Atvērtais sakodiens

Atvērtais sakodiens

03. May 2019, 09:06 Anettte_G Anettte_G

Apritot 2.5 gadu vecumam, Marko jau otro reizi devās pārbaudīt zobu higiēnu. Visa ģimene apmeklējam zobārstniecību JK Dent. Lai gan šī ir privātā zobārstniecība, bērniem vizīte ir bez maksas. Mērķis bija gan pārbaudīt zobu higiēnu, gan sakodienu, jo Marko vēl nebija atradis pavisam no knupja. To lietoja naktī un dažreiz mierinājumam, pārnākot no bērnu dārza.

Marko iesākumā visai negribīgi devās ārsta kabinetā, bet tad atmaiga, līdz ko daktere aicināja nomazgāt līdzpaņemto rotaļu mašīnīti. Daktere mazo "apstrādāja" , kopā mazgāja auto, pēc tam žāvēja un pat pulēja. Marko tā atmaiga, ka ļāva saskaitīt visus zobus, pārbaudīt un pat nopulēt. Daktere uzslavēja, ka reti kurš 3gadnieks to ļaujot darīt. Zobu higiēna tika atzīta kā perfekta. Lai arī pirms 8 mēnešiem viss bija kārtībā ar sakodienu un knupis tika lietots samērā reti, tomēr tas atstājis iespaidu uz sakodienu. Žokļi nesaiet smuki kopā, bet veido tādu kā nelielu spraugu, kamdēļ mēle virzās uz āru un bērns arī vairāk siekalojas. Šāds sakodiens veidojas arī bērniem, kas sūkā īkšķi. 

Higiēnista paziņojums par sakodienu bija mums, vecākiem,  pamatīgs spēriens pa pakaļu, lai pieņemtu lēmumu par knupja noņemšanu tajā pat vakarā. Izdomājām to darīt mazāk sāpīgi, tā lai bērns pats no tā atvadās. Atvērām logu, un pats Marko to izmeta ārā it kā mazajiem kaķīšiem. Pagājusi nedēļa un bērns knupi neprasa un arī pats saka, ka ir liels un ka knupis nav vajadzīgs. Tomēr uzvedībā gan novērojama lielāka trauksmainība un lielāka agresija, ko es sasaistu ar visu šo notikumu.

Šobrīd esam rindā, lai jūlija beigās tiktu pie bērnu ortodonta RSU Stomatoloģijas institūtā. Mūsu gadījumā augšējais žoklis nav tik ļoti izvirzījies uz āru, bet jebkurā gadījumā būs nepieciešami kādi uzlabojumi- kā to paveikt, mēs noteikti varēsim pastāstīt pēc ortodonta vizītes.

Varbūt kāds ir saskāries ar šo problēmu un var padalīties, kā izdevies zobiņus savest kārtībā?