Padomi no māmiņas Ingas Hartikas par piena krīzi

Padomi no māmiņas Ingas Hartikas par piena krīzi

07. Oct 2010, 16:41 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Padomi grāmatā ir viens, bet padomi no māmiņas un reāla pieredze- pavisam kaut kas cits! Ieskaties māmiņas Ingas Hartikas padomos par piena krīzi!

 

Arī mani bija nesen piemeklējusi kārtējā piena krīze, - krūtis mīkstas, likās, ka nav vairs tik pilnas ar pieniņu, bet nepadevos, baroju mazo biežāk, reizēm arī ar abām krūtīm vienā ēdienreizē un lieki nesatraucos, jo zināju, ka tas pāries pats no sevis. Mazajam vienkārši vajag vairāk pieniņu. Pēc pieredzes varu teikt, ka tādas krīzes turpinās vien pāris dienas.

 

Jau no pašām pirmajām reizēm, kad saskāros ar kādām krūts barošanas problēmām, liels mans padomdevējs bija dzemdību nodaļā iedotā grāmatiņa „Zīdīšanas ABC”, kuras autore ir vecmāte Antra Kupriša.

 

Laktācijas krīze jeb piena krīze

 

Svarīgākais ir nekrist panikā! Jāizvērtē savs režīms un jāparūpējas par to, lai iznāktu laiks miegam un pastaigām svaigā gaisā. Ļoti svarīgs ir arī pašas mammas uzturs – tam jābūt pilnvērtīgam un kalorijām bagātam. Svarīga ir arī tuvo cilvēku attieksme. Atbalsts un uzmanība sievietei šai laikā nepieciešama vairāk nekā jebkad.

 

Jāņem vērā, ka 2.un 3.dzīves mēnesī bērna prasības pēc piena pieaug (bet nereti tā ir arī vēlāk, jo bērniņš aug un aug arī viņa ēstgriba. Mēnesi vecs bērniņš taču ēd mazāk kā, piemēram, 5 mēnešus vecs bērniņš!), tāpēc rodas tā saucamā laktācijas krīze. Šajā laikā neuztraucieties, ja bērns kādas dienas nepieņemas svarā – drīz piena daudzums palielināsies atbilstoši viņa vajadzībām, un bērns atgūs vajadzīgo svaru. Pats galvenais – nepārstājiet viņu ēdināt ar krūti!

 

Piena daudzuma palielināšana

  • Silta duša, krūze siltas tējas, mīļums un laipnība no citu ģimenes locekļu puses – tas viss noderēs pirms uzsākt barot mazulīti. Jāpārliecinās arī, ka bērns pareizi satver krūti un efektīvi zīž (jāskatās, lai zīž ar pilniem vaidziņiem, nevis tā, ka redzamas bedrītes vaigos).

 

Man pašai tiešām vienmēr palīdzēja silta duša un silta tējas vai kakao krūze – tieši atslābināties pirms zīdīšanas. Nereti arī zīdīšanas laikā dzēru siltu tēju. Protams, zīdot mazuli, ir jābūt ļoti uzmanīgai ar siltu dzērienu lietošanu!

  • Vienā zīdīšanas reizē piedāvā mazulim abas krūtis un atkārto to vairākas reizes, lai vecinātu piena daudzuma palielināšanos.

 

Man pat ir bijis tā, ka nejauši aizmirstu, ar kuru krūti pēdējā reizē baroju, un pabaroju atkal ar to pašu krūti. Tad nu nākošajās 2 reizēs baroju ar otru krūti, un tiešām piena daudzums jūtami abās krūtīs palielinās.

  • Zīdi bērnu pēc iespējas biežāk un ilgāk (neskatoties pulkstenī!)

 

Šis pavisam noteikti ir noteicošais tieši cīņā ar piena krīzi! Es mazo liku klāt pie krūts arī, lai vienkārši nomierinātu, lai noņemtu viņa satraukumu. Protams, tieši tas, ka viņš zīda, arī palielināja pieniņa daudzumu krūtīs. Bet ņēmu vērā arī viņa vēlmes, neliku pie krūts speciāli biežāk, redzot, ka viņš nemaz nevēlas. Ik pa stundai dienas gaišajā pusē bija ļoti labi.

  • Ja nepieciešams, uzlabo savu ēdienkarti, palielini uzņemtās barības un šķidruma daudzumu. Noteikti atsakies no diētām!

 

Jā, tā arī saka, - ja baro mazo ar krūti, arī pašai, protams, ir kārtīgi jāēd, lai mazajam nekā netrūktu! Es, saklausījusies, ka rieksti padara pieniņu treknāku, vienmēr reizēs, kad šķiet, ka krūtīs pieniņa mazāk, grauzu daudz riekstu! Nevaru pateikt, vai man tas palīdzēja tā redzami, bet, tā kā ticu, ka jā, pieniņš paliek treknāks, tad palīdz! :) Un ļoti daudz dzēru šķidrumu, pārsvarā gan siltu, bet daudz arī remdenu ūdeni dzēru – nu kādus 3 litrus dienā.

  • Zīdīšanas laikā centies atbrīvoties un atslābināties, lai veicinātu piena plūsmu krūtī!

 

Es vienmēr atbrīvojos iekārtojoties ērtā pozā – vienalga, vai tas būtu dīvānā, vai gultā, vai krēslā. Man personīgi visērtāk gultā. Reizēm aiz muguras liku spilvenu vēl ērtākai pozai.

  • Ikreiz, kad bērns ir nemierīgs, piedāvā viņam krūti kā nomierinātāju. (Vispirms krūti, un tikai pēc tam, ja nepieciešams, māneklīti)

 

Jā, šo nosacījumu ievēroju arī es. Māneklīti vispār piedāvājam tikai, lai mazo iemidzinātu, un retākās reizēs – lai nomierinātu (arī tad, vispirms pārbaudot, vai mēģinot noskaidrot, kas mazo uztrauc – slapjas bikšeles, ēst gribas utml.).

  • Pēc zīdīšanas vari atslaukt pienu.

 

Es gan neatslaucu, jo neuzskatīju to par vajadzīgu, bet zinu, ka daudzas mammas piena krīzes laikā atslauc pieniņu. Man vienmēr šķiet, ka krūtī palikušo pieniņu var tā īsti tikai mazais laukā dabūt, ar pumpīti (kaut gan mums ir labs pumpītis) īsti tā neizdodas.

  • Centies bērniņu ēdināt tikai no krūts!

 

Tā kā piena krīzes laikā cīnos vienmēr par sava pieniņa lietošanu mazuļa uzturā, neuzskatu, ka mazajam jāsteidz dot maisījums. Reizēm mazais satraucas nevis tāpēc, ka viņam piena būtu par maz, bet vienkārši ir niķīgs. Ne no kā. Vai arī slikts noskaņojums. Vai arī par daudz dienas iespaidu. Visādi var būt.

  • Esi neatlaidīga un mērķtiecīga!

  • Citas mammas iesaka vēl papildus uzņemt vairāk šķidruma, - dzert iesala dzērienu, dzert fenheļa tēju, ķimeņu augļu tēju.

 

Man personīgi noderēja visi šie padomi! Iesaku nepadoties arī citām mammām!

 

Padomi un informācija par to, kas ir piena krīze, ņemti no grāmatām „Trīs svarīgākie gadi” un „Zīdīšanas ABC”. Starp citu, „Zīdīšanas ABC” pieejama arī internetā PDF formātā, kas nozīmē, ka to var lasīt arī internetā un pat izdrukāt!

 

Kādi ir Tavi paņēmieni cīņā ar piena krīzi?

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 19:19

Nu re - Euroaptiekā arī nebija fenheļa tējas. Vīrs tīkko pārbrauca no darba nopircis Māmiņu tēju 😀

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 18:51

Es pamēģināju Humana fenheļa tēju ar kumelītēm... un nožēloju, ka vispār nopirku un dzēru. Tur ir piena cukuri un laktoze un viss kas cits, kas tieši pūš tos vēderus bebučiem... Vakar pie dakteriem uz ikmēneša vizīti bijām un teica, lai pārtraucu dzert.

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 18:14

Mēs arī tagad mēģina Enterokind. To var nopirkt Homeopātiskajā aptiekā Lāčplēša/Skolas stūrī. Vēl nevaru spriest kā strādā, jo vakar pirmoreiz mēģinājām. Bēbis bija nemierīgs un raudāja vienalga, bet varbūt tāpēc, ka vakar mums bija kārtējā pote pie dakteres... Bet tas ir fakts, ka gāzītes riktīgi labi nāca ārā. Purkšķināja uz nebēdu vakar. Šodien mazāk purkšķus dzirdēju 😀 Ceru, ka dažu dienu laikā paliks mierīgāks. Espumisan neesam vēl mēģinājuši - 50/50 viņš palīdz, tāpēc sākām ar Enterokind.

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 17:30

H, Euro aptiekā vēl nebiju jautājusi, bet tiešām- man vīrs un arī es pati esam apjautājušies jau kādās 6-7 aptiekās un nekur nav..

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 17:22

Starp citu - jau nedēļu meklējam pa Rīgas aptiekām fenheļa tēju un nekur nav... Gribēju pamēģināt, bet nekā..

Muuna Muuna 14. Jan 2010, 17:20

noderīgi padomi! Bet es būtu laimīga, ja manējais nevēletos būt pie krūts 24h/7 ... Man skiet viņam neko citu nevajag... Reizēm pilnīgi nezinu, ko iesākt... Zinu, ka tas nav tāpēc, ka piena būtu maz.Ar to viss ir ok. mūs moca kolikas un tad to vien gribas kā mierinājumu...