Bērnudārzos pārskatīto uztura normu dēļ bērni tagad sēž izsalkuši

Bērnudārzos pārskatīto uztura normu dēļ bērni tagad sēž izsalkuši

20. Oct 2018, 13:49 UlrikaP UlrikaP

Sākoties jaunajam mācību gadam mūs, vecākus, sapulcē brīdināja, ka esot pārskatītas bērnu uztura normas un tagad mainīšoties bērnudārza ēdienkarte. Mums pieteica, ka jaunā norma paredz, ka bērnam tiek doti mazāk kartupeļi, tāpat arī cūkgaļa kļuvusi par slikto, tā vietā priekšroka jādod, piemēram, zivīm.

OK, ja jau vajag, tad vajag. Sēdēsim uz zaļumiem. Taču nebiju domājusi, ka tas izvērtīsies par tādu mugu. Iepriekš meita nekad, pārnākot no bērnudārza, nav uzreiz metusies pie ledusskapja, taču tagad, jau nākot mājās no dārziņa, tiek prasīts, kas būs vakariņās un cik ilgi būs jāgaida, līdz pagatavošu maltīti? Arī mazais divgadīgais dēls ir gatavs kaut visu laiku dežūrēt pie ledusskapja.

Nodomāju, ka varbūt mani bērni vienkārši kļuvuši ēdelīgāki, bet, sarunājoties ar citām mammām bērnudārzā, sapratu, ka vaina nav bērnu apetītē, bet gan faktā, ka samazinātas porcijas. Vislielāko trauksmi sacēla vakardienas ziņa vecāku čatā, kur audzinātāja lūdz, lai turpmāk saviem mazajiem līdzi dodam kaut ko uzkožamu, jo savādāk ar pašreizējām porcijām vairs nav gana un bērni prasa vēl ēst. Nezinu, cik tur tās taisnības, bet tagad launagā vairs nedodot ēst pat banānus, jo tie saturot parāk daudz kaloriju.

Protams, ir apsveicami bērnos no mazām dienām audzināt izpratni par pareizu uzturu, bet vai ir normāli tādus kustīgus ķiparus, kuri visu laiku kustās, turēt pusbadā? Arī es, nosēžot visu dienu birojā, no kāpostlapas paēdusi nebūšu (pārspīlēju, protams).

Par ko ir stāsts? Bērnu ēdienkartes dārziņos pārskatītas tāpēc, ka jaunatne ir kļuvusi tuklāka. Taču vai gan vaina slēpjas dārziņa ēdienkartē? Velnam ragi jau aug no pašas ģimenes paradumiem. Ne visi vecāki ir tik pareizi, ka bērni tiek ēdināti strikti pēc uztura piramīdas, kā rezultātā tagad sanāk, ka dārziņā bērns ēd tik maz un veselīgi, ka ir tik ļoti izsalcis, ka mājās bērnus labie vecāki noteikti sabaro ar šokolādes sieriņiem un citiem neveselīgiem našķiem daudz vairāk nekā kādreiz.

Vakar vīrs teica, ka tādējādi, samazinot dažādu produktu daudzumu ēdienkartē, varbūt pašvaldības budžetā var ietaupīt kādu miljoniņu, taču viņam atgādināju, ka par bērnu ēdināšanu maksājam jau vien mēs paši. Vismaz bērnudārzā.

Te man atmiņā uzreiz nāk kāda mamma, kura meitas grupiņas sapulcēs vienmēr trakoja par to, ka bērniem dārziņā dod ēst makaronus, kas neesot veselīgi. Bet ko tajā pašā laikā bērniņi liek vēderā, tiklīdz nokļūst aiz dārziņa žoga? Snikeru, jo vajag taču enerģiju, kādu koliņu un vēl kādu cukura bumbu.

Šodien dēlam līdzi uz dārziņu iedevu Milzu pārslas un augļus. Tik tālu nu esam nonākuši.

 

Labprāt uzklausīšu, kā ir ar ēdināšanu jūsu bērnudārzos? Vai arī jūsu bērni sēž ar kurkstošiem vēderiem un līdzi launagam dodat kādu augli?

Labdien, esmu Jums ļoti pateicīga par to , ka neesat vienaldzīgi pret notiekošo un dalāties pieredzē ar pārējiem. Arī lūdzu raksta autores kontaktus , lai kopspēkiem cīnītos pret noteikumu grozījumiem

Līva Liepiņa Līva Liepiņa 25. Oct 2018, 13:41

Mēs jau 3gadus uz dārziņu nesam papildus uzkodas bērniem. Jo mazajiem jau pirmājā grupā sapratām,ka ar ikdienas ēdienu ir par maz. Uz dārziņu nemaz neuzdrīkstoa braukt pakaļ,kamēr vakariņas mājas nav gatavas. Jo pirmais jautājums ir kas būs vakariņās. Un ienākor mājas uzreiz prasa vakariņas.

kerstyna kerstyna 25. Oct 2018, 13:16

Nu, es domāju, ka tas ir atkarīgs no tā, kurš to ēdienkarti sastāda. Mans mazais prieks un acuraugs (5g.v) dārziņā ēd trīs reizes, mājās nāk 17:00 un par ledusskapi interesējas tikai tad, ja launags ir bijis paplāns, bet tas ir reti. Nav ņerga, ēd kārtīgi un par izsalkumu nesūdzās. Tas ir Cesvaines bērnudārzs un es esmu pilnīgi mierā ar ēdināšanu.

anuxe anuxe 21. Oct 2018, 11:04

Tur jau tā lieta, tāpēc teicu, ka viss atkarīgs kāds pavārs b/d ! Mūsu tieši noņēma visus papildus saldinātājus, garšvielas utt. Līdz ar to porcijas palika tādas pašas un bērni paēduši. Šeit drīzāk ar b/d vadību jāpārunā par pavāra darbu un kāpēc tiek samazinātas porcijas, nevis samazināti papildus garšvielas, lai bērni būtu paēduši...!

tita tita 21. Oct 2018, 08:38

Man jau gan liekas, ka visa vaina ir tajā, kas šo ēdienkarti sastāda. Piemēram arī manā pusē ir samazināts cukura un sāls daudzums, lai nepārsniegtu kaloriju daudzumu, un arī citi ierobežojumi, bet bērni ir paēduši, pat ir tā,ka visu nevar izēst.Un neviens pēc launaga ēst neprasa.Cukurotus produktus vajag aizstāt ar saliktajiem ogļhidrātiem, kas dod enerģiju un sāta sajūtu, kā arī šķiedrvielām bagātus ēdienus, nevis samazināt porcijas.Samazināt porcijas nav nekāda māksla.

Mamm.mamm Mamm.mamm 20. Oct 2018, 10:19

Piekrītu domai, ka ēdienkartes ir jāpārskata un jāpadara veselīgākas. Kalorijas var uzņemt jēgpilni, nevis, piemēram, ar cukuru. Sorry, bet tēja ar cukuru, manuprāt, ir tikai kaloriju "bumba" atskaitēs. Labāk būtu iedot ūdeni un divus ābolus vai biezpienu ar krējumu. Izslēdzot cukuru no ēdienkartes, "ietaupītos" kaloriju vieta jēgpilniem ēdieniem. Protams, arī tikai mannā putras vai pasta (makaroni) nebūtu super noderīgi, taču ik pa laikam (ja bērniem garšo) gan būtu jādod.
Atvainojiet, bet nevajag visu "norakstīt" uz vecāku vienaldzību bērna uztura jautājumos. Arī mūsu bērna grupiņā ir divgadnieki, kas nāk uz dārziņu košļājot "Huba buba", bet ne visi saviem bērniem dod "kolas un snikerīšus". Un tad, ja ģimenē ir normāli ēšanas paradumi, bet dārziņā ir mannā putras ar ievārījumu, baltmaizes, kakao un tējas ar cukuru un katrās pusdienās pa saldajam ēdienam, utt, tad "tuklo bērnu problēmu" gribās "likt dārziņa lauciņā".

Ilze Birģele Ilze Birģele 19. Oct 2018, 23:17

Labdien. Labprāt sazinātos ar raksta par bērnu ēdinăšanu bērnu dărză autori, jo arī man šis jautājums ir ļoti aktuāls.

flower.of.hope flower.of.hope 19. Oct 2018, 21:41

Dzīvojam ārzemēs un mūsu dārziņā uz vietas tiek nodrošinātas tikai pusdienas. Esmu laimīga vismaz par to, jo ko gan es bērnam saprātīgu iedotu pusdienām, auksts taču negaršo. Jau brokastu un launaga došana līdzi ir izaicinājums, bet nu to kāda ekstra tā ir strādājošiem vecākiem, ka visa ēdināšana tiek nodrošināta dārziņā laikam var novērtēt tikai tad, kad tā vairs nav... Tā kā mammas padomājiet pirms kliegt, ka katram bērnam vajadzētu ēšanu dot līdzi, tas ir nevien papildus darbs visu sagatavot, bet principā nozīmē bērns dzīvos uz sausu ēdienu visu dienu, jo jāpārdomā, ko dot līdzi lai ēdiens nesabojātos. Tā kā domāt, ka šādi bērni ēdīs veselīgāk ir naivi. Audzinātāja neizsekos, ko kad kurš izdomās apēst. Otrkārt, tā ir ilūzija, ka bērni ēdīs labāk, jo neizdosies vienmēr iedot to ko bērns grib. Vislabāk bērni ēd, kad visiem ir viens ēdiens, kas otram būs uz šķīvja vienmēr liksies garšīgāks.

(Tā kā labāk ir rast risinājumu virtuves uzlabošanai dārziņam kopumā, lai atrastu zelta vidusceļu.)

Patimamma Patimamma 19. Oct 2018, 21:14

Mums tas pats,bērns ir izsalcis.Mērķis bija samazināt kalorijas (kur logiskāk bija pārdomāti atjaunot ēdienkārti),tā vietā vienkārši samazināja porcijas un launags vismaz mūsu dārziņā palicis kā viegla uzkoda,piemēram jogurts un cepums!!!!kuru bērns dabūj 15.30,bet izņemts no dārziņa ir pēc vecāku darba plkst.18.30.Protams,ka bērns fiziski nav gatavs sagaidīt vakariņas ,jo ir mežonīgi izsalcis.

Mamma Līga Mamma Līga 19. Oct 2018, 20:54

Redzu vienu risinājumu - nekādas virtuves bērnudārzos, vecāki dod savam bērnam pusdienas un launagu kastītēs. Tik un tā mēs paši maksājam par ēdienu . Tā ir iespēja katram bērnam ēst to, ko viņš radis. Bet PII varētu strādāt uztura konsultants, kas palīdzētu vecākiem ar padomu sabalansēta līdzi ņemamā ēdiena sagatavošanā.

anuxe anuxe 19. Oct 2018, 16:31

Nezinu, par šo pārrunājām septembrī vecāku sapulcē. Bija atnākusi vadītāja, lai tieši izrunātu šo jautājumu. Rezultāts, ka ēdiens paliek tieši tāds pats, tikai tika noņemtas visas papildus garšvielas un pārtaisīti daži deserti, kas ir piektdienās. Ļoti atkarīgs kāds pavārs strādā b/d , mūsējā, pavāre visu vasaru strādāja un izstrādāja ēdienkarti, lai porcijas paliktu tik pat lielas un ēdiens tāds pats, bet lai būtu pēc jaunajām normām. Man bērni jūtas lieliski un paēduši, lai gan ēdam drīz pēc atnākšanas mājās, bet no launaga brīža līdz izņemšanai jau pagājušas 2-3 stundas un ja bērni dzīvojas pa āru, tad es nebrīnos, ja kādu vakaru gribas vaiarāk ēst. Plus mums ir augļu programma un piena programma (katru dienu ābols + piens) , papildus esošajām ēdienreizēm. Mūsu pašvaldības dārziņā tiešām nevaru sūdzēties par ēdienu.

Baiba Kalniņa Baiba Kalniņa 19. Oct 2018, 15:15

Identiska situācija!
Bērns, atnākot mājās no bērnu dārza, ir ļoooti izsalkusi!!!

tagad dēļ tuklo bērnu vecākiem un viņu bērniem nākas ciest pārējiem!!!

Mar_Mar Mar_Mar 19. Oct 2018, 14:27

Parasti man vīrs mazo izņem no b/d un kad var, tad ar uzreiz pēc launaga. Aizejot mājās mazajai iedots, kas uzkosts, bet rezultātā prasījusi ēst kā traka. No tās reizes vienmēr dodam ēst pēc b/d. Aizejot mājās viņš ar sašutumā man prasīja vai tad viņus tur nebaro, jo nekad viņa mājās nav metusies pie ēdiena un mājās mēs nodrošinam veselīgu ēdienu viņai. Vispār Jūsu raksts liek aizdomāties... Par ēšanu maksājam vecāki, bet no Janvāri b/d pašvaldība arī privātajos maksās pusi no ēšanas, kas var būt iemesls pārskatītai ēdienkartei.