Brokastīm jābūt obligātām

25. Mar 2020, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai brokastis jūsu mājās ir obligātas? Kas tajās parasti tiek celts galdā? Visus svarīgākos jautājumus devāmies noskaidrot pie Rimi Bērniem ekspertes, sertificētas uztura speciālistes Olgas Ļubinas.

Brokastis ir ļoti svarīga ēdienreize un pat ja pieaugušie tās mēdz izlaist, bērniem tās ir obligātas, jo bērns ir augošs organisms, kuram svarīgi saņemt visas nepieciešamās uzturvielas, kas palīdz nodrošināt optimālu augšanu un attīstību.

Kārtīgas brokastis nozīmē to, ka, pirmkārt, līdz rodas izsalkuma sajūta, paiet aptuveni 3-4 stundas. Tas attiecināms gan uz bērniem, gan uz pieaugušajiem.

“Brokastīs obligāti vajadzētu būt saliktiem ogļhidrātiem, piemēram, auzu pārslu putrai, kā arī olbaltumvielas saturošai daļai – klāt var pieliet pienu. Gadījumos, ja dažkārt šķiet, ka ar pienu ir par maz un izsalkuma sajūta rodas ātrāk, iesaku bērniem pēc trīs gadu vecuma brokastu putrai pievienot riekstus vai tējkaroti sviesta, lai ēdiens kopumā būtu sātīgāks,” skaidro Olga Ļubina.

Uztura speciāliste stāsta, ka brokastīs un arī citās pamatēdienreizēs vajadzētu iekļaut dārzeņus un augļus, kas nozīmē, ka pie brokastu putras var pievienot ogas, sagrieztu bumbieri vai ābolu, vai arī žāvētus augļus.

Uztura speciāliste mudina katru ģimeni aizdomāties par savu dienas ritmu un pārplānot dienu tā, lai atliktu laika visām pamatēdienreizēm, savukārt uzkodās O. Ļubina iesaka savu ēdienkarti bagātināt ar riekstiem, augļiem, dārzeņu salātiem. O. Ļubina: “Ļoti svarīgi ir plānot uz nākotni, ko mēs ēdīsim un kad ēdīsim, nevis vienkārši paļauties, ka gan jau sanāks laiks.” Pārskatot savas ēdienreizes der pievērst uzmanību arī tam, vai uzturs ir pietiekami bagāts ar vitamīniem un katrā no ēdienreizēm uzņemam visas vajadzīgās uzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrātus, taukus, minerālvielas un vitamīnus.