"Food waste" eksperimentā piedalās vēstneši Anna Rozīte un Māris Olte

"Food waste" eksperimentā piedalās vēstneši Anna Rozīte un Māris Olte

10. Jun 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz ar mūsu portāla redaktorēm Kristīni Damškalni un (ierakstīsi lūdzu) eksperimentā "Pārpalikums nav tikums" kā idejas vēstneši iesaistījušies arī Anna Rozīte un Māris Olte. Arī viņi 10 dienas izaicinās sevi neizmest nevienu pārtikas produktu un dalīsies savās pārdomās un ieteikumos ne tikai savos sociālajos tīklos, bet arī šeit!

Topošā uztura speciāliste un veselīga uztura vēstnese Anna Rozīte atgādina, ka pasaulē ir daudz ģimeņu un bērnu, kuriem pietrūkst ēdiens. Tāpēc, pirms pērc pārtiku vai izmet to miskastē, padomā par šiem cilvēkiem un izturies ar cieņu pret ēdienu. Viņu arī pārsteidzis kāds fakts - Hanzas Maiznīcas veiktais pētījums atklāj, ka visvairāk atkritumu grozā nonāk augļi un dārzeņi: "Mūsu organismam ir ļoti būtiski uzņemt dažādas uzturvielas, savukārt augļi un dārzeņi līdzīgi kā graudaugi ir viena no svarīgākajām uztura grupām, jo apgādā mūsu organismu ar vitamīniem, minerālvielām, antioksidantiem, balastvielām. Mēs jau tā maz ēdam dārzeņus un augļus, bet saskaņā ar pētījumu vēl arī tos daudz izsviežam laukā!"

Savukārt dabas draugs Māris Olte seko līdzi saviem ikdienas paradumiem, lai pēc iespējas mazāk atkritumos nonāktu pārtika. Viņš uzsver, ka svarīgi jau bērnu vecumā iemācīt, no kurienes nāk pārtika - ka ir audzētāji, kas to izaudzē, ir ražotāji, kas no izaudzētā rada produktus un mūsu uzdevums ir ar cieņu pret to izturēties un pret to darbu, kas ieguldīts, lai tā nonāktu mūsu galdā.

Eksperimentu "Pārpalikums nav tikums" rīko AS „Hanzas Maiznīcas” un biedrība "Zero Waste Latvija", kas aicina ikvienu iesaistīties "food waste" iniciatīvā un uz kādu laiku - nedēļu, mēnesi vai ilgāk pamēģināt mainīt savus iepirkšanās un ēšanas ieradumus, lai neviens pārtikas produkts nenokļūtu miskastē.