Tādus – nogurušus – atceros savus vecākus, viņi pēc intensīvas darba dienas vakarā nāca mājās noguruši, un tāda pati ir mūsu paaudzes vecāku ikdiena. Ne visiem, protams, tomēr vairumam.

Es pat neatceros, vai kādreiz man ir jautāts, kā es jūtos? Senāk domāju, ka vecākiem ir vienalga, kā jūtos, bet tagad, kad pati esmu mamma, saprotu, ka brīžiem vairs nav spēka to pajautāt un, kad ir vēlme, tad atkal bērnam nav intereses par to runāt. Kā atbildi var saņemt strupu: "Labi!"

Lai ko mums stāstītu psihologi un gudras grāmatas par to, kas bērnu audzināšanā ir labi vai slikti, mēs katrs savā ģimenē esam atšķirīgā situācijā, un mums ir jāmeklē sev piemērotākie risinājumi.

Uzzināt, kā jūtas mūsu bērnu mazās sirsniņas var dažādos veidos. Lielisks palīgs vecākiem varētu būt grāmata. Piemēram, šogad izdotā Meibelas Katsas bērnu grāmatiņa "Vieglākais ceļš augt". Grāmatiņa ir sarakstīta vienkāršu vēstījumu veidā un papildināta ar bērnam viegli saprotamām ilustrācijām.

Ja mēs nevaram atrast tēmas, par ko runāt ar savu mazo atvasi, tad varam katru dienu izvēlēties vienu grāmatas vēstījumu un par to parunāt, kaut vai pa ceļam uz skolu. Nu, piemēram, tāds vēstījums – "Katrs sarežģījums un izaicinājums tavā dzīvē ir solis tuvāk tavai brīvībai" – caur šo vēstījumu mēs varam ar bērnu runāt par problēmu situācijām vai sarežģījumiem skolā. Parādot bērnam, ka katrs izaicinājums, ar ko viņam jāsastopas, ir iespēja un nevis sods. Iemācīt, ka situāciju un apstākļus varam izmantot, lai iemācītos kaut ko jaunu, iegūtu jaunus draugus vai labāk iepazītu sevi.

Ļoti iedvesmojošs ir vēstījums "Ja tu saki, ka vari, tad tu to arī vari; ja tu saki, ka nevari, tad arī nevari". Tas dod iespēju parunāt ar bērnu par neatlaidību sava izvēlētā mērķa sasniegšanai. Par nepadošanos un noskaņošanos uz rezultātu.

Kad bērns skolā vai bērnudārzā ir viens pats un jūtas vientuļš, viņam palīdzēs dzirdētais grāmatas vēstījums, ka "Dievs vienmēr ir tev blakus, lai pasniegtu roku". Jāatzīmē, ka, sakot "Dievs", grāmatas autore autore to nedara reliģiskā kontekstā. Viņai Dievs nozīmē to mūsu daļu, kas zina visu. Tā ir beznosacījuma mīlestība, kas spēj izdziedēt visu.

Lai iedrošinātu bērnu un uzmundrinātu, ja kaut kas nesanāk, noderēs vēstījums – "Tev piemīt vienreizīgs talants. Ir kaut kas tāds, ko tu spēj paveikt labāk nekā jebkurš cits."

Grāmatiņa ir lielisks palīgs vecākiem bērnu emocionālajā audzināšanā. Tā palīdzēs sākt sarunu par ētikas un kristīgajām tēmām. Tā būs kā vadlīnijas pamata vērtību atkārtošanai vecākiem pašiem un viņu bērniem.

Vēl vairāk palīdzēs grāmatai klāt pievienotais audio disks. Diskā katrs vēstījums ir paskaidrots bērnam piemērotā vienkāršā valodā. Papildu ieguvums, protams, ir iespēja vienlaikus apgūt angļu valodu (grāmatiņa un arī audiodisks ir divās valodās – latviešu un angļu). Disku var bērniem uzlikt klausīties automašīnā, dodoties no vai uz skolu. To var noklausīties arī internetā, apmeklējot šai grāmatiņai īpaši izveidoto vietni www.vieglakaiscelsaugt.lv.

Kā savā grāmatā "Absorbējošais prāts" norāda izcilā pedagoģe Marija Montesori, "bērnu maz interesē citu zināšanas, viņš grib iegūt savas zināšanas, izzināt un apgūt pasauli patstāvīgi". Tāpēc noder grāmatas, kur vēstījumi norāda virzienus, kuros bērnam doties.