APTAUJA: 41% Rīgas bērnu joprojām gaida rindā uz bērnudārzu

APTAUJA: 41% Rīgas bērnu joprojām gaida rindā uz bērnudārzu

28. May 2013, 09:05 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņu Kluba portālā veicām aptauju, kurā lūdzām piedalīties vecākus no Rīgas un paust savu viedokli par Rīgas bērnudārziem. Aptaujā piedalījās 430 respndentu, no kuriem 41% pastāstīja, ka viņu bērns joprojām gaida rindā uz bērnudārzu. Un tikai 20% aptaujāto vecāku atzīst, ka viņu bērns jau šobrīd apmeklē pašvadības bērnudārzu, savukārt, 18% vecāku nācies bērnu sākt laist privātajā bērnudārzā.

Liela daļa vecāku atzīst, ka pat, ja tagad šķiet, ka līdz bērnudārza gaitu sākšanās brīdim, vēl ir daži gadi, viņi necer, ka viņu bērns vēlamajā laikā varēs uzsākt bērnudārza gaitas, jo rindas ir ārkārtīgi garas.

12% vecāku bērnus laiž privātajā bērnudārzā tikai gadījumā, ja konkrētajai pirmsskolas izglītības iestādei ir pašvaldības līdzfinansējums, jo tas paredz, ka vecākiem ir mazāk par bērnudārzu jāmaksā.

Apkopojot vecāku viedokļos, ir skaidri redzams - bez rindas dārziņā tikuši vien 5% bērnu.

Ja ir nauda, ir iespējas

Tikai retos gadījumos, kad vecākiem ir finansiāla iespēja, kas paredz, ka mamma ar bērnu var palikt mājās, cik vien ilgi tas nepieciešams, vecākus neuztrauc bērnudārzu rindas. Pārējos gadījumos mammas pat atzīst, ka nevar atgriezties iepriekšējā darba vietā, jo nav neviena, kam uzticēt bērnu pieskatīšanai, līdz ar to - darba vietā jālauž darba tiesisko attiecību līgums, un atliek vien cerēt, ka uz laiku, kad bērns tiks kādā no Rīgas bērnudārziem, mammai parādīsies kādas darba iespējas.

Vēl mammas uzsver, ka pozitīvi ir tas, ka dārziņos, kuros iet vecākie bērni, ar samērā nelielām grūtībām, vēlāk tiek arī jaunākie bērni, jo pastāv prioritāte rindā, bet tomēr - arī šajos gadījumos ir pirmsskolas izglītības iestādes, kurās pat prioritārās rindas ir samērā lielas.

Niecīgs vecāku skaits izmanto arī normatīvajos aktos paredzētos atvieglojumus militārpersonām, un bērnudārzā tad šo vecāku bērni tiek ārpus kārtas.

Pierakstīšanās vairākos bērnudārzos - vai tas ir risinājums?

Vecāki atzīst, ka nereti nākas pierakstīties rindā vairāk kā 3 pirmsskolas iestādēs, cerībā, ka kādā no dārziņiem rinda pienāks ātrāk. Ja vēlamajā laikā tomēr rinda nepienāk, bērniņš tiek laists privātā dārziņā un vēlāk, kad pienāk rinda pašvaldības bērnudārzā, bērnam nākas saskarties ar pārmaiņām ikdienas dzīvē, jo jāuzsāk bērnudārza gaitas jaunā iestādē.

Vecāki ir sašutuši, jo dažkārt rindā pat nākas gaidīt nevis vienu, bet pat 2-3 un vairāk gadus. Tāda situācija, saprotams, vecākiem nav pieņemama. Un, diemžēl, ne katrs var atļauties auklītes pakalpojumus, tāpat arī privāto bērnudārzu izmantošanas iespējas.

Ir mammas un tēti, kas atzīst, ka mazuli nācies pat pakļaut liekam stresam, jo bērns bijis jāsūta nevis, piemēram, latviešu dārziņā, bet krievu, jo rindas uz latviešu dārziņiem izstāvēt šķitis neiespējami.

Tad vēl kāda mamma atzīst, ka, zinot situāciju Rīgā, viņai nācies deklarēties pie māsas kādā Rīgas rajonā, lai mazulim būtu iespēja vismaz tur apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādi. Tagad bērns katru dienu tiek vests no Rīgas uz dārziņu citur.

Ko vecāki domā par vietu piešķiršanas procesu?

Bērnudārza vietu piešķiršanas procesu Rīgas pašvaldības bērnudārzos 50% vecāku vērtē godīgi, bet tomēr, 21% atzīst, ka novērojuši negodīgu attieksmi un esot arī sūdzības attiecībā uz vietu piešķiršanas kārtību.

Par negodīgu attieksmi šajā gadījumā vecāki runā reizēs, kad prioritāte vietām pašvaldības bērnudārzos ir audzinātāju bērniem, tāpat vecāki uzsver, ka, ja tik daudz vecāku nepierakstītos rindā uz neskaitāmiem dārziņiem, rindas būtu krietni mazākas.

  • Tāpat negodīgi šķiet tas, ka bērns, kurš jau dodas uz vienu izglītības iestādi, joprojām ir rindā vairākās citās pirmsskolas izglītības iestādēs.
  • Vecāki iebilst arī pret dažādiem izņēmumiem, aicinot ieviest to caurspīdīguma sistēmu, lai visiem būtu skaidrs, kāpēc vieniem ir iespēja tūliņ tikt dārziņā un citiem tomēr jāgaida vairāki gadi.
  • Vecākus neapmierina arī situācija, kad uz rindā iestāšanās brīdi, piemēram, bērnam ir 200.kārtas numurs, bet pēc pusgada, nezināmu iemeslu dēļ, viņam ir jau 750.numurs rindā.

Privātie bērnudārzi

46% vecāku atzīst, ka viņiem ir mazāk jāmaksā par pakalpojumiem privātā bērnudārzā tieši pašvaldības līdzfinansējuma dēļ, un tomēr - šāda sistēma nav visos privātos bērnudārzos.

Vecāki tomēr uzsver, ka pat ar pašvaldības līdzfinansējumu, ne katrs var atļauties bērnu laist privātā bērnudārzā.

Pašreizējā bērnudārzu sistēma vecāku acīm

  • Kā lielāko trūkumu vecāki min jau augstāk aprakstīto negodīgumu attiecībā uz kārtas skaitli rindā, kā arī neizpratni par prioritāriem gadījumiem.
  • Nav skaidrības arī par to, cik tieši bērnu tiks uzņemti konkrētos bērnudārzos katra mācību gada sākumā.
  • Lai gan vecāki paši atzīst, ka nevajadzētu ļaut pierakstīties neskaitāmu bērnudārzu rindās, tomēr - viņi ir spiesti to darīt, jo nav garantijas, ka kādā no tuvējie bērnudārziem, bērns tiks tam paredzētajā laikā. 
  • Vecāki vēlas būt arī informētāki par visām izmaiņām, kas saistītas ar bērnudārzu sistēmu konkrētā pašvaldībā.

Tāpat vecāki vēlas saprast:

  • kas ir fonda nauda, un kādiem mērķiem tā tiek bērnudārzā izlietota? Vecāki vēlas reālu pamatojumu un izlietoto līdzekļu atspoguļojumu.
  • kāpēc neapmeklētās dienas ieskaita kā apmeklētās? Tātad - jāmaksā ir par visu pieteikto laiku, neatkarīgi no tā, vai bērns bijis dārziņā, vai nav bijis.
  • kāpēc, ja ir Rīgas Domes līdzfinansējums, vecākiem jāpiemaksā vēl vismaz 100Ls par došanos privātā pirmsskolas izglītības iestādē?
  • kāpēc nevarētu apmaksāt/līdzfinansēt arī auklīšu pakalpojumus?
  • kāpēc daudzos dārziņos neseko līdzi jaunākajiem pētījumiem, pasaulē atzītām mācīšanas metodēm (piem., Montessori, Valdorfpedagoģija, Reggio Emilia, Brīvdabas pedagoģija u.c.) bieži vadās pēc stereotipos balstītas pieredzes, nevis zinātniskiem pētījumiem. Tāpat vecāki ir šokā, ja, diemžēl, viņiem savu atvasi nākas sūtīt uz citas tautības bērnudārzu, audzinātājas atsakās runāt ar bērnu, piemēram, latviešu valodā, jo konkrētā izglītības iestāde neesot paredzēta latviešiem. Tādās reizēs vecākiem neatliek nekas cits, kā jautāt - kur ir tā līdzās pastāvēšana, par ko tā runā politiķi?
  • kāpēc bērnudārzu sistēma, lai gan ir ļoti novecojusi, pastāv joprojām un rada tik daudz problēmu?

Parādīsim arī Jums dažus no daudzajiem vecāku viedokļiem:

  • "Nu tas vienkārši nav normāli, ka pie tik zemas demogrāfijas bērniem ir jāgaida tik garā rindā uz pašvaldības bērnu dārzu. Tas ir absurds."
  • "Tas, ka var vienlaicīgi pieteikties uz vairākiem dārziņiem rada bardaku un nav skaidrs cik patiesi rinda uz kādu no dārziņiem ir gara."
  • "Neapmierina tas, la joprojām ir tik daudz valsts uzturēto mazākumtautību b/d. Bērniem kas dzīvo Latvijā, būtu jāmācās valsts valoda. Šajos b/d rindas ir mazākas un varam tikt, taču šķiet absurdi laist bērnu krievu dārziņā Latvijā. Ap manu mājvietu šādu cittaut.dārziņu ir pat vairāk kā latviešu."
  • "Esmu neizpratnē par rindu likvidācijas neveicināšanu. Kā var atrast naudu privāto dārziņu finansēšanā, ja nav naudas jaunu dārziņu atvēršānai. Tas viss man atgādina priekšvēlēšanu aģitāciju. Parādās bailes, ka tomēr mums var atņemt pat šo līdzfinansējumu pēc vēlēšanām."
  • "Pārāk garas rindas, līdz ar to atgriežoties darbā, bērniņam vēl nav pienākusi vieta dārziņā un ir jāmeklē citi varianti."
  • "Neesmu apmierināta ar to, ka tiek palaisti pa priekšu visādi mistiskie radinieku un citu ''kungu'' bērnu, bet parasts mirstīgais paliek aiz strīpas un vecāki, raudamies katrs savā darbā, pa minimālo algu, vēl ir jāapmaksā privātais dārziņš par bargu naudu!"
  • "Skumji ir tas, ka ne visos bērnudārzos ņem no 1,5 gadu vecuma un rindas ir ļooti lielas!!!"
  • "Galvenā problēma ir vietas dabūšana jebkurā normālā dārziņā Rīgā. Neapmierina, ka ir ''iestāšanās'' maksa slēdzot līgumu, kas jāmaksā teju uzreiz, bet pašvaldības dārziņa rinda vēl nav zināma (privātie komplektē ātrāk grupiņas). Neapmierina visādas maksas par materiāliem utt.(to summu labāk būtu likt pie kopējās cenas, nevis mēnesī jāveic dažādu veidu maksājumi)."

Vecāku konkrētie ierosinājumi:

  • "Piemēram, vientuļajām (un strādājošām) māmiņām vajadzētu dot iespēju ātrāk tikt pašvaldības b/d."
  • "Bērnam ir jau 3 gadi, bet uz pašvaldības dārziņu varbūt tiksim tikuz šī gada otro sasaukumu. Ja jau valstī vēljoprojām ir problēma ar dārziņiem un rindām un nevar nodrošināt, ka 3 gadīgam bērnam ir vieta pašvaldības pirmsskolas iestādē, tad varbūt der padomāt par jauniem dārziņiem..."
  • "Jābūt stingriem noteikumiem par stāšanos bērnudārza rindā. Jānorāda, CIK tieši dārziņos katrs drīkst pierakstīties."
  • Rindas būtu jāveido, vadoties pēc bērna vecuma. Sanāk, ka silītē pēc kopējās rindas ir jāuzņem 5 gadnieki un tāpēc mans bērns netika valsts bērnudārzā. Būtu rinda pēc gadiem - tiktu."
  • "Ja nevar visiem nodrošināt vietu, tad jālikvidē jebkādas prioritātes."

Nu lūk, vecāku viedokļi ir apkopoti, un tie nudien aicina aizdomāties.

Kāda no jums saņem - Piepūšamo baseinu!

20130521101034-15844.jpg

Un tā ir -

māmiņa, kuras e-pasts sākas ar:

Alise, kuras e-pasts sākas ar alice_wonder@..

Apsveicam, pēc balvas gaidīsim Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1 (ieeja no Elizabetes ielas) darba dienās no 12:00 līdz 18:00 līdz 27.jūnijam!


Ko tu domā par Rīgas bērnudārzu sistēmu?

Māmiņu Klubs