Šmaucas ar bērnudārzu rindām

Šmaucas ar bērnudārzu rindām

03. Aug 2010, 19:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai: Šmaucas ar bērnudārzu rindām


No nākamā gada nemaksās 50 latu pabalstu vecākiem Rīgā, kuru bērniem nav vietas bērnudārzos, jo daudzi to izmanto kā papildu peļņas avotu. Reāli vietas dārziņos galvaspilsētā nepieciešamas apmēram 2000 bērniem, kaut arī reģistrēts vismaz trīsreiz vairāk mazuļu.


Tā kā rinda tikai viena gada laikā palielinājusies no 680 līdz 6000 bērnu, tas nozīmē, ka pabalsta izmaksai nepieciešami 3 miljoni latu. Trīs gadu laikā tie būtu jau 10 miljoni latu. Tāpēc Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (LPP/LC) uzskata, ka lietderīgāk līdzekļus tērēt, iekārtojot jaunus bērnudārzus vai atverot grupiņas.


Aizdomas, ka divas trešdaļas no pabalstu saņemošajiem vecākiem nav Rīgas iedzīvotāji, bet tikai deklarējušies galvaspilsētā, lai iegūtu 50 latu pabalstu, esot pamatotas ar bērnudārzu vadītāju un tur strādājošo novērojumiem.



"Daļa cilvēku atsakās no bērnudārza, kad pienāk rinda," saka E. Aldermane. Viņa uzreiz nosauc bērnudārzu Blāzmiņa Vecmīlgrāvī, Skuju ielā. To plānots atvērt 30. novembrī, bērnudārzā būs vietas 262 bērniem. "Neparasts gadījums, bet tur nevar nokomplektēt grupas," saka deputāte.


Viņa nenoliedz, ka lēmums nemaksāt 50 latu pabalstu būs nepopulārs, bet "ir jāpārcērt šī situācija, kad pabalstos izmaksājam 3 miljonus latu gadā". E. Aldermane pieļauj, ka, lemjot par šo jautājumu domē, iespējamas korekcijas. Piemēram, pabalstu varētu saglabāt trūcīgajiem rīdziniekiem. Departamenta mērķis ir arī veidot vienotu rindu uz vietām bērnudārzos, lai redzētu, kam tās reāli vajadzīgas.


Šādi ieekonomētā nauda ir jāiegulda, lai remontētu skolu ēkas un pielāgotu tās dārziņu vajadzībām, kā arī pabeigtu iesāktos pirmsskolas mācību iestāžu projektus.


E. Aldermane min skaitļus: "Sadarbībā ar Īpašuma departamentu veidosim jaunas vietas un samazināsim rindu divu trīs gadu laikā. Nākamgad bērnudārzos varētu būt 700–800 vietu, pēc optimistiskākās prognozes, 1000 vietu. Pabalstu maksāšana neatrisinās šo problēmu."


Pēc Īpašuma departamenta aprēķiniem, šogad un nākamgad iecerēts radīt 1392 jaunas vietas pirmsskolas izglītības iestādēs. Nesen Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti atbalstīja jauna dārziņa izveidi Imantā, Slokas ielā, kurā būtu vieta 230 bērniem.


Domes Pilsētas īpašuma komitejas vadītājs Andris Ameriks (LPP/LC) norādījis, ka tādējādi rindas uz vietām pašvaldības dārziņos Kurzemes rajonā praktiski likvidēs.


2010. gadā plānots atvērt bērnudārzu Viestura prospektā 57 ar 208 vietām, bet pēc rekonstrukcijas pirmsskolas mācību iestādē Viršu dārzs būs vietas 130 bērniem. Nākamgad pārbūvēs arī bērnudārzu Dzīpariņš Biķernieku ielā, radot iespēju to apmeklēt 118 bērniem.


Sakārtojot skolu apvienošanas laikā atbrīvotās telpas, nākamgad paredzēts izveidot vēl 444 jaunas vietas bērnudārzos: renovējot ēku Raņķa dambī 3, plānots izveidot 11 grupas 230 bērniem, atjaunojot ēku Baltajā ielā 15 – sešas grupas 114 bērniem, bet pēc ēkas daļas Akadēmiķa M. Keldiša ielā 4 renovācijas – piecas grupas 100 bērniem.

 

Antra Gabre
Neatkarīgā Rīta Avīze Latvijai

20.11.2009

20. Nov 2009, 15:26

ja es arī par Olaini esmu dzīrdējusi tikai labus vārdus..nu mums vel jāpagaida kad varēsim iet uz b/d bet ceru ka tiksim laicīgi😀

20. Nov 2009, 13:18

oiii Līga - cik jums superīgi, es it iipaši gribētu baseina nodarbības, tik forši ,ka tik lēti...
Mums nekā tamlīdzīga nav,,,,,ir tikai viens bērnu dārzs, kurā es cerams tikšu tad ,kad pieteicos....Lielākajiem bērniem ir nodarbības dažādas - teātris un dejošna, bez maksas,,,,Bet bokss, džudo un karatē gan vecāki nevar atļauties.....

20. Nov 2009, 13:09

Mums ļoti noveicies.😀
Pie mums vispār daudz domā par bērniem-ir bezmaksas pulciņi-dejošanas, dziedāšanas, boksa,mākslas.Dažos piemēram mākslas vingrošana, basketbols, futbols ir simboliskas maksas. Ir 3 baseini,kas invalīdiem un maznodrošinātiem ir par velti,pārējiem 1.50Ls!

20. Nov 2009, 12:49

Liga - skatos jums Olainē noveicies ar pašvaldību, žēl, ka mums Līgatnē tā nav....."("("("(

20. Nov 2009, 12:46

Pirmkārt par tiem kas krāpjas-valsts tik tālu diemžēl iedzīvotājus novedusi. Otrkārt-ne visi krāpjas. Treškārt krāpjas arī bērnudārza vadības.
Varu konkrētu piemēru minēt. Agrāk dzīvojām Rīgā,pārdaugavā-iestājāmies rindā Valdorfa dārziņā pie Kalnciema tilta-kad vajadzēja sākt iet dārziņā-bijām atkrituši atpakaļ par 90!!! vietām-sakiet vai tā nav krāpšana??? darbā tiek ņemtas mammas,kas mēnesi dārziņā pastrādā par auklīti,lai tik bērns tiktu dārziņā.☹
Par laimi,kad pārcēlāmies paši uz savu māju-Olaines pag.viss mainījās. Tik fantastisku pagastu neesmu redzējusi. Neviens bērns Olainē un Olaines pag.vecumā virs 3 gadiem ''nestāv'' rindā-Rindas nav!!! Mūsu priekšsēdētājs ir nodrošinājis visus bērnus ar vietām-mūsu pagastā ir 5!!! bērnudārzi un vēl taisa piebūvi,lai arī mazie tiktu uz dārziņu!