Kā bērniņam iemācīt dejot?

Kā bērniņam iemācīt dejot?

28. Oct 2015, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pats galvenais - agrā bērnībā nenomākt mazuļa vēlmi kustēties. Mazulim no pusgada vecuma līdz pusotram gadam patiks, ja ņemsi viņu rokās, ieslēgsi skaistu mūziku un sāksi vienmērīgi, plūstoši kustēties, mājot ar galvu taktī un smaidot bērniņam. Līdz pusgadam arī tāpat var, tikai bez straujām kustībām, piemēram, var dejot ar mazuli slingā un tas būs ļoti labs treniņš mazuļa vestibulārajam kustību aparātam.

Ko vēl var mājās darīt, lai bērns iemīlētu dejas?

Jo biežām mājās skanēs mūzika, jo daudzveidīgāka tā būs (no klasikas līdz mūsdienīgiem ritmiem) - jo labāk. Mūzikai jābūt jautrai - tam ideāli derēs bērnu dziesmiņas no multfilmām. Var iegādāties CD, vai uzmeklēt dziesmiņas internetā. Tāpat bērniem patīk arī tautasdziesmas mūzikas skaņās. Nenāks par ļaunu pieradināt mazuli arī pie klasikas. Sekojiet līdzi tam, lai mūzika nebūtu pārāk skaļa, jo tā nedrīkst traumēt mazuļa dzirdi. Bērniņam, kas vecāks par pusotru gadu var patikt dejot pašam: paņem viņu aiz rokas un izpildiet kopā vienkāršus deju soļus. Ieslēdzam ritmisku, jautru mūziku, ņemam mazuli aiz rokām un lecam kopā mūzikas ritmā. Pēc tam mazuli turi vien aiz vienas rokas, pakāpeniski bērniņš apgūs dejas soļus un sāks dejot bez tavas palīdzības.

Kustības, kuras mazulim mācīsi, jāizvēlas pēc iespējas vienkāršākas, jo galvenais uzdevums ir iemācīt bērnam just mūziku. Parādi viņam, kā var kustināt galvu mūzikas ritmā, sist plaukstas, nenojaucot skanošo ritmu, izpildīt vienkāršas kustības: 2 soļi uz priekšu, 2 soļi atpakaļ, 2 soļi uz sāniem. Stiam plaukstas, kustinām pleciņus, dejojam pārī ar rotaļlietām un brāli vai māsu.

Pie instrumentālās mūzikas, kam nav pārāk spilgti izteikts ritms var likt rokas uz sāniem, piesiet katrai no tām pa lentītei un skriet pa telpu uz apli. Skrieniet, griezieties uz apli kopā. Tādas kustības lieliski sasildīs un trenēs mazā dejotāja augumu, pagriezieni no istabas uz istabu attīstīs koordināciju un ļaus bērnam sajust savu ķermeni telpā.

Bieži gadās, ka bērniņš kautrējas kustēties un vecāki nezina, kā iemācīt kautrīgam bērniņam dejot. Vislabākais variants - sākt kustēties pašiem. Bet to var darīt tikai tad, kad patiešām gribas, kad skan mūzika, kas pašiem patīk un deja sagādā baudu. Jūsu kustību prieku bērns pamanīs.

Kad uzsākt deju nodarbību apmeklēšanu?

Ap 3 gadu vecumu bērns var sākt apmeklēt dejošanas nodarbības. Kad pieņemsiet lēmumu par pasniedzēja izvēli, pievērsiet uzmanību programmai. Ļoti svarīga ir kompleksā pieeja nodarbībām. Labi, ja nodarbībās ir gan vispārējā muzikālā attīstība, iepazīšanās ar ritmu, plastika, un, protams, klasiskā horeogrāfija. Ļoti labi, ja pat pašus mazākos iepazīstina ar dažādu tautas deju elementiem un ļauj viņiem  iepazīties arī ar teatrālu sagatavošanos. Tas paplašina bērna redzesloku. Vēl viena svarīga lieta - svarīgi, lai bērniem uzreiz būtu iespēja kāpt uz skatuves, tā būs motivācija un paaugstinās pārliecību par saviem spēkiem.

Uzmundriniet un atbalstiet bērnu, un katras dejas nobeigumā bērnu paslavējiet. Drīz mazais iemācīsies kontrolēt kustības un ieklausīties mūzikas ritmā, un tad arī dejas viņam sagādās īstu baudu!

Māmiņu Klubs