8 intelekta tipi. Kuram no tiem pieder tavs bērns?

8 intelekta tipi. Kuram no tiem pieder tavs bērns?

30. Mar 2022, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Amerikāņu psihologs Hovards Gārdners savulaik atklāja, ka ir 8 intelekta veidi. Savlaicīgi nosakot sava bērna intelekta veidu, vecāki var palīdzēt bērnam veicināt viņa stipro pušu attīstību, jo katram cilvēkam ir savs personisko īpašību kopums, kas var palīdzēt viņam dzīvē kļūt veiksmīgam.

Loģiskais un matemātiskais tips

Šie bērni lieliski atceras datumus, tālruņa numurus un visu, kas saistīts ar skaitļiem. Viņiem nekādas problēmas nesagādā matemātisku uzdevumu risināšana, viņiem viegli padodas datu analīze.

Šie bērni veiksmīgi var sevi īstenot šādās profesijās: matemātiķis, grāmatvedis, finansists, analītiķis, ārsts, izmeklētājs, programmētājs.

Valodas tips

Šie bērni jau no mazām dienām izrāda labas runas spējas. Viņi labprāt klausās pasakas, dzejolīšu atcerēšanās no galvas nesagādā nekādas problēmas, viņi ātri iemācās noformulēt sarežģītus teikumus un viegli atceras arī svešvalodas.

Profesijas: žurnālists, rakstnieks, scenārists, politiķis, korektors, tulks.

Mūzikas tips

Šos bērnus piesaista mūzika un mūzikas instrumenti. Viņi lieliski izjūt ritmu, viņiem ir laba dzirde un viņi uzrāda lieliskas sekmes mūzikas skolā un iesaistās ansambļos, koros. Paaugoties, šie bērni par vienu no saviem labākajiem draugiem var saukt ģitāru, uz kuras klases ekskursijās vai pasākumos tiek radītas apbrīnojamas melodijas.

Profesijas: komponists, diriģents, dziedātājs, skaņu inženieris, mūzikas redaktors.

Vizuāli telpiskais tips

Šie bērni pasauli redz pavisam savādāk nekā pārējie. Viņu iztēle ir ļoti labi attīstīta, tā ļaujot parādīt māksliniecisko talantu un gaumi. Viņi veiksmīgi apgūst ģeometriju, zīmēšanu, kā arī ķīmiju un fiziku. Cilvēki ar šo intelekta veidu daudz labāk nekā pārējie izprot krāsu, figūru likumsakarības. Šie bērni sapņo, daudz fantazē, viņi labi izprot dažādas sarežģītas tabulas un diagrammas.

Profesijas: mākslinieks, arhitekts, dizaineris, inženieris, tēlnieks.

Ķermeņa estētikas tips

Šie bērni ir maksimāli koncentrēti uz savu ķermeni, kas viņiem ir labākais līdzeklis pašizpausmei un mijiedarbībai ar pasauli. Šī tipa bērnus piesaista sports, dejas un citas fiziskās aktivitātes. Šie bērni jau no mazotnes lepojas ar labu apetīti un veselību, viņiem ir labi attīstīta sīkā motorika, jo viņi bieži aizraujas ar aktivitātēm, kurās vajadzīga roku veiklība. Šī tipa bērniem jau no mazotnes nepatīk zaudēt un viņiem pastāvīgi ir nepieciešams konkurences gars.

Profesijas: sportists, treneris, aktieris, dejotājs, cirka mākslinieks, modelis.

Dabas bērna tips

Šie bērni dievina visu dzīvo – viņi labprāt palīdz aprūpēt puķu dobes, mājdzīvniekus, agri vēlas izveidot paši savu mazdārziņu. Rotaļājoties viņi pamana katru mazāko kukainīti, un pēc tam tos vēro. 

Profesijas: veterinārārsts, ekologs, arheologs, ģenētiķis, lauksaimnieks, ģeologs.

Eksistenciālais tips

Jau bērnībā šie bērni izceļas ar augstu izpratnes līmeni. Viņi uzmanīgi ieklausās savās jūtās un cenšas tās analizēt, lieliski argumentē savu viedokli. Šie bērni var būt ļoti kautrīgi un atturīgi. Viņus agri vien sāk interesēt eksistenciāli jautājumi.

Profesijas: psihologs, psihiatrs, politiķis, mācītājs, filozofs.

Starppersonu tips

Par šiem cilvēkiem mēdz teikt, ka viņi ir kompānijas dvēsele. Jau no bērnības viņiem ir lieliskas komunikācijas prasmes, viņi spēj sajust citu noskaņojumu un rasts ar ikvienu kopīgu valodu. Jau no mazotnes starppersonu tipi kļūst par līderiem bērnudārza grupiņā vai klasē. Viņu prāts, smalkā humora izjūta un harizma palīdz ap sevi pulcēt kompāniju.

Profesijas: pasākumu vadītājs, skolotājs, politiķis, diplomāts.

 

Kuram no šiem tipiem pieder tavs bērns?