Ceļojums uz purvu pasauli – kūdras bānītī Baložos

Ceļojums uz purvu pasauli – kūdras bānītī Baložos

19. Aug 2019, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Unikālu ceļojumu turp, kur ceļi beidzas, tepat Pierīgā piedāvā Baložu kūdras bānītis. Ar šaursliežu vilcieniņu iespējams iebraukt kūdras purvā, apskatīt gan kūdras ieguvi, kūdru - Latvijas brūno zeltu, gan dažādas dabas un cilvēka mijiedarbībā radušās apkārtnes ainavas, tajā skaitā kūdras fabrikas industriālo vidi.

Kūdru iegūst tikai vasaras sezonā, savukārt lai to varētu izvest no purva cauru gadu, tika būvēti šaursliežu dzelzceļi, kuru attālums starp sliedēm ir 750 mm – divreiz mazāks nekā platsliežu dzelzceļiem. Pa tiem kursēja viegli lokotraktori un mazas vagonetes. Mitrajā laikā, kad purvā pat kāpurķēžu tehnika iestieg, dzelzceļš ir vienīgais transporta veids. Kūdras ieguve Baložos aizsākās 1947. gadā un nelielos apjomos turpinās vēl šobrīd, kamēr lielā daļā bijušo kūdras lauku tagad izaugusi Baložu pilsēta un Medemciems.

Tā arī jums ir iespēja doties purvu pasaulē, sēžot kūdras bānīša vagonos un vērojot to visu pa logu, nebaidoties no iestigšanas, kamēr audiogids pastāstīs plašāk par purviem, fabriku un dzelzceļa vēsturi. Baložu kūdras bānītis ir brīvprātīgo veidots muzejdzelzceļš, kurā pats dzelzceļš, tā lokomotīves un vagoni ir muzeja kolekcija, un to visu iespējams izbaudīt darbībā kā lielu interaktīvu piedzīvojumu. Entuziastu biedrība “Bānīša Draugu klubs” dzelzceļu atjauno kopš 2013. gada, taču apmeklētājus tas sāka uzņemt kopš 2018. gada.

Ekskursijas notiek tikai reizi mēnesī jūnija – septembra sezonā, katra mēneša pēdējā sestdienā. Ekskursijas sastāvā ietilpst pieci dažādi pasažieru vagoni – sākot ar vaļējiem vagoniem bez jumta, līdz beidzot ar autentisku, restaurētu kūdras dzelzceļu ēdnīcas vagonu. Vilciens kursē no 11:00 līdz 17:00 ik pēc stundas, brauciena ilgums 25 minūtes, biļetes cena 2,5 EUR/pers., bērniem līdz 3 g.v. par brīvu. Vietu rezervācija vismaz dienu iepriekš zvanot 23272013, vai rakstot uz info@bdklubs.lv. Brauciens ar bānīti piemērots visai ģimenei, taču jāņem vērā, ka no Baložu pilsētas 200 metri jāmēro ar kājām pa smilšainu taciņu. Vairāk informācijas mājaslapā: www.kudrasbanitis.lv

Latvija ir viena no purvu “bagātniecēm” pasaulē, taču attieksme pret purviem laika gaitā ir krasi mainījusies – ja pirms simts gadiem purvus dēvēja par dabas augoņiem, pārvērta lauksaimniecības zemēs, tad sākot no 1930-tajiem gadiem arvien plašāk kūdru novērtēja kā derīgo izrakteni un kurināmo, savukārt mūsdienās augusi tieši dabisko purvu vērtības izpratne un kūdras izmantošana dārzkopībā auglīgu augsnes substrātu veidā. Ja pēc bānīša apmeklējuma vēlies vēl dziļāk “iebrist” purvā, iesakām doties 3 km garā pastaigā pa bijušo dzelzceļa stigu no Baložiem līdz Ziepniekkalnam, cauri Medema purva masīvam.