6 idejas, kas palīdzēs attīstīt bērna radošo domāšanu

6 idejas, kas palīdzēs attīstīt bērna radošo domāšanu

19. Sep 2023, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Izglītojošās spēles ir lielisks veids, kā veicināt dažādu bērnam noderīgu prasmju attīstību. Tāpēc apkopojām dažas idejas, kā pavisam vienkāršā veidā veicināt bērna radošās domāšanas un loģikas attīstību. Ieskaties, varbūt kādu no šīm rotaļām varat izmēģināt šodien pat!

Nav noslēpums, ka bērni nelabprāt sēž pie galda, klasiskā veidā apgūstot dažādas zināšanas. Tā vietā viņi daudz labprātāk rotaļātos, tāpēc vecākiem jāizmanto šis moments, piedāvājot dažādas spēles, kas bērnam palīdzēs apgūt jaunas prasmes. Galvenais - izvēlēties bērna vecumam atbilstošas rotaļas, lai viņu nepārslogotu un bērnā neradītu pretēju reakciju uz spēli nekā cerēts. 

Radošo spēju attīstīšanai piemērotās rotaļas būs piemērotas bērniem dažādos vecumos, un tās lieti noderēs, pat ja bērns dienās nekļūs par lielu mākslinieku. Kāds būs ieguvums no šīm rotaļām? Pirmkārt, tās bērnu izklaidēs, bet, otrkārt, attīstīs tādas prasmes, kā runu, atmiņu, loģisko domāšanu. Nu, ko? Ķeramies pie rotaļāšanās?

Atmini emocijas

Gluži kā savulaik tik populārajā spēlē "Mēmais šovs", arī šeit ir jāatmin tas, ko rāda otrs. Viens no rotaļas dalībniekiem (jo vairāk, jo jautrāk), dodas centrā un attēlo kādu emociju, kuru bērns pats iedomājies (tas var būt prieks, laime, sajūsma, bēdas, domīgums utt). Savukārt pārējo uzdevums ir šo emociju atminēt.

Arhitekts

Šī spēle attīstīs bērna radošo domāšanu un to varat spēlēt, piemēram, dodoties no rīta uz dārziņu vai arī vakarā mājup. Tiesa, tā piemērotāka būs bērniem, kuri sasnieguši aptuveni 5 gadu vecumu. Tātad, spēles uzdevums ir pavisam vienkāršs. Bērnam jāiedomājas, ka viņš ir ļoti slavens arhitekts, pie kura visi vēršas ar saviem sarežģītajiem pasūtījumiem. Uzdevums ir sniegt bērnam vairākus savstarpēji pat nesaistītus vārdus (piemēram, futbola bumba, mākonis, piparkūkas...), un bērnam, pielietojot savu iztēli, ir jāizdomā, kāda izskatīsies šī nākotnes māja. Piemēram: futbola bumbas formā apaļa māja ar piparkūku dakstiņiem, durvīm mākoņu formā. Ideāli, ja bērns vēlas savu uzprojektēto māju arī uzzīmēt.

Kā atrisināt problēmu?

Arī pavisam vienkārša rotaļa, kuru spēlēt, lai īsinātu laiku, piedevām, tā lieliski palīdzēs saprast bērna domu gājienu. Ideja pavisam vienkārša - sniedzam bērnam problēmu un viņam jāizdomā vairāki veidi, kā viņš to atrisinātu. Piemēram, saplīsusi kurpe. Ko darīt? Risinājumi ir vairāki: nopirkt līmi un salīmēt, aiznest uz apavu darbnīcu, mest apavus ārā...

Izveido teikumu

Pasaki bērnam trīs savstarpēji nesaistītus vārdus, kurus viņam jāspēj savirknēt loģiskā teikumā. Piemēram: soma, ābols, svece. Un teikums varētu skanēt: Mamma šodien uz darbu paņēma somu, kurā bija ielikusi sveci ābola formā. Visticamāk, bērns izdomāts vēl pavisam citu veidu, kā šos trīs vārdus savirknēt teikumā.

Aizlidosim?

Izklājiet uz grīdas segu un apsēžaties uz tās. Iztēlojaties, ka šis ir lidojošais paklājs, ar kuru var aizlidot, kur vien vēlas. Lai bērns pastāsta, kurp lidosiet, ar ko kopā lidosiet, ko ņemsiet līdzi un ko darīsiet galamērķī.

Radošie pirkstiņi

Bērna priekšā izkārto trīs rindiņas ar dažādiem priekšmetiem, piemēram, rindiņu ar pupiņām, rindiņu ar zirnīšiem un rindiņu ar mazajiem makaroniņiem. Bērna uzdevums - pārvietot šos priekšmetus tā, lai šīs trīs rindiņas pārvērstu par skaistu un interesantu ornamentu.