vecumā, pat, četros, piecos gados!

„Nezinu, vai tas ir pareizi, tomēr šobrīd patiesi redzams, ka jebkuram sporta veidam bērnus cenšas piesaistīt arvien agrākā vecumā. Man šķiet, ka šajā gadījumā pašiem vecākiem būtu jājūt, kurš sporta veids viņa bērnam ir piemērotākais un kādā vecumā tajā sākt trenēties! Turklāt, būtu jāizvēlas tādus treniņus, kas atrodas tuvāk mājām,” uzskata Andrejs Jegorovs.

Kā zināt, vai futbols būs bērnam piemērots?

Ja vecāku izvēle ir futbols, noteikti būtu jāvēro, vai puika treniņa laikā vispār ko dara. Tad, ja bērns ir kustīgs, aktīvs un varbūt pat nodarbības laikā pastrādā kādus nedarbus, nevis ir pasīvs, protams, būtu labi, ja vecāki savam puikam izvēlētos šo sporta veidu, kura laikā, aktīvi kustoties, viņš izlādēsies. Protams, tā ir vecāku izvēle.

Tomēr, ja zēnam padodas uzsist pa bumbu un pēc nokrišanas zemē viņš uzreiz atkal ceļas kājās, varētu būt, ka bērns ir gatavs šim komandas sporta veidam, kurā iesaistoties jau būs iespējams novērtēt viņa kontaktu ar citiem komandas biedriem.

„Ļoti daudz kas ir atkarīgs arī no trenera, tādēļ pirms vest mazo uz futbola nodarbību, ir vērts par viņu ievākt informāciju no draugiem, radiem, paziņām vai citiem avotiem,” iesaka futbola treneris.  

Kādā sporta veidā trenējas tavs puika? Kādēļ viņam izvēlējāties tieši šo sporta veidu?