Dārzeņiem un augļiem būt!

Dārzeņiem un augļiem būt!

09. Oct 2019, 09:03 Anettte_G Anettte_G

Biju tik priecīga bērnudārza sapulcē dzirdēt, ka joprojām turpinās piedalīties bezmaksas augļu un dārzeņu programmā.

Programmas pirmskolu un skolu apgādei ar augļiem, dārzeņiem un pienu mērķis ir bērnu vidū veicināt veselīgu ēšanas un uztura paradumu veidošanos, kas būtu noturīgi visu turpmāko dzīvi. Augļus un dārzeņus bērni bezmaksas saņem 3 reizes nedēļā. 

Zemkopības ministrijas īstenotā ES atbalsta programma augļu, dārzeņu un piena izdalei izglītības iestādēs vairāku gadu gaitā iemantojušas lielu popularitāti bērnu un jauniešu vidū. Atbalsta programmu ietvaros bezmaksas piens pirmsskolēniem un skolēniem Latvijā ir pieejams jau kopš 2004./2005. mācību gada (programmas norises 16. gads), savukārt bezmaksas augļi un dārzeņi kopš  2010./2011. mācību gada (programmas norises 9. gads).

Vai tava bērna skola/pirmskola piedalās šajā projektā!?

Meklē sarakstu te:

http://piensaugliskolai.lv/lv/par-programmu/dalibskolas/#1484906803798-19585062-5ecf

Iepriekšējā mācību gadā Pavisam ES finansētajās produktu izdales atbalsta programmās skolām Latvijā izlietots vairāk nekā 35 tūkstoši tonnu piena un tā produktu (kopš 2004. gada) un vairāk nekā 6 tūkstoši tonnu augļu un dārzeņu (kopš 2010. gada), un izdalīto produktu kopējā vērtība sasniedz 33,2 miljonus eiro (valsts un ES finansējums).

Par cik bērnudārzā ir ļoti laba ēdināšana, visbiežāk saņemtos dārzeņus bērnam iedod līdzi uz mājām. Dēls par katru paciņu ir tik priecīgs, ka visu pats apēd un pat nav gatavs dalīties. Līdz šim saņēmām burkānus (tie aiziet uz urrā) un kāpostus. Kāpostus svaigā veidā gan bērns neatbalsta, bet tie nonāk dārzeņu sautējuma katlā. Turklāt arī gatavojot kopā maltītes, bērnam ļauju līdzdarboties, lai redz, kā ēdiens top, kādas sastāvdaļas.