Rīgā būtiski mainīs bērnu reģistrācijas kārtību bērnudārzos

Rīgā būtiski mainīs bērnu reģistrācijas kārtību bērnudārzos

19. Oct 2010, 13:18 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Rīgā tiks būtiski mainīta bērnu reģistrācijas kārtība bērnudārzos, liecina sagatavotais saistošo noteikumu "Pirmsskolas vecuma bērnu reģistrācijas, uzņemšanas un atskaitīšanas kārtība Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas" projekts.

 

Projektā paredzēts būtiski mainīt bērnu reģistrācijas kārtību - līdz šim vecāki bērnus reģistrēja, ierodoties personīgi katrā vēlamajā bērnudārzā, bet tagad paredzēts, ka bērnu reģistrāciju būs iespējams veikt elektroniski, pakalpojumam autorizējoties pašvaldības mājaslapā "www.riga.lv" vai personīgi ierodoties ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu noteiktajās vietās.

 

Projektā vairs netiek paredzēta sarežģītā četrpakāpju rindas sistēma, tās vietā veidojot vienu rindu, turklāt reģistrācijas pieteikumi vairs netiktu sistematizēti pa dzimšanas gadiem, bet gan tikai pēc viena objektīva kritērija - reģistrācijas datuma.

 

Tādējādi tiktu ņemti vērā Tiesībsarga ieteikumi pārdomāt bērnu uzņemšanu, nediskriminējot bērnus pēc dzimšanas laika, jo patlaban bērniem, kas dzimuši gada pēdējos mēnešos, atsevišķās Rīgas vietās bērnudārza nodrošināšana ir problemātiska.

 

Saskaņā ar saistošo noteikumu projektu, uzņemot bērnu bērnudārzā, plānots ņemt vērā bērna un vecāka deklarētās dzīvesvietas, pirmkārt uzņemot Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarētos bērnus, kuru vecāku (vai viena no vecākiem) deklarētā dzīvesvieta ir Rīgas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

 

Līdz šim pirmās pakāpes rindā varēja atrasties bērni, kuru dzīvesvieta ir Rīgas administratīvā teritorija, bet vecāku - ārpus Rīgas. Tādējādi pašvaldība pirmsskolas izglītību bērnam nodrošina, bet par to nesaņem iedzīvotāju nodokļu maksājumus.

 

Projektā precizēti gadījumi, kad bērnam ir tiesības pretendēt uz vietu iestādē ārpus kārtas. Līdz šim lēmumu par vietas nodrošināšanu bērnudārzā ārpus kārtas vienpersoniski pieņēma Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors. Projektā paredzēts, ka lēmumus par ārpus kārtas uzņemšanu iestādēs pieņems departamenta izveidota komisija.

 

Projektā noteikts, ka uzņemamo pretendentu sarakstu veidos departamenta datu bāzes administrators, tādējādi novēršot iedzīvotāju izteikto neapmierinātību par bērnu uzņemšanas konsekvencēm un atšķirīgām normatīvo aktu interpretācijām.

 

Saistošo noteikumu projektā iekļauta nodaļa, kas regulē bērnu atskaitīšanas kārtību. Līdz šim bērnus no bērnudārza varēja atskaitīt tikai gadījumos, kad apgūta pirmsskolas izglītības programma vai saņemts atbilstošs vecāka iesniegums. Projektā paredzēts, ka bērnu no iestādes var atskaitīt arī tad, ja vecāki atkārtoti pārkāpuši bērnudārza iekšējās kārtības noteikumus vai nav laikus maksājuši par bērna ēdināšanu.

 

Ja objektīvu iemeslu dēļ vecākiem nav iespējams samaksāt par bērna ēdināšanu, pirms bērna atskaitīšanas vecākiem tiktu piedāvāta iespēja bērnam pirmsskolas izglītības programmu apgūt 3,5 stundas dienā bez ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanas. Lēmums par bērna atskaitīšanu tiks pieņemts, sadarbojoties ar Rīgas pašvaldības sociālajiem dienestiem.

 

Projektā noteikts, ka iestādei ir tiesības vasaras mēnešos pedagoģisko darbinieku atvaļinājuma laikā pārtraukt pedagoģisko procesu vismaz uz četrām nedēļām, trīs mēnešus iepriekš rakstveidā aptaujājot vecākus par bērnudārza nepieciešamību pedagoģiskā procesa pārtraukuma laikā. Bērnudārza pedagoģiskā procesa pārtraukšanu vadītājs saskaņos ar departamentu.

 

Kopš Rīgas domes 2007.gada saistošo noteikumu pieņemšanas radušās vairākas situācijas, kurās iedzīvotāji un pirmsskolas izglītības iestādes atšķirīgi tulkojušas atsevišķus punktus, jo pietrūkst precizējoša noregulējuma. Tāpat arī liela daļa sabiedrības izteikusi savu neapmierinātību ar bērnu reģistrācijas kārtību un uzņemšanas principu, norāda departaments.

 

Patlaban reģistrācijas pieteikumi tiek klasificēti četru pakāpju rindās - Rīgā deklarētie bērni, kas iestādi neapmeklē, Rīgā deklarētie, kas iestādi apmeklē, bet vēlas to mainīt, ārpus Rīgas deklarētie bērni, kas iestādi neapmeklē, un ārpus Rīgas deklarētie bērni, kas iestādi apmeklē, bet vēlas to mainīt. Noteikumi neparedz prasību arī vecākiem vai vismaz vienam no vecākiem būt deklarētam Rīgas administratīvajā teritorijā.

 

Nevienā normatīvajā aktā nav noteikts iestādes darba režīms vasaras mēnešos, bet bērnudārzā strādājošajiem ir jānodrošina ikgadējie atvaļinājumi - saimnieciskajiem darbiniekiem četras nedēļas, pedagoģiskajiem astoņas nedēļas - un tos nav iespējams piešķirt, nepārtraucot pedagoģisko procesu uz vismaz četrām nedēļām.

 

Tāpat nevienā ārējā normatīvajā aktā nav noteikts vecāku pienākums segt bērna ēdināšanas izmaksas, tādēļ bieži veidojas situācijas, ka bērns no bērnudārza tiek atskaitīts saistībā ar pirmsskolas izglītības programmas apguvi, bērns aiziet uz skolu, bet par bērna ēdināšanu vecāki nesamaksā. Tāpat arī nevienā ārējā normatīvajā aktā nav noteikta vecāku atbildība par iestādes iekšējās kārtības noteikumu neievērošanu.

 

Projektā vairs netiek paredzēta pārreģistrācija aprīlī un ir paredzēta vienas reģistrācijas vietas noteikšana līdzšinējo 172 vietā un iespēja pieteikumu reģistrēt Rīgas pašvaldības portālā, tādēļ būtiski tiks vienkāršotas administratīvās procedūras, kas attiecas uz pieteikumu reģistrāciju, norāda departaments.

 

Paredzot nosacījumu pirmkārt ar vietu pirmsskolas izglītības iestādē nodrošināt tos Rīgā deklarētos bērnus, kuru vecāku deklarētā pamata dzīvesvietas adrese arī ir pilsētas administratīvā teritorija, tiktu piesaistīti nodokļu maksājumi, ko līdz šim pašvaldība nesaņem, ja Rīgā deklarēts ir tikai bērns, bet vecāki ārpus Rīgas.

 

Saistošo noteikumu projektu ceturtdien, 28.janvārī, vērtēs Izglītības, kultūras un sporta komitejas deputāti. Galīgais lēmums būs jāpieņem domes sēdē.

 

LETA

27. Aug 2010, 13:47

nu tad laikam katrai pašvaldībai savi noteikumi. Lai visp kkur pierakstītos, pieprasīja, ka bērns ir KOPĀ AR VISMAZ VIENU no vecākiem! citas iespējas vismaz mums netika piedāvātas.

un jā, man mēdz būt labi.

vienaīgais reāli pozitīvais ir tas, ka varēs reģistrēt caur netu. To gaidu un gaidīju jau sen!

vnk plānotā sistēma nav skaidra, man arī neder tuvākais dārziņš, piemēram, jo krievu iestādē pat nedomāju laist savu bērnu.

27. Aug 2010, 11:55

Jā, var deklarēt bērnu atsevišķi no vecākiem. Es ar dzīvoklī vispirms piedeklarēju meitiņu un tikai pēc tam sevi 😀
Es gan īsti neizprotu arī kā viņi dalīs. Nu itkā jau būtu pareizi tuvākais, bet man, piemēram, tuvākie dārziņi ir krievu valodā, vienīgais latviesu valodā ir otrpus dzelzceļam, kas nu man nepavisam nav izdevīgi.

27. Aug 2010, 10:31

Inguce - var gan bērns būt deklarēts atsevišķi no vecākiem, tā ka tādas situācijas, kad bērns reģistrēts Rīgā, bet vecāki nē, gan var būt.
Un beidzot, taču centīsimies saskatīt kaut ko pozitīvi pārmaiņās, citādā viss tik mums slikti - šitā kārtība slikta, šitā arī - tad jautājums - vai jums mēdz būt arī būt labi????
Pozitīvi, ka varēs reģistrēties caur netu un, ja to nezina, tad tas nav attaisnojošs iemesls (tāpat kā ar likumiem), kā arī interneta pieslēgums ir ļoti lielai daļai Latvijas iedzīvotāju, nemaz nerunājot par Rīgā dzīvojošiem, kur, manuprāt, tā visnotaļ nav problēma.
Tāpēc vismaz ļausim jaunai sistēmai sākt strādāt un tad kritizēt 😀

27. Aug 2010, 09:33

kautkāds sviests!!
jau vairāk kā pirms gada iestājāmies rindā. Jau tad bija prasība- bērns un vismaz viens no vecākiem reģistrēts Rīgā. Kā var būt runa par deklārēšanu citur nekā vecāki????? neviens pat nepiedāvā bērnu deklarēt atsevišķi no vecākiem- t.i., bērnu deklarē tikai kopā ar vismaz vienu no vecākiem.

te kautkas nav riktīgi ar to info!!!!!!!

un uzlabojums būs, ja rinda būs pēc reģistrācijas laika??!! nu stulbums!! tas tikai būs papildus stimuls gada sākumā dzimušajiem reģistrēties laicīgi, kas caur netu būs ļoooti elementāri!! tas tikai vēl vairāk samazinās izredzes uz rindu gada otrajā pusē dzimušajiem.

ko lai saka- gudri cilvēki tur nesēž. Domā ne jau ar galvu, bet ar kādu citu vietu.....

un kas te ar datumiem?? virsrakstā janvāris, arī textā??????????

27. Aug 2010, 08:36

un kad tas tas viss stāsies spēkā? vai jau ir stājies spēkā?

mamma27 mamma27 27. Jan 2010, 14:17

Atbalstu to ,ka arī vecākiem jābūt deklarētiem Rīgā.
Un sapratu,ka skatīsies no deklarētās dzīvesvietaas ,kurš dārziņš tuvāk,to piedāvās. Vismaz tā būtu godīgi.