Jebkurā sporta veidā divi ieguvumi: veselība un komunikācijas spējas

Jebkurā sporta veidā divi ieguvumi: veselība un komunikācijas spējas

08. Jul 2014, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādēļ bērniņam ir neieciešamas fiziskās aktivitātes, ko tās dod, un kādēļ mazo vispār ir vērts vest uz sporta nodarbībām, to portāls www.maminuklubs.lv jautā basketbola trenerim Valdim Salakam!

Pirmkārt, bērniņam būtu jāsporto veselības labad! „Sportošana kā tāda veicina visu organisma sistēmu darbību – gan asinsriti, gan sirdsdarbību, gan gremošanas sistēmu. Jebkuras fiziskās aktivitātes uzlabo un nostiprina visas iekšējo orgānu sistēmas!

Kāpēc tas ir svarīgi? – Jo bērns, kurš netrenēsies, nebūs pieradis pie dažādām slodzēm un nebūs nostiprināta viņa sirdsdarbība, kā rezultātā pat ļoti ikdienišķas darbības, piemēram, uzkāpšana pa kāpnēm līdz ceturtajam stāvam neaizelšoties, viņam var sagādāt grūtības un pat kaitēs viņa veselībai,” piemēru min Valdis Salaks.

Otrkārt, iesaistīšanās kādā sporta veidā bērnam ir nepieciešama komunikācijas dēļ.

„Skolā, vismaz Latvijā, vairāk dominējošs ir skolotājs, bet skolēns sēž, mācās un izpilda to, ko viņam liek. Turpretī atrodoties komandā vai kolektīvā, kur cilvēki nodarbojas ar sporta aktivitātēm, cilvēkam ir daudz vairāk jākomunicē. Nerunāšana ir tieši saistīta ar zaudējumiem, tāpēc gribot, negribot, cilvēka komunikācijas spējas uzlabosies.

Turklāt, jo labāk šīs prasmes tiek attīstītas jau mazotnē, jo vieglāk bērnam būs turpmākajā dzīvē, jau pieaugušā vecumā. Piemēram, darba vidē, kur darbs lielākoties notiek komandā! Vēl sportu salīdzinot ar profesionālo vidi, tos vieno arī hierarhija un darbs grupās.

Tādēļ var teikt, ka galvenokārt sports apvieno divus ieguvumus – veselību un komunikāciju,” apkopojot saka Valdis Salaks.

Tāpat FIBA aģents uzskata, ka kopumā bērna attīstībai var noderēt jebkurš apgūts sporta veids. „Iespējams, kādam varētu rasties šaubas par ekstrēmo sporta veidu labvēlīgo ietekmi uz bērna veselību un nākotni, jo tajā varētu būt lielākas traumtisma iespējas salīdzinājumā ar citiem sporta veidiem, tomēr kopumā man šķiet, ka jebkura sporta aktivitāte bērnam dod vairāk un ir drošāka salīdzinot ar pārmērīgu nekā nedarīšanu un kompjūtera spēļu spēlēšanu,” tā Valdis Salaks. 

Jau drīzumā uzzini par to, kā izvēlēties bērnam piemērotāko sporta veidu, un no kāda vecuma vest viņu uz treniņiem!

Māmiņu Klubs

Kādi, Tavuprāt, ir lielākie ieguvumi, bērnu vedot uz sporta nodarbībām?