Par sabiedrības vērtībām un grāmatām.

Par sabiedrības vērtībām un grāmatām.

28. Sep 2012, 14:17 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Mēs, Latvijas iedzīvotāji, esam pieraduši cilvēkus vērtēt pēc to politiskās piederības, reliģiskās pārliecības, tautības, ekonomiskajām interesēm. Rezultātā sabiedrībā valda sašķeltība, jo katrs vēlas citiem uzspiest no ideoloģijām, reliģijām un citām interesēm izrietošās vērtības. Diemžēl arī valsts sistēma vairāk līdz šim brīdim ir skatījusi atsevišķu grupu ekonomiskās intereses un nevis valsts iedzīvotāju intereses. 

Visi reliģiju pētnieki atdzīst, ka visām reliģijām ir vienas pamatvērtības, tāpat arī runājot ar Latvijas iedzīvotājiem izkristalizējas, ka mums ir vienas pamatvērtības. Es aicinu pamatvērtību jautājumu pacelt valstiskā līmenī, kā vienu no prioritātēm, jo tikai apzinoties Latvijas iedzīvotājus vienojošās pamatvērtības mēs varam izbeigt nevajadzīgus konfliktus, bet kopā sadarbojoties izveidot bērniem piemērotāko izglītības modeli un rast risinājumus, kā iziet no ekonomiskās krīzes.

Es uzskatu, ka Latvijas lielākā pamatvērtība ir ģimene. Valstij ir jādomā, kā veicināt ģimenes vērtību stiprināšanu un šajā brīdī ir svarīgi ignorēt politisko partiju, reliģiju, ekonomisko grupējumu intereses. Mums katram ir tiesības izvēlēties, kādu ģimenes modeli mēs izvēlamies. Tomēr ģimene ir tā, kurā rodas bērni, ģimene ir tā, kurā atspoguļojas arī mūsu vecāku iedotās zināšanas un pieredze. Ģimenē cilvēks iepazīst mīlestību, cieņu, atbildību un citas vērtības, kuras cilvēks ar savu rīcību atspoguļo sabiedrībā. Nākamā svarīgākā ģimenes vērtību izpausmes vieta ir skola. Skolā tikai kopā bērni, vecāki un pedagogi uz ģimeņu vērtību bāzes sagatavo bērnu turpmākajai dzīvei. Es esmu par skolu dažādību, jo katram vecākam ir tiesības izvēlēties skolu, kura ir tuvāka viņa ģimenes vērtībām, kā arī to skolu, kura visvairāk atbilst ģimenes reliģiskajiem un ideoloģiskajiem uzskatiem. Ir svarīgi valstī radīt vidi, kur netiek apspiesti cilvēku reliģiskie, ideoloģiskie un citi uzskati, bet ir svarīgi lai mēs viens otram neuzspiestu savus uzskatus. 

Domāju, ka lielo ažiotāžu sacēlušās grāmatas ir  liels stimuls vecākiem aizdomāties par savas ģimenes vērtībām un padomāt, ko mēs vēlamies, lai māca mūsu skolās. Padomāt par to, kas bērna izglītošanas procesā ir ģimenes kompetencē un kas skolas.. 

Es aicinu visus nevis paust sašutumu par izdotajām grāmatām, bet iet uz pirmsskolas izglītības iestādi un runāt ar citiem vecākiem, pedagogiem un skolas vadību kādus mācību līdzekļus izmantot bērnu apmācībās procesā. Mums, vecākiem, ir tiesības paust savu viedokli, jo mums ir tiesības izvēlēties, kuru pirmsskolas izglītības iestādi apmeklēs mūsu bērni. Mēs, vecāki, esam atbildīgi par to, kādas vērtības mācīsim mūsu bērniem, kā arī mēs vecāki esam atbildīgi par to, kādu izglītību mēs iedosim saviem bērniem. Mēs, vecāki,šeit un šobrīd esam atbildīgi par visas Latvijas nākotni!!!!

Evisa Stankus

Biedrības „Latvijas Vecāku kustība” valdes locekles personiskais viedoklis