Veco grāmatu gudrības...

Veco grāmatu gudrības...

30. Aug 2011, 18:13 avene* avene*

Pagājušajā nedēļā pie manis nejauši nonāca grāmata par bērna audzināšanu un kopšanu.

 

Interesanti ir tas, ka tā iznākusi 1975. gadā, tātad pirms 35 gadiem. Ar interesi ielūkojos B. Spoka grāmatā „Bērns un tā kopšana”. Jāatzīst daudz kas mani tajā pārsteidza un lika iesaukties : „Tagad gan vairs tā nenotiek!”.

 

Šī ievērojamā ārsta - piediatra Bendžamina Spoka grāmata Amerikas Savienotajās Valstīs iznākusi 20 000 000 eksemplāros un ir bijusi rokasgrāmata amerikāņu mātēm. Izdevums lielu interesi izraisījis arī Padomju Savienības lasītājos. Grāmatā skartas problēmas, kas interesē vecākus attiecībā uz bērna augšanu un attīstību.

 

Grāmatu brīvajos brīžos pašķirstu ar lielu interesi, īpaši pievēršoties nodaļām, kas skar mana bērna vecumu. Taču daudz kas no lasītā liek izdarīt secinājumu, ka ,gadiem ejot, mainās uzskati arī par bērnu audzināšanu un kopšanu.

 

Lūk, daži grāmtas fragmenti, kas man lika to secināt:

 

Ja nav iespējams bērnu ēdināt ar mātes pienu, tad varat pagatavot govs piena, ūdens un cukura maisījumu. Ūdens un cukus tiek pielikti, lai mākslīgo pienu sastāva ziņā tuvinātu mātes pienam. Ja bērns atsakās no parastā ūdens, varat dot saldinātu ūdeni. Sarīvētus, novārītus dārzeņus bērnam sāk dot apmēram 2 – 4 nedēļas pēc putrām vai augļiem. Visvairāk lietotie dārzeņi ir pupiņas, zirņi, spināti, tomāti, bietes, kartupeļi, selerijas, kabači, ķirbji, varat dot arī citus dārzeņus – puķkāpostus, baltos galviņkāpostus, sīpolus, kāļus. Daudzi ārsti tagad ieteic dot gaļu jau 2-6 mēnešus vecam bērnam. Iespējams, ka jūsu bērns 6 mēnešu vecumā saņem putras, olas dzeltenumu, augļus, dārzeņus un gaļu. Piena ēdes (domāta piena sēnīte mutē) novēršanai var dot bērnam pasūkāt ūdenī samērcētu vati.

 

Tie ir tikai daži piemēri, kam mana bērna ārsts atļautos nepiekrist. Grūti iedomāties, ka tagad kāds ārsts mazu zīdaini ieteiktu barot ar govs pienu, dzirdināt ar cukurūdeni, piebarošanu sākt ar putrām un augļiem, tikai pēc tam pievēršoties dārzeņiem, pie tam, sākot tieši ar tādiem, kas pat pieaugušajam mēdz radīt gāzu veidošanos. Tāpat arī grūti iedomāties 2 mēnešu vecu bērnu jau ēdot gaļu un sūkājot vates pikuci, ko ļoti viegli var netīšām norīt.

 

Dažkārt ir interesanti atgriezties pagātnē un secināt, ka tagad viss ir pavisam citādāk. Droši vien arī mūsu bērni savējās atvases audzinās krasi atšķirīgi no mums.

 

Par kādām interesantām un pārsteidzošām pagaātnes bērnu audzināšanas un kopšanas gudrībām esi dzirdējusi Tu?

26. Oct 2010, 15:17

He, he - es arī tieši pagājušajās brīvdienās šo grāmatu izcēlu no savas mammas skapja un izsmējos! Piemēram, par to, ka zīdaini var guldīt gultiņā, šūpulī, uz segas vai ŠŪPLĀDĒ, jo viņam par skaistumu svarīgākas ērtības. 😃
Šis tas ir tur noderīgs, bet parsvarā jau tik lasāmviela, par ko pasmaidīt...

26. Oct 2010, 12:39

mums ari ir ši gramata...