Par 300 latiem tirgo vietu bērnudārzā

Par 300 latiem tirgo vietu bērnudārzā

14. Feb 2011, 11:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāki simti latu par vietu Rīgas pašvaldības bērnudārzā. Nespēdami izstāvēt garās dārziņu rindas, daļa vecāku izšķiras iet citu ceļu - pērk vietu no tiem vecākiem, kuru bērni tikuši pie šīs vietas. Sazinoties ar vairākiem vecākiem un analizējot internetā ievietotos sludinājumus, portāls TVNET secināja, ka darījumu šajā jomā ir daudz un vecāki aktīvi meklē veidus, kā ievietot bērnu ilgi kārotajā pašvaldības dārziņā.


Internetā ievietotie sludinājumi liecina, ka vietu pašvaldības dārziņā galvenokārt vēlas iegādāties mazāku - divu līdz trīs gadus vecu bērnu - vecāki. Taču ir arī gadījumi, kad vietu bērnudārzā gatavi pirkt arī lielākiem bērniem.



Vidēji vienu vietu Rīgas pašvaldības dārziņā vecāki vēlas iegādāties par 100-200 latiem.

Bet dažos gadījumos vecāki šim mērķim gatavi tērēt vairāk naudas. Piemēram, kāds cilvēks internetā izteicis vēlmi iegādāties vietu Purvciema vai Pļavnieku bērnudārzā par 300 latiem.
Lielākā daļa vecāku pie sludinājumiem nav norādījuši bērnudārza vietas iegādes cenu, viņi tikai izteikuši vēlmi to nopirkt. Taču, sazinoties ar vecākiem, viņi daudzos gadījumos uzreiz norāda vēlamo naudas summu, no kuras būtu gatavi šķirties šim mērķim.

Daļa kaulējas

Taču, izdzirduši piedāvātu reālu vietu dārziņā vēlamajā rajonā par dārgāku cenu, daļa vecāku gatavi par to maksāt arī vairāk par sākotnēji nosaukto cenu. Savukārt otra daļa vecāku kaulējas un mēģina samazināt izdodamās naudas daudzumu.


Daudz sludinājumu ir par vietas iegādi Rīgas centra bērnudārzos, taču, protams, ir vecāki, kuri bērnu vēlas iekārtot arī citos galvaspilsētas mikrorajonu dārziņos. Daži pieļauj vietas iegādi vairāku rajonu pirmsskolas izglītības iestādēs.



Informē lasītāja



Par šo situāciju, kad cilvēki vēlas iegādāties vietas Rīgas bērnudārzos, portālu TVNET informēja lasītāja Kristīne, kura atzina, ka viņas ģimenei bērnudārza jautājums ir aktuāls: "Tā nu sanāk, ka ir jāuztaisa skandāls, lai kaut kas tāds varbūt tiktu izskausts."




"Pati esmu juriste pēc izglītības  un varu teikt, ka likumīgi tas nav," viņa pavēstīja.

"Nav citu variantu"

Arī portāla TVNET sazvanītie vecāki, kuri internetā izteikuši vēlmi iegādāties vietu bērnudārzā, ir dažādās domās par šīs darbības likumību, taču atzīst, ka citu iespēju neredz un tādēļ tā rīkojas.

Vecāki šādu soli portālam TVNET skaidroja ar esošo smago situāciju - vietu trūkumu pašvaldības dārziņos, privāto bērnudārzu dārdzību un pašu ienākumu dramatisku kritumu. Tāpat vecāki arī norādīja, ka tā ir reāla iespēja ietaupīt.

"Ko lai citu es daru? Man nav citu variantu! Nevaru šajos apstākļos samaksāt par privāto dārziņu," savu situāciju raksturoja kāda māmiņa Ilze.

Labāk vienu reizi atlicinu 200 latus par vietas iegādi valsts dārziņā, nekā katru mēnesi to pašu maksāju privātajam.

Līdzīgās domās ir arī divu bērnu tētis Aivis, kurš sarunā ar portālu TVNET atklāja, ka līdzīgi rīkojās arī, iekārtojot vecāko meitu bērnudārzā. Tā kā meitas dzimšanas brīdi viņa ģimene dzīvojusi ārpus Latvijas, tad rindā uz bērnudārzu viņi laikus nav pieteikušies un tādēļ vietu dārziņā nācies mēģināt iegūt "pusnelegāli".


Savukārt jaunākā meita dzimusi gada otrajā pusē un tādējādi pēc esošās rindas kārtības viņai neesot nekādu reālu izredžu iegūt vietu pašvaldības dārziņā. Tādēļ vīrietis nolēmis mest "tikumību un kaunu" pie malas un ar interneta starpniecību meklēt iespējas iegādāties vietu pašvaldības dārziņā.

Daudz maiņas darījumu


Blakus bērnudārzu vietu pārdošanas sludinājumiem internetā var atrast arī ļoti daudz piedāvājumu mainīt vietas dārziņos. Piemēram, kāda bērna vecāki vēlas mainīt tagadējo bērnudārzu Āgenskalnā pret vietu dārziņā Rīgas centrā. Līdzīgu sludinājumu ir ļoti daudz.


Turklāt atsevišķos gadījumos vecāki vēlas mainīties dārziņiem ne tikai Rīgas ietvaros, bet arī piemēram, starp Rīgu un Jelgavu.

Paliek bez dārziņa un arī bez pabalsta

Portāls TVNET jau vairākkārt vēstījis, ka Rīgas bērniem vietu pašvaldības bērnudārzos nepietiek. Daļa vecāku ir neapmierināti ar esošo situāciju. Turklāt kopš šā gada sākuma vecāki, kuru bērniem pietrūkst vietu Rīgas pašvaldības dārziņos, vairs nesaņem 50 latu pabalstu.

TVNET

06. May 2010, 23:12

chewits
Var būt arī,es tiešām neesmu lietas kursā!😀

06. May 2010, 15:24

Man viena pazīstamā Rīga 5 bērnu dārzos pieteicās(tā viss mazs viņa man teica)un kad pajautāju,ko darīs ar pārējām vietām,teica ka pardos,jo zinot ļoti daudz tādus gadījumus,ka pārpērk vietas lai tik tiktu bērnudārzā!!!!!