Kā palīdzēt bērnam iemācīties atšķirt kreiso no labās puses?

Kā palīdzēt bērnam iemācīties atšķirt kreiso no labās puses?

11. Apr 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Augošs bērns ir zinātkārs un izrāda lielu interesi par apkārtējo vidi. Vecāku uzdevums šajā brīdī ir nepalaist garām momentu un izmantot bērna interesi, lai organiski un bez piespiešanas palīdzētu bērnam apgūt jaunas zināšanas un prasmes.

Atšķirt krāsas, pazīt dzīvniekus, atpazīt labo un kreiso pusi un citas prasmes bērnam noderēs gan bērnudārzā, gan visā turpmākajā dzīvē.

Zinātnieki apgalvo, ka orientācijai vidē ir pozitīva ietekme uz bērna domāšanas attīstību, lasīšanas, rakstīšanas un rēķināšanas prasmju attīstību. Tāpēc iepazīsties ar dažiem padomiem, kas tev noderēs, lai palīdzētu bērnam atpazīt labo un kreiso pusi.

  • Pirmkārt, jāiemāca bērnam saprast atšķirību starp labo un kreiso roku. To vislabāk izdarīt, bērnam izveidojot asociācijas. Piemēram, pastāsti viņam, ka labā roka ir tā, kurā viņš tur zīmuli, karoti (protams, kreiļiem tā būs kreisā roka).
  • Vēl viens veids, kā bērnam palīdzēt labāk atšķirt kreiso no labās rokas, ir rotaļāšanās ar tām. Piemēram, uzsien uz vienas rokas krāsainu lakatiņu, lai bērns skaidri atcerētos, ka tā ir, piemēram, kreisā roka. Ja tavs bērns jau prot atšķirt krāsas, vari uz kreisās rokas uzsiet, piemēram, zilu lentīti, bet uz labās - sarkanu. Kad tas izdarīts, varat izspēlēt izveicības spēli, aicinot bērnu pacelt labo roku, tad kreiso. Krāsainās lentes vai lakatiņš viņam palīdzēs vieglāk atcerēties, kura roka ir kura.
  • Kad bērns jau prot skaidrāk noteikt, kura ir labā, bet kura ir kreisā roka, vari viņam skaidrot, ka viss, kas atrodas kreisās rokas pusē, ir kreisais. Piemēram, kreisā kāja, kreisā acs, kreisā auss. Un tas pats ar labo pusi.
  • Ja bērns jau apguvis šīs zināšanas, vari spert nākamo soli un mācīt noteikt objektu atrašanās vietu telpā. Šim nolūkam palūdz bērnam uzskaitīt visu, kas no viņa atrodas pa labi, bet pēc tam - pa kreisi.
  • Pastaigas laikā koncentrējieties, kurā pusē ceļam atrodas koks, māja, gārāmejošie cilvēki?
  • Tāpat arī pastaigas laikā dod bērnam norādes par turpmāko virzību. Piemēram, tagad griežamies pa labi.
  • Kad komunicē ar bērnu, vari viņam sniegt norādas, kur nolikt vai no kurienes paņemt kādu priekšmetu. Piemēram, krūzīti, lūdzu, noliec uz galda kreisajā pusē.