Drastiskākas audzināšanas metodes

Drastiskākas audzināšanas metodes

17. Mar 2017, 09:23 FejuFeja FejuFeja

Aug buciņš, aug radziņi. Un mazais buciņš pārbauda, cik daudz var atļauties un cik tālu var izaicināt tēti un mammu. Kā?

Vairākas dienas mūsu dzīvoklis pārvērtās par kara lauku. Dēls izgāza visas savas mantas uz grīdas, bet, kad tika lūgts tās salasīt, paziņoja, ka viņam tas esot par grūtu (izgāzt uz grīdas mantu kastes saturu viņam gan nav par grūtu). Un vispār – mums ar tēti esot jāpalīdz, jo viņš vēl esot bērns. Un turpināja skatīties mums acīs, viltīgi smīnot. Arī pēc atkārtotiem lūgumiem savākt savas manas, reakcija bija apaļa nulle. Viņš nelasīs un viss.

Vīrs dēlam uzdeva jautājumu, vai tas nozīmē, ka mantas viņam vairs nav vajadzīgas un tās var mest ārā? Uz to dēls atbildēja, ka droši var mest ārā. Nu, ja tā, tad... Tā kā vīram bija labs noskaņojums, tad rīcība vēl nesekoja, bet pēc stundas, kad bija laiks jau doties gulēt un dēls turpināja uzstāt, ka viņš mantas nelasīs, jo tas viņam ir par grūtu, vienkārši paņēmu slotu un visu saslaucīju atkritumu maisā.

Dēlam, protams, liels pārsteigums un kreņķis, jo, kamēr viņš bija vannā, iznesu ārā atkritumus, bet saslaucīto mantu maisu labi noslēpu dzīvoklī vietā, kur dēls to nevar ne saskatīt, ne sasniegt. Lai gan vakar turpinājās uz raudošas nots ar pārdzīvojumiem par izmestajām mantām un lūgšanās, lai mēs visi ejam lejā uz atkritumu konteineru, jo viņš grib mantas izlasīt ārā, atlikušajā nedēļā mūsu dēls ir gluži pārvērties. Ik vakaru no atlikušajām mantām (tās, kas tovakar bija jau mantu kastē, protams, ne tika „izmestas”), tiek paņemtas tikai dažas un pēc spēlēšanās pat bez aicinājuma noliktas vietā. Kas tikai apliecina, ka iepriekš mantu laikam bija par daudz, ja jau tās nevarēja aiz sevis savākt.

Pirmās dienas, protams, bija bēdas, ka tagad viņam esot maz mantu, ka es esmu slikta, jo mantas izmetu, bet, ja tam visa seko kārtība un saprašana, ka vecāku lūgumus nedrīkst ignorēt, tad es esmu ar visām četrām par arī par drastiskākām audzināšanas metodēm. Piemēram, kā šoreiz. Es neatbalstu un nepielietoju pērienus, raušanas aiz ausīm, un žagarus, taču uzskatu, ka bērnam ir ne tikai tiesības, bet arī pienākumi.

Interesanti būs vērot, kā šī sāga attīstīsies tālāk un vai ar vienu mācību būs bijis pietiekami, lai turpmāk labāk parūpētos par savām rotaļlietām.

princesemince princesemince 19. Mar 2017, 11:11

Nevar būt, ka lielākais redz, ka mazāko aprūpē un mazākajam "pašam nekas nav jādara", tādēļ arī grib būt līdzīgs? Vismaz es pie sava ik brīdim pat līdz šim to manu, ka noskatās, ko un kā mazākais "izspiež tāpat vien", bet viņam ir noteikumi (8 un 2,5 gadi).

FejuFeja FejuFeja 17. Mar 2017, 18:48 m-m-mimi

Labs jautājums. Mans salasītas maiss vēl stāv pieliekamajā noslēpts aiz veļas mašīnas

cecii cecii 17. Mar 2017, 18:08

Tieši gribēju ieteikt Kiku Miku. Mums šis palīdzēja. Bērni zin, ka naktī var atnākt nekārtības rūķis😀.

engellis1 engellis1 17. Mar 2017, 16:36

Es arī tā esmu darījusi sākumā jau milzīgs kreņķis, bet mēs tikām tikai līdz atkritumu maisam, nemaz nepaspējām salasīt un tagad kārto mantiņas, protams, visam jābūt saprāta robežās, ja ļoti piekususi tad kārtojam kopā utt., taču man ļoti iepatikās ideja par mammas kasti 😀

FejuFeja FejuFeja 17. Mar 2017, 13:48 Ammmēlija

Paldies par ieteikumu, tādas grāmatiņas mūsu grāmatu plauktā vēl nav 😀

mamma88 mamma88 17. Mar 2017, 11:26

Man šķiet, ka ļoti pareizi darīji.

FejuFeja FejuFeja 17. Mar 2017, 11:10

Mantas dēlam sašķirotas - kaste Lego, kaste mazajām mašīnītēm, kastīte citiem niekiem un daļa mantu pa plauktiem, bet izbērtas uz grīdas tiek visas kastes

lauvinja lauvinja 17. Mar 2017, 11:03

Lai cik maz vietas vietas gribētos bērnu mantām atvēlēt, viena liela kaste ir viens no neforšākajiem risinājumiem. Maksimāli sašķirot rotaļlietas, cik vien var izvietot plauktos. Vieglāk bērnam orientēties, vieglāk saprast ko vēlas un atrast īsto.

helliite helliite 17. Mar 2017, 10:42

Es esmu vienkārši izmetusi miskastē, tad bērns gaudodams skrien un velk ārā, diemžēl savādāk nesaprot 😀 Ir reizes, kad arī nav spēciņa sakārtot pašam, ir reizes, kad tas bardaks tā arī paliek, ir reizes, kad sarunājam kopīgi savākt visu.
Ar vienu reizi nepietiek, citreiz iespītējas un saka, ka lai metu ārā, ir bijis, ka pats aiznes uz miskasti 🤓| bet domu nu jau ir sapratis.
Man mērķis tagad sapirkt vairākas kastes, lai sašķirotu mantas, lai, ja grib tikt pie kaut kā vai kaut ko meklē, nebūtu visa tā viena kaste jāizgāž 😃 vispār mantas būtu stipri jāietobežo, bet gslīgi mesanāk, tad vēl svētki un citas reizes, kad sadāvina visko 😀

īgLa īgLa 17. Mar 2017, 10:24

Es daru tā pat. Ja ir grūti tikt ar mantām galā,metu "ārā" 😃