Bērnudārza maiņa: 7 padomi vecākiem

Bērnudārza maiņa: 7 padomi vecākiem

15. Jul 2020, 12:39 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skatoties bērna izbijušajā acu skatienā, kas tā vien jautā:"Māmiņ, kāpēc?", mēs jau esam gatavi atteikties no lēmuma par dārziņa maiņu. Lai tikai bērns būtu labā noskaņojumā un mierīgs! Bet vairumā gadījumu problēma jārisina tik un tā, galu galā arī skolā pēc dažiem gadiem nāksies adaptēties...

Kā pārdzīvot kolektīva maiņu ar minimālu stresu bērnam, un atvieglot viņam pierašanu pie dārziņa?

  1. Izskaidro bērnam iemeslus, kāpēc pieņemts lēmums par dārziņa maiņu. Visbiežāk tie ir objektīvi apstākļi: pārvākšanās, darba vietas maiņa, remonts vai pat bērnudārza slēgšana utt.
  2. Runā ar bērnu kā ar pieaugušo, nebaidies, ka viņš nesapratīs!
  3. Sarunājoties ar bērnu, ļauj viņam izjust, ka tu saproti viņa bailes un uztraukumu. Tu arī baidītos viņa vietā. Arī pieaugušajiem, piemēram, darba vietas maiņa, var sagādāt raizes un uztraukumus.
  4. Atceries situācijas, kurās tev satraukumus ir sagādājusi apstākļu maiņa. Iespējams, arī tev bērnībā bijis jāmaina bērnudārzs vai skola. Pastāsti par savu pieredzi bērnam, nosaucot skaļi savas pārdzīvotās emocijas. No kā tu baidījies? Par ko tu skumi un bēdājies? Kāpēc tomēr tev bija mazliet interesanti? Kā atrisinājās situācija? Noteikti beidz stāstu ar pozitīviem secinājumiem: tika atrasti jauni draugi, daudz ko jaunu varēja iemācīties utt.
  5. Iepazīstini bērnu ar jauno dārziņu savlaicīgi. Labāk pat neteikt, ka tas būs viņa jaunais dārziņš. Var vienkārši "doties ciemos" uz citu dārziņu. Kad bērns vizuāli būs pieņēmis jaunos apstākļus, viņam būs arī vieglāk adaptēties.
  6. Kad dārziņš iepazīts, iepazīstini bērnu ar audzinātājām, auklītēm, bērniem.
  7. Dodieties ciemos pie vecajiem bērna draugiem, sauciet arī viņus ciemos pie sevis uz mājām, bērns jutīsies pārliecinātāks par sevi un sapratīs, ka ierastie cilvēki nekur nav pazuduši.

Vai arī tavam bērniem nācies mainīt bērnudārzu vai skolu?

Dalies pieredzē!

Māmiņu Klubs