5 ieteikumi, lai bērns mazāk slimotu

5 ieteikumi, lai bērns mazāk slimotu

23. Jan 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vai arī tev ir sajūta, ka aukstajos mēnešos tavs bērns saķer visus iespējamos vīrusus un slimo teju bez pārtraukuma, kamēr draudzeņu un kolēģu bērni ir veseli? Protams, biežo slimošanu pavada vainas sajūta darbā, jo kolēģiem tevi visu laiku jāaizvieto, darbi dzen darbus un tu esi kļuvusi par īstu ekspertu klepus sīrupos un deguna pilienos.

Tavu draudzeņu un kolēģu rokās noteikti nav nekādas brīnumnūjiņas, kas palīdzētu atvairīt vīrusus, tāpēc atliks vien klausīt uz vārda, ka visa pamatā ir daži pamatlikumi, kas, ievēroti arī jūsu ģimenē, palīdzēs atvairīt vīrusus.

Roku higiēna ir svarīga

Regulāra un kārtīga roku mazgāšana palīdzēs samazināt elpceļu, kā arī zarnu trakta slimību iespējamību, tāpēc ir svarīgi iemācīt bērniem pareizi mazgāt rokas.  Bērnam par ieradumu jākļūst roku mazgāšanai pēc tualetes apmeklēšanas, pirms ēšanas, pēc pastaigas. 

Neaizmirstiet par aktivitātēm

Dažādi pētījumi apliecinājuši, ka regulāra un mērena fiziskā slodze palīdz samazināt saaukstēšanās gadījumu skaitu, jo fiziskās aktivitātes palīdz stiprināt šūnas, kuras organismā atbild par cīņu ar infekcijām. Ne velti pediatri ir norādījuši, ka vingrinājumi un aktivitātes ir daudz iedarbīgāki par jebkurām zālēm un vitamīniem.

Kvalitatīvs un pietiekams miegs

Pārliecinies, ka tavs bērns diennaktī guļ pietiekami daudz, jo, saskaņā ar pediatru teikto, tikai 1,5 stundas miega trūkums ik dienas var dubultot risku saaukstēties. Divus gadus veciem bērniem diennaktī būtu jāguļ 11-13 stundas, savukārt bērniem, kuri sasnieguši četru gadu vecumu, - aptuveni 11 - 12 stundas.

Iemāci nedalīties ar personīgajām lietām

Vīrusi organismā iekļūst caur degunu, muti, acīm, tāpēc mudini bērnu turēt savas rokas tālāk no šīm vietām. Tas nozīmē, ka ir bērnam jāpaskaidro, ka, mutē nevajadzētu bāzt rociņas, vai arī urbināt degunu, un šis aspekts iet roku rokā ar regulāru roku mazgāšanu. Svarīgi arī bērnam iemācīt nedalīties ar savām personīgajām lietām - paskaidro bērnam, ka dārziņā nevajadzētu dzert no cita krūzītes vai arī lietot cita dzeramo salmiņu, par grupiņas biedru zobu birstes iemēģināšanu nemaz nerunājot.

Ievērot vakcinēšanas plānu

Jo vairāk pieaugs to iedzīvotāju skaits, kuri izvēlas nevakcinēties, jo vairāk palielināsies risks izplatīties infekcijas slimībām, tostarp arī atgriezties slimībām, kuras mūsdienās tiek uzskatītas par izskaustām. Lēmumu atteikties no vakcinācijas ir jāpieņem kopā ar ārstu, pārrunājot iespējamās sekas un riskus, kādiem tiek pakļauts bērns, izvēloties atteikties no vakcinācijas.