Cīsiņi bērniem, ko piedāvā ražotāji. Tests

Cīsiņi bērniem, ko piedāvā ražotāji. Tests

11. Oct 2016, 12:12 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Cīsiņi - ir visiem zināms produkts. Tas ir arī viens no iecienītākajiem produktiem pasaulē. Cīsiņi garšo gan pieaugušajiem, gan bērniem. Vienā vai otrā variācijā, bet cīsiņus var atrast gandrīz katrā tautas virtuvē. Cīsiņu daudzveidība pasaulē ir milzīga! Arī veģetāriešiem ir cīsiņi - no tofu siera vai sojas.


Foto: www.fotofabrika.lv

Ja mēs runājam par cīsiņu rašanās vēsturi, tad atverot Google noskaidrojam - pirmie raksti, kuros pieminēti cīsiņi (desiņas) ir visiem zināmā grieķu leģenda par Homēru (Homer's Odyssey). Šī leģenda ir tapusi 9 gadsimtus pirms mūsu ēras. Tas ir krietns laiciņš! Pats gan vēl šo leģendu lasījis neesmu.
Cīsiņi kā produkts jau no saviem pirmssākumiem netika paredzēti ne aristokrātu, ne muižnieku galdiem. Cīsiņi tika radīti, lai parastais cilvēks to ēstu gan svētkos, gan ikdienā. Pirmsākumos cīsiņus gatavoja no dažādiem subproduktiem un tajos laikos cīsiņus neuzglabāja, jo nebija jau arī ledusskapju. Taču šodienas tehnoloģijas ļauj ražotājiem izpausties. Kādus gan cīsiņus tik veikalos nevaram atrast - ar sieru, ar cāļa gaļu, ar sviestu, bez sāls, bez "E" un protams, "Cīsiņi bērniem". Par tiem arī  šodien runāsim.

Šādu cīsiņu testu gribēju realizēt jau sen, bet kaut-kā nesanāca. Taču vienu dienu nolēmu šo ieceri realizēt. Sāku ar vēstuli ražotājiem. Vēstules saturs apmēram šāds:

"Sveiki! Mans vārds ir Rojs un esmu blogeris. Es vēlos veikt cīsiņu salīdzināšanas testu un ja jūs vēlaties atbalstīt manu cīsiņu salīdzināšanas testu, priecāšos, ja atvedīsiet man testam jūsu ražotos cīsiņus."....

Atvēru Google un atradu ražotāju e-pastus, kuriem nosūtīju aicinājumu uz sadarbību. Manu vēstuli saņēma "Nākotne", "Rīgas Miesnieks", "NOO Cepeškungs", "Gaļas Nams Ādaži", "Kurzemes Gaļsaimnieks", "Rēzeknes Gaļas kombināts", "MARNO", "LIDO", "Marienbāde" un "Ķekava".

Taču atbildēja tikai daļa no uzrunātajiem. Tie bija "Marno", "NOO Cepeškungs" un "Rīgas Miesnieks" , viņi bija ar mieru atvest savu produkciju testam. Paldies viņiem! Jāsaka, ka atrakstīja arī "Forevers", bet viņu atbilde bija ļoti augstprātīga. Es saprotu, ka vēl neesmu populārākais blogeris Latvijā un man nav (pagaidām) miljonu auditorija, bet es arī neprasīju daudz - pa vienam iepakojumam, lai varētu izmēģināt un noskaidrot savu favorītu. Lielveikalos taču rīko degustācijas un tur cilvēki pagaršo un aiziet, bet es par jūsu produktu uzrakstīšu. Nu ļoti nepatika "Forevers" pārstāves Sanitas atbildes, tāpēc nolēmu šo ražotāju boikotēt un izslēdzu "Forevers" produktu no sava testa. Par šo uzņēmumu savā blogā vairs neminēšu.

Un tad man vecāki teica, lai tests būtu objektīvs, viņi visus cīsiņus manam testam iegādāsies paši. Citādi paņemot produkciju tikai no dažiem ražotājiem, kāds var iebilst ka tests nav objektīvs. Tāpēc, īpaša reklāmas vieta maniem vecākiem -


Vecāki aizbrauca uz veikalu un atveda septiņus cīsiņu iepakojumus. Diemžēl, konkrētajā veikalā tajā dienā nebija pieejama ne "Lido", ne "Ķekava", ne "Marienbāde" produkcija. Pati produkcija bija, nebija šo uzņēmumu produkta ar nosaukumu "Cīsiņi bērniem".


Manā cīsiņu testā piedalijās: "Marno", Gaļas Nams "Ādaži", "Rēzeknes Gaļas Kombināts", "Venstpils Gaļa", "Kurzemes Gaļsaimnieks", "Nākotne" un "Rīgas Miesnieks" produkcija.

Sākšu ar iepakojumiem. Viens no mana bloga pirmajiem ierakstiem bija tieši par "Rīgas Miesnieks" cīsiņiem bērniem baidējošo iepakojumu. Var izlasīt šeit. Un līdz šim nekas nav mainījies. Iepakojums tas pats. Citi "Rīgas Miesnieks" produkti smukos iepakojumos, bet tieši bēniem šāds "nekāds" un dikti pelēks iepakojums. Iepakojumu uzskatu par bezgaumīgu un pilnīgi nekārdinošu.

Gaļas nams "Ādaži" bērnu cepamās desiņas. Iepakojums krāsains, bet manuprāt trūkst vienīgi bebrs ar slēpēm..., nu patiešām. Salikts virsū viss, kas māksliniekam bija pa rokai - žirafe, lauva un putns ar lielu knābi. Manuprāt, šeit atkal pārāk bērnišķīgi. Tāds dizains kā uz bērnu istabu tapetēm. Krāsains ir, bet iepakojums vairāk atbilst mazuļiem līdz 3 gadu vecumam, bet tiem piemērots tomēr cits uzturs...

"Kurzemes Gaļsaimnieks" cīsiņi "Bosix" un "Nākotne" ražotie "Tīģerīši" liekas viena cilvēka darbs. Ļoti līdzīgi iepakojumi!  Vienā stilā! Bet ir labi, plauktos uzmanību pievērš un tas jau iepakojuma galvenais uzdevums.

"Marno" de Lukss cīsiņi bērniem. Nu galīgi nav latvisks iepakojums. Sarkanīgs ar zeltu, nezinu kā pareizi izteikties, bet tādi svešādi toņi un kopējais iepakojums neliekas domāts Latvijas pircējiem. Tā fotogrāfija arī tāda.... Centieni, protams, bijuši, bet blāvi. Neuzrunā.

"Rēzeknes Gaļas Kombināts" bērnu cīsiņi. Nu arī diezgan briesmīgs iepakojums, kurš dala neglītākā iepakojuma titulu ar "Rīgas Miesnieks" bērnu cīsiņu iepakojumu. Nekāds! Nerodas vēlme pēc tiem veikalā pasniegties.

"Ventspils Gaļa" vārīti bērnu cīsiņi. Atgādina multenes "Mošķīši" reklāmas plakātu. Cīsiņi uz iepakojuma atgādina tanku. No visa pa druskai, bet rezultāta nav.

Es nekritizēju kritizēšanas pēc. Esmu savos gados šur-tur jau bijis un esmu redzējis, ko piedāvā pasaulē. Tieši produkti bērniem, manuprāt, ir iespēja izvērsties iepakojumu dizaineriem. Šeit daži paraudziņi. Priecāšos, ja tie iedvesmos arī kādu no Latvijas ražotājiem!

                                                   

 

Tagad turpinam iesākto un pievēršamies testam.

Uzreiz vēlos informēt tos cilvēkus, kuri cenšas atbalstīt vietējos ražotājus, "Ventspils Gaļa" piedāvātos Bajāru cīsiņus bērniem tikai izplata. Tos ražo Lietuvā agrofirma "Krekenavos".

Lai es neietekmētos no iepakojumiem un garšas tests notiktu maksimāli objektīvi, cīsiņus gatavoja mani vecāki un es saņēmu degustācijai jau pagatavotus cīsiņus. Tie bija numurēti. Man blakus papīra lapa, kurā es pierakstīju savas domas un vērtējumus. Man nebija ne mazākās nojausmas, kuri cīsiņi ir konkrētā ražotāja piedāvājums. Pēc degustācijas esam informāciju apkopojuši un tālāk aprakstīšu kā novērtēju cīsiņu garšas un smaržas īpašības.

 

Cepti cīsiņi.

 

  1.   Gaļas Nams "Ādaži" - sulīgi, nedaudz pikanti, atgādina mednieku desiņas.
  2.   Bajāru cīsiņi bērniem "Ventspils Gaļa" - ļoti sāļi, gandrīz neēdami un tiem kaut-kāda dīvaina piegarša. Es nesapratu - tā kā eļļa augu vai kas līdzīgs...
  3.  Cīsiņi "Bosix"  "Kurzemes Gaļsaimnieks" - uzkrītoši mīksti, tādi pļurīgi. Ne visai. Vienīgie no visiem cīsiņiem, kuri deformējās - tā kā saliecās, uzpūtās, ar ko tas saistīts - nezinu!
  4.   "Rīgas Miesnieks" - ļoti garšīgi, man patika. Varēja just daudz garšvielu. Pacieti, kā vajag.Tāda sajūta, ka mazliet kūpināti.
  5. "Tīģerīši" - ļoti atgādina pēs struktūras numuru 3, tikai nedaudz sāļāki.
  6.  Rēzeknes Gaļas Kombināts - mīksti, bet tādi plastmasīgi. Mākslīgi.
  7. "Marno" - krēmīgi, sviestaini. Patika.

Bija jāizvēlas favorīts, šoreiz tas bija Nr. 4! Un izrādījās "Rīgas Miesnieks" bērnu cīsiņi. Apsveicu!

 

 

Vārīti cīsiņi.

(Vecāki uzvārija un nomainīja arī cīsiņu numerāciju).


 1. Cīsiņi "Tīģerīši", ražotājs "Nākotne" -  daudz garšvielu. Ēdami.
 2. Gaļas Nams "Ādaži" - tipiskas mednieku desiņas. Tās gan uzreiz atpazinu, vienīgās tādas.
 3. Galīgi nepatika. Arī skats nekāds, tādi piepampuši. Izrādijās "Bosix", "Kurzemes gaļsaimnieks".
4. "Rīgas Miesnieks"- garšoja, pat ļoti.
 5. "Marno" - pacieti, likās ka pietrūkst sāls. Bet visā visumā tieši šis fakts ir liels pluss!
6. "Ventspils Gaļa" Bajāru - nepatika, daudz sāls
7. "Rēzeknes Gaļas kombināts" - bezpersoniski. Ne visai man patika.

Un vārīto cīsiņu grupā mans favorīts arī numurs 4! Šo numuru vecāki, izrādās, bija atstājuši "Rīgas Miesnieks" cīsiņiem. Nu ko teikt? Pats esmu pārsteigts, bet fakts paliek fakts. Skan fanfāras un bungu rīboņa! Lai gan ražotājam vēlreiz rekomendēju - piedomājiet pie interesantāka noformējuma bērnu cīsiņu iepakojumam. Un, mīļie ražotāji,  nu pasaudzējiet mūs un liekat mazāk to sāli!


Katrā ziņā kādu brīdi cīsiņus neēdīšu! ;)

Ir pilnīgs sirdsmiers, biju godīgs un objektīvs. Mani kritēriji vērtējot cīsiņus bērniem bija subjektīvi, bet saprotami un nozīmīgi ikvienam bērnam. Garša un smarža. Visos sīkumos neiedziļinājos, šoreiz nepētīju "E" vielu daudzumu un pievienotos uztura bagātinātājus, jo, lai arī ražotāji apgalvo, ka cīsiņos kas domāti bērniem, ir 70 - 85% gaļas, laboratorijās, kā izrādās, izmērīt precīzu gaļas daudzumu nemaz nav iespējams. Dietologi iesaka gaļas daudzumu cīsiņos mērīt pēc produktu cenas un gaļas krāsas. Ja jums ir interese, noskatieties šo Video

AVOTS: pipars.lv

Rakstu piedāvā www.pipars.lv

 20160729222911-18828.jpg

11. Oct 2016, 18:09

Zinu, ka desas un cīsiņi nav tā veselīgākā maltīte, bet arī es no "pētījuma" sagaidīju vairāk analīzi, kas kuru cīsiņu sastāvā, utml, nevis "man garšoja, negaršoja".
Mēs pēc vietējā veikaliņā pieejamā klāsta izpētes, ja pērkam vispār, tad pērkam Marno de Lukss.
Par izskatu gan gribu piebilst - mūsu ģimenes izvēlērajiem Marno izskats ir pievilcīgi elegats, vienkāršs, atturīgs (bez liekiem un muļķīgiem ķiņķēziņiem). Cik nu cīsiņu iepakojumam ir jābūt elegantam. Ne visam, kas domāts bērniem, ir jābūt apķēpātam ar smaidiņiem, ķēmiņiem utml. Tomēr, ne jau pats bērns pelna naudu un par precēm norēķinās. Pa vidu ir vecāki, kuriem (daļai) par smaidiņiem uz iepakojuma svarīgāks tomēr ir sastāvs. Gribam jau mēs bērniem tikai to labāko. Ne?

lauvinja lauvinja 11. Oct 2016, 10:40 IlvaV

Izlasi kāpēc radās vārītās desas un cīsiņi un sapratīsi, ka tev tos nafig nevajag 😃

Protams var arī šos produktus uztaisīt kvaliatīvus. Starp citu, kā izrādās, vārītās desas pagatavošana nebūt nav kosmoss un paveicama arī mājās. Bērniem pat garšoja.

IlvaV IlvaV 11. Oct 2016, 09:37

Būtu gribējusi tomēr, ka tas ir kāds lietpratēja pētījums, kas balstīts uz zināšanām-cik daudz gaļas, kādi garšas pastiprinātāji, cik daudz sāls un konservantu sastāvā. Šis ir nenopietni-garšo/negaršo😃 Un jāņem vērā, ka precīzi noteikt gaļas daudzumu cīsiņā nemaz nav iespējams, jo OB daudzumu uzrāda arī citi piemaisījumi. Tā kā vai nu neēst nemaz vai ēst dārgākos, jo, kā zināms, kvalitatīva gaļa nemaksā lēti.