Inhalācijas - saudzīga metode elpceļu veslības uzlabošanai

Inhalācijas - saudzīga metode elpceļu veslības uzlabošanai

10. Dec 2021, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Sākoties vēsākam laikam, aizvien biežāk bērnus piemeklē saaukstēšanās. Ja bērnam ir parādījušās iesnas, nav iemesla celt paniku. Tā vietā ieteicams novērot izmaiņas veselībā, bērna pašsajūtā, nepieciešamības gadījumā vēršoties pēc palīdzības pie ārsta.

Ja bērnam ir pilošs deguns, neliels drudzis un klepus, ļoti iespējams, ka ārsts konstatēs saaukstēšanos, nozīmējot arī atbilstošu ārstēšanu, sākotnēji izlīdzoties ar vieglākiem dabas preparātiem un inhalācijām, jo pretējā gadījumā, katru saaukstēšanos ārstējot ar “smagiem” medikamentiem, būtu lieki cerēt, ka nostiprināsies bērna imunitāte.

Kā rīkoties, ja bērnam ir iesnas, klepus un neliela temperatūra?

  • Sākotnēji, protams, izslēdz varbūtību, ka bērns ir bijis kontaktā ar koronavīrusa Covid-19 pozitīvu cilvēku.
  • Regulāri vēdini telpas. Vēsāks, vēdināts gaiss palīdzēs ķermenim vieglāk tikt galā ar paaugstinātu temperatūru.
  • Nesteidzies temperatūru pazemināt ar medikamentiem. Tos lieto vien tad, ja temperatūra pārsniedz 38 grādus, kā arī tad, ja tos nozīmējis ārsts.
  • Nedod bērnam antibiotikas “profilaksei”. Lietojot “uz savu galvu” mājās esošās antibiotikas, kas palikušas pāri no citu slimību ārstēšanas, vai arī aizņemoties tās no draudzenēm, paveiksi tikai lāča pakalpojumu, situāciju pasliktinot un novājinot bērna imunitāti.
  • Dod bērnam pēc iespējas biežāk padzerties.
  • Elpceļu veselības uzlabošanai izmantojiet NaCl inhalācijas, vai arī medikamentu inhalācijas, ja tādas nozīmējis ārsts.

Inhalators - atbalsts rudens un ziemas saslimšanu sezonā

Viena no visefektīvākajām metodēm, kā mazināt saaukstēšanos, ir inhalācijas. Ar inhalāciju palīdzību zāles efektīvāk nonāk bronhu un plaušu gļotādā, tā palīdzot gļotādu mitrināt, novērst klepu un uzlabot pašsajūtu. Kas svarīgi – inhalācijas vienlīdz augstu efektivitāti sniedz kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Tieši bērnus visbiežāk skar akūtās elpceļu infekcijas. Sākoties rudens periodam, strauji palielinās akūto vīrusu elpceļu infekciju skaits, tām līdzi nesot klepu, iesnas, reizēm arī drudzi, tāpēc, meklējot līdzekļus, kā mazajiem slimnieciņiem palīdzēt, ārsti pēdējā laikā kā vienu no visefektīvākajām un saudzīgākajām metodēm atzinuši inhalācijas.

Inhalācijas zināmas jau no seniem laikiem, kad to pagatavošanai tika izmantoti zāļu novārījumi, dažādas ēteriskās eļļas. Savulaik tās tika veiktas medicīnas iestādēs, izmantojot stacionārus inhalatorus, taču, pateicoties mūsdienu progresam, tagad inhalatori ir kļuvuši daudz kompaktāki, kā arī viegli pieejami, tāpēc ir neaizstājami palīgi rudens un ziemas saaukstēšanos laikā.

Atšķirībā no senākiem laikiem, kad inhalācijām tika izmantots karsts tvaiks, mūsdienu inhalatori ir daudz drošāki, tāpēc tos var izmantot mazuļiem jau no gada vecuma. 

Kādas slimības var palīdzēt ārstēt inhalācijas?

Zāles, kas organismā nonāk ar inhalatoru, sāk darboties nekavējoties, tāpēc inhalācijas ir labs palīgs gadījumos, kad nepieciešama tūlītēja iejaukšanās, piemēram, bronhiālās astmas lēkmes, alerģijas.

Vēl viena slimību grupa, kurā ārsts, visticamāk, ieteiks veikt inhalācijas, ir dažādas elpceļu saslimšanas – rinīts, bronhīts, cistiskā fibroze, jau pieminētā astma, kā arī laringīts, faringīts u.c. Šī iemesla dēļ inhalātors mājās rekomendējams gan ģimenēm, kurās aug bērns, jo tieši šī sabiedrības daļa ir visbiežāk pakļauta dažādiem saaukstēšanās gadījumiem, gan arī ģimenēm, kurās ir pacienti ar hroniskām vai bronhopulmonārām slimībām (bronhiālā astma, hronisks bronhīts, cistiskā fibroze). 

Māmiņu Klubs iesaka pārvietojamo, īpaši kluso un vieglo:

EVOLU inhalatoru NANO AIR

• Ergonomisks, īpaši viegls un kompakts
• Darbības laikā nerada troksni, iespēja veikt inhalāciju bērnam guļot    
• Viegli rīkoties, vadība ar vienu pogu
• Nepārtraukts darbas režīms 10 minūtes un tas automātiski izslēgsies pēc 10 minūtēm
• Pilnībā uzlādētas baterijas darbības laiks ir līdz 60 minūtēm
• Viegli nomaināmas detaļas: iemutis, bērnu un pieaugušo maskas
• USB savienotājs
• 2 iebūvētas litija baterijas
 
Nebulaizers EVOLU ir neaizstājama ierīce elpceļu slimību gadījumos, tos ieteicams lietot gan pieaugušajiem, gan bērni, tāpēc ir vēlama mājā tā klātbūtne.

Nelietojiet šķidrumu, kas satur esterus, eļļu vai cietas daļiņas, ieskaitot augu ekstraktu ar nogulsnēm, kā arī eļļu saturošus medikamentus.

Kur iegādāties inhalatoru:

www.nuko.lv

www.220.lv

www.azeta.lv

www.internetaptieka.lv

www.apotheka.lv

Benu aptiekās

Euroaptiekās