Kā saglabāt mājās mieru svētku laikā?

Kā saglabāt mājās mieru svētku laikā?

26. Dec 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pēc ilgas svētku plānošanas, Ziemassvētki jau klāt. Ar dāvanām, kopābūšanu, svētku dziesmām un nesteidzīgu laiku ar tuvākajiem. Vienlaikus mēs, vecāki, zinām, ka dāvanas bērnos var raisīt ne tikai prieku, bet arī greizsirdību un lielus tračus, ja otram dāvana lielāka vai arī Ziemassvētku vecītis nav atnesis kāroto, tāpat var būt vēlme “pa kluso” paņemt vecākā brāļa vai māsas dāvanu.

Tas viss izklausās pēc lielas plūkšanās, trača un galvassāpēm, piekritīsi?

Bērnu ķildas un cīniņi par mantām patiesi var izjaukt idilli par mierīgiem Ziemassvētkiem, jo brīžos, kad bērni strīdas, spriedze ģimenē tikai pieaug.

Velti dažus mirkļus dziļai ieelpai un koncentrējies uz to, lai noskaidrotu, kas izraisījis ķīviņu, un palīdzētu problēmu atrisināt.

Strikti nenostājies kāda pusē

Pat ja tev ir aizdomas, kurš no bērniem izraisījis strīdu, noskaidro abu pušu viedokli un strikti nenostājies ne vienā, ne otrā pusē, ja vien viens no bērniem nav speciāli provocējis otru.

Ja vien ir iespēja, novērs uzmanību no bērnu kašķa, lai izkliedētu situāciju, vai arī apspriediet, kā varētu atrisināt radušos situāciju. Sarunā ar bērniem skaidro, ka dalīšanās ir rūpes, savā ģimenē izturaties pret visiem ar cieņu un saudzīgi.

Radiet vietu vienatnei

Ikvienam no mums ir nepieciešams laiks, kuru pavadīt vienatnē, tāpēc gadījumā, ja bērni dala vienu istabu, pārliecinies, ka katram no viņiem ir iespēja pabūt arī vienatnē atsevišķās telpās.

Visspēcīgākais līdzeklis cīņā pret brāļu un māsu sāncensību ir iespēja katrai atvasei justies līdzvērtīgai ar citiem ģimenes locekļiem, iespēja tikt novērtētai kā personībai. Bieži vien bērnam greizsirdību pret brāli vai māsu un viņa dāvanām rada domas, ka viņš ir mazāk novērtēts. Tāpēc nodrošini, ka ikviens bērns saņem pietiekami daudz vecāku uzmanības.

Uzslavē labu uzvedību

Noteikti uzslavē savus bērnus, ja viņi draudzīgi spēlējas, dalās un palīdz pārējiem ģimenes locekļiem. Ikvienam patīk dzirdēt atzinību un labus vārdus.

Pavadiet kopā laiku kvalitatīvi

Kam gan paredzēti Ziemassvētki, ja ne laika pavadīšanai ar mīļajiem! Kvalitatīva laika pavadīšana ar ģimeni ļauj stiprināt attiecības.

Uztveriet Ziemassvētkus kā iespēju mācīties

Katrs svētkos saņems dāvaniņu, tikai jābūt pacietīgam, jāpaveic savi darbiņi. Jā, Ziemassvētki ir lielisks laiks, lai mācītu bērnam pacietību, pieņemšanu, dalīšanos un arī vilšanās pārvarēšanu.

Gatavošanās Ziemassvētkiem ir lielisks laiks, lai bērns trenētu savu pacietību un vienlaikus arī samierinātos ar to, ka, iespējams, dāvanās nesaņems visu, ko bija rakstījis vēstulē Ziemassvētku vecītim. Galu galā, tieši Ziemassvētku vecītis vislabāk zina, kas bērnam vajadzīgs visvairāk.

Ziemassvētku laikā bērnam arī jātrenē prasmi dalīties – ģimenē viens otram var parādīt saņemtās dāvanas, ļaut otram tās apskatīt. Bērnam ir jāapgūst labas manieres un jāatceras, ka nepieciešams otram lūgt atļauju, lai varētu paspēlēties ar viņam uzdāvināto rotaļlietu.