Bērnam iedzēlusi bite. Ko darīt?

26. May 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Reizēs, kad bērnam iedzēlusi bite, tas ir liels satraukums ne tikai pašam mazajam, bet arī vecākiem. Kā palīdzēt bērniņam šādā gadījumā?

Svarīgi, lai vecāki pastāstītu bērniem, ka uz puķēm var būt bites, vasarā lidinās arī lapsenes, un tās nevajadzētu aiztikt, jo tas var sāpēt. Tomēr gadījumā, ja bērns piedzīvojis dzēlienu, vecākiem jāsaglabā mieru un jāpastāsta bērnam, ka viņam palīdzēs un sāpes pāries.

Bites, lapsenes dzēliens ir ļoti sāpīgs, tāpēc bērns var sākt neadekvāti raudāt. Kā norāda pediatre, Rimi Bērniem bērnu veselības eksperte Sanita Mitenberga, piepampums ne vienmēr veidojas uzreiz pēc dzēliena. “Piepampums var veidoties pat 24 stundas pēc dzēliena. Dzēliena vieta var kļūt piepampusi, liela, apsārtusi un sāpīga,” tā ārste.

Lai gan pārsvarā šādos gadījumos nav nepieciešama speciāla medicīniskā palīdzība, ir situācijas, kad obligāti jāzvana Neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai:

  • Bērnam piepampst rīkle, lūpas vai mēle;
  • Bērns zaudē samaņu;
  • Sākas paātrināta elpošana vai sirdsdarbība;
  • Bērnam ir galvassāpes, reiboņi, apātija, miegainība.

“Ja redams, ka bērnam iedzēlusi bite, ieteicams pēc iespējas ātrāk ar pinceti izņemt dzeloni, to darot lēnām, jo dzeloņa galā atrodas inde. To turot ilgāk, pakāpeniski izdalīsies inde, kas var izraisīt alerģisku reakciju,” tā pediatre Sanita Mitenberga.

Kad dzelonis ir izņemts, dzēliena vieta ir jādezinficē, pēc tam uz tās uzliekot aukstumu. Aukstuma kompreses ieteicamas trīs reizes dienā uz piecām minūtēm pirmās trīs dienas pēc dzēliena. “Ja vērojama lielāka alerģija, bērnam var iedot arī antihistamīna tableti, par devas apjomu konsultējoties ar savu ģimenes ārstu vai pediatru. Ir pieejamas arī antihistamīna ziedes, kas atvēsinās un samazinās niezi,” stāsta ārste, iesakot  vasarā šādu ziedi turēt mājas aptieciņā.