Kā ģērbt bērnu uz dārziņu?

Kā ģērbt bērnu uz dārziņu?

22. Jan 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Apģērbu dārziņam var iedalīt divās grupās: pastaigu apģērbs un apģērbs iekštelpām.

Ja runa ir par iekštelpām, jāpievērš uzmanība tam, kā bērns jūtas konkrētajā apģērbā: ja bērnam bieži ir karsti, jāizvēlas vieglas, plānas drēbes, ja bērniņš ir salīgāks - labāk izvēlēties ko siltāku. Bet nedrīkst aizmirst, ka dārziņā vienmēr jāatstāj arī maiņu apģērbs - gan kaut kas siltāks, gan plānāks. Piemēram, tā var būt lieka jaciņa, ko var viegli attaisīt un aiztaisīt. Tāpat jābūt arī pidžamai, pat, ja bērniņš guļ biksītēs.

Uz apģērba nevajadzētu būt nekādiem sīkiem priekšmetiem, neskaitāmām podziņām, ko parasti ļoti bieži var sastapt meiteņu apģērbā. Jāatceras, ka pērlītes bērniņš var noraut un iebāzt mutē, un tas var beigties ar ārsta apmeklējumu.

Kā iekštelpu apavi vispiemērotākie būs sandales. Tāpat jāatceras par tādu sīkumu kā kabatslakatiņi - gan auduma, gan papīra, un skapītī ieliec arī ķemmīti.

Ar pastaigu apģērbu būs jau sarežģītāk, jo gatavojoties pastaigai, bērniņš var sasvīst un atdzist, tātad arī saaukstēties. Protams, vecāku un audzinātāju uzdevums ir to nepieļaut, tāpēc pirmkārt jāatceras, ja mazulis rotaļas laikā ir sasvīdis, pēc rotaļām un pirms ārā došanas viņam jāpārvelk tīrs, sauss krekliņš, un tikai tad var turpināt gatavoties ārā iešanai. Vislabāk pastaigai noderēs bītlenīte, kas piesedz kakliņu. Jakai vai kombinezonam jābūt siltam, jo mazāk apģērba - jo labāk. Un piedurknēm, ideālā gadījumā, būtu jābūt aprīkotām ar gumijiņu, lai tajās neiekļūtu sniegs vai aukstais vējš.

Tagad parunāsim par apaviem. Ja nav kombinezona, biksēm jābūt mitruma necaurlaidīgām, tas ir ļoti svarīgi. Ļoti labi, ja biksēm ir gumija katras staras galā, lai bikses turētos savā vietā. Gumiju var likt gan uz apaviem, gan uz pēdiņas. Apavi - nešņorējami, lai bērnam būtu vieglāk pašam tos uzvilkt.

Nedrīkst aizmirst arī par tādiem sīkumiem kā cepurīte, cimdiņi un šalle. Cepurītei jābūt ērtai. Nevelc nekad bērnam divas cepures! Cepurīte, ideālā gadījumā, jāizvēlas tāda, kas atgādina ķiverīti, aizvietojot šalles un cepures funkcijas, un maksimāli pieguļ pie bērna galvas, nespiežot. Cimdiņiem jābūt tādiem, kas nelaiž mitrumu cauri. Ja tomēr mitrums tiek cauri, jāapbruņojas ar maiņas cimdiņiem. Šallei jābūt ērti uzsienamai no nesintētiska materiāla. Var lietot arī pār galvu pārmaucamas apkaklītes.

Neaizmirsti aiznest uz dārziņu vēl vienas virsdrēbes - pēc pirmās pastaigas slapjās drēbes var nepagūt izšūt.

Kas liecina par to, ka bērniņš labi aprūpēts?

  • pieklājīgs skats, drēbītēm visas pogas aizpogātas, apavi aiztaisīti kārtīgi;

  • nomazgāta sejiņa;

  • tīrs deguns, ausis, nogriezti nadziņi;

  • nogriezti, rūpīgi izķemmēti matiņi;

  • tīri zobiņi;

  • tīra apakšveļa;

  • tīras kājas;

  • tīras maiņas drēbes, rezerves kabatlakatiņi.

Lai bērnam dārziņā būtu viss nepieciešamais, skapītī ieliec:

  • ne mazāk kā divus maiņas drēbju komplektus (zēniem - šortiņus, krekliņu, biksītes, zeķītes; meitenēm - zeķītes, biksītes, krekliņu, kleitiņu vai svārkus - atkarībā no gadalaika;

  • pidžamu;

  • maisiņi tīrajai un netīrajai veļai;

  • apģērbs sporta nodarbībām.

Māmiņu Klubs

Pastāsti,kas atrodams Tava bērna skapītī!