Nakšņo pie bērnudārza

Nakšņo pie bērnudārza

10. Aug 2010, 13:45 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vairāki 2008. gadā dzimušu mazuļu vecāki nakti no svētdienas uz pirmdienu pavadīja ārā – lietū un tumsā. Viņi jau svētdien ieņēma rindu pie Vecmīlgrāvī jaunatklātā bērnudārza "Blāzmiņa", lai pirmdienas rītā būtu pirmie, kas reģistrē savu mazuli uzņemšanai šajā dārziņā.

 

Tā kā Rīgas dome nākamgad plāno vairs nemaksāt 50 latu pabalstu vecākiem, kuru bērnus pašvaldība nespēj nodrošināt ar vietu bērnudārzā, vecākiem bija vēl jo lielāks stimuls nakti pavadīt, mīcoties pa dubļaino būvlaukumu.

 

Čaklākā bija Melisas māmiņa Ramona, kura rindu sava un savu draudzeņu bērnu reģistrācijai ieņēma jau svētdienas priekšpusdienā pulksten 11.30. Līdz pulksten 18 vakarā sapulcējās jau 39 vecāki. Daži bija mobilizējuši visu ģimeni – rindā ik pa laikam stāvēja gan mazo mammas, gan tēti, gan vecvecāki, gan vecākie brāļi un māsas.

 

Par laimi, bērnudārza darbinieki bija atsaucīgi: jau ap pulksten 7 ielaida vecākus bērnudārza telpās un piedāvāja tēju. Dokumentu pieņemšana sākās tikai no pulksten 9.

 

Rindu organizēja un sarakstā visus atnācējus pierakstīja Katrīnas tētis Aleksandrs. "18 gadus jau esmu nostrādājis policijā, cerēju, ka policijas darbiniekiem ir kādas priekšrocības bērna iekārtošanā dārziņā. Taču nekā. Citos bērnudārzos stāvam rindā kā 53. un 54., tur tikt nav cerību."

 

Ramona pēc grūtās nakts pirmā reģistrēja savu bērniņu. Vai tas nav pazemojoši visu nakti nīkt rindā? "Man vienalga," viņa attrauca. "Galvenais, ka meitiņa varēs iet bērnudārzā."

 

Taču ne visi vecāki, kuri nakti pavadīja pie bērnudārza, var būt droši, ka vieta dārziņā garantēta, jo vecāku bija 40, bet vietu vienā grupiņā mazākajiem bērnudārzniekiem ir tikai 14. Vēlāk dienas gaitā tika reģistrēti pat septiņdesmit 2008. gadā dzimušie bērni.

 

Rīgas dome gan sola, ka, ņemot vērā vecāku lielo pieprasījumu uz divgadnieku un pusotrgadnieku grupām, šiem bērniem varētu paredzēt vairāk vietu, nekā iepriekš plānots. To apstiprināja arī bērnudārza vadītāja Dace Skuja. Arī naktī no ceturtdienas uz piektdienu pie "Blāzmiņas" veidojās vecāku rinda, jo piektdien reģistrēja 2007. gadā dzimušos mazuļus. Ceturtdien kāda mazuļa tētis rindu ieņēma jau pulksten 15.

 

D. Skuja sacīja, ka oficiālā "Blāzmiņas" atvēršana paredzēta 30. novembrī, taču pilnvērtīgu darbu bērnudārzs varētu sākt no nākamā gada. Jo ātrāk tiks atrastas pirmsskolas un sākumskolas skolotājas, jo ātrāk tas sāks darboties.

***

Uzziņa

Kā Rīgas dome šogad un nākamgad cer palielināt vietu skaitu bērnudārzos

Plānots atvērt jaunus bērnudārzus Raņķa dambī 3, Baltajā ielā 15 bijušās Iļģuciema sākumskolas vietā, Keldiša ielā 4 bijušajās Baltkrievu pamatskolas telpās, Viestura ielā 57, Slokas ielā 197.

***

Viedoklis

Rindā varēja nestāvēt

Saruna ar Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāju Eiženiju Aldermani

– Pagājušajā nedēļā jūs sacījāt, ka vecākiem vajadzīgs tikai pabalsts, nevis vieta bērnudārzā. Vai, redzot, ka pie "Blāzmiņas" vecāki stāv rindā pat naktī, jūs paliekat pie savām domām?

– Jā, es palieku pie savām domām, jo uz šo brīdi (pirmdien plkst. 13) "Blāzmiņā" ir 92 brīvas vietas.

– Ir piereģistrēts maz bērnu uz četrgadnieku un vecākām grupām, taču 2007. un 2008. gadā dzimušajiem var izveidot pat astoņas grupas katram gadam, kaut sākotnēji bija plānotas tikai divas.

– Grupas šajā dārziņā tiks veidotas, ņemot vērā vecāku pieprasījumu. Domāju, ka vecākus stāvēt rindā naktī dzina psiholoģiskais fons, kas lika domāt – ja laikus neaizņemšu rindu, manam bērnam vietas nebūs. Taču viņi varēja atnākt arī tikai uz pulksten 10 un tik un tā vieta dārziņā viņu bērnam būtu nodrošināta. Cik bērni ir piereģistrēti, tik šajā mācību gadā arī tiks uzņemti. Pamats uztraukties būtu tad, ja kāds būtu stāvējis visu nakti rindā un tik un tā nebūtu sagādājis bērnam vietu dārziņā.

 

– Tātad jūs aicināt visus vecākus, kuriem tiešām nepieciešams iekārtot bērnu dārziņā, doties uz "Blāzmiņu"?

 

– Vecāki pat ar televīzijas starpniecību tika aicināti doties uz šo bērnudārzu. Mēs nevērsim vaļā pustukšu bērnudārzu. Ja lielākiem bērniem nebūs nepieciešamas vietas šajā iestādē, uzņemsim tik daudz 2007. un 2008. gadā dzimušos, lai dārziņš būtu piepildīts.


– Bērnudārza vadītāja gan ir sacījusi, ka dārziņš projektēts tā, ka vecumā līdz trim gadiem paredzētas tikai divas grupas. Līdz ar to citās grupās ir nepiemērotas mēbeles, pārāk lieli podi tualetē.

 

– Meklēsim risinājumus, lai bērnudārza telpas būtu piemērotas arī mazākiem bērniem.

 

– Tomēr visus 6000 bērnus, kas stāv rindā uz bērnudārzu Rīgā, "Blāzmiņa" neuzņems, bet Rīgas dome plāno atņemt viņu vecākiem 50 latu pabalstu.

 

– Ja vecāki tik ļoti grib palaist bērnu bērnudārzā, kāpēc visi, kas piereģistrēti tuvējā bērnudārzā "Rūķītis", tagad nav reģistrēti arī "Blāzmiņas" rindā? Ja citos dārziņos rindā stāv vairāk nekā tūkstotis četrgadīgu bērnu, kuriem neesot vietas dārziņos, kāpēc "Blāzmiņā" piereģistrēti tikai septiņi četrgadīgie bērniņi?

 

Divu gadu laikā, kopš maksā pabalstu, rindā stāvētāju skaits palielinājies no 600 uz 6802. Kā to izskaidrot? Ir vecāki, kuri Rīgā nemaz nedzīvo, bet te deklarējas tālab vien, lai saņemtu pabalstu. Bērnudārzu vadītāji novērojuši, ka tad, kad pienāk bērna rinda, vecāki pasaka – nē, viņam nemaz to vietu dārziņā nevajag.

 

(E. Aldermanes palīdze Līga Lukšo piebilst – novērots, ka ir vecāki, kuri bērnus pieteikuši vairākos dārziņos, bet, redzot, ka tūlīt kādā tiks piedāvāta vieta, no šīs rindas bērnu izņem, lai varētu turpināt saņemt pabalstu.)

 

– Tad varbūt jāmaina pabalsta saņemšanas kārtība, nevis tas jāatņem arī tiem, kuri spiesti algot aukles vai maksāt par privātajiem dārziņiem vismaz 200 latus mēnesī? 50 latu pabalsts vismaz sedz kaut ceturto daļu no šīm izmaksām.

 

– Ja turpināsim maksāt pabalstus, skaidri redzot, ka nevaram nokomplektēt bērnudārzu, nekad neatrisināsim vietu problēmu. Budžets ir samazinājies katastrofāli. Ja maksājam pabalstus, nevaram vienlaikus atvērt jaunus dārziņus. Nav tik daudz naudas, lai paveiktu abas šīs lietas. Trīs miljonus, kas gadā līdz šim maksāti pabalstos, novirzīsim vismaz 900 jaunu vietu atvēršanai.

 

– Jūs taču neieteiksiet vecākiem, kas dzīvo Ķengaragā vai Imantā, vest bērnu uz Vecmīlgrāvja "Blāzmiņu"?


– Nevaram pie katras mājas, katrā kvartālā uzcelt pa bērnudārzam. Taču mēs esam noskaņoti divu līdz 2,5 gadu laikā Rīgā likvidēt rindu uz dārziņiem.

 

Latvijas Avīze

24. Nov 2009, 18:14

tiešām murgs☹

24. Nov 2009, 17:04

paldies Dievam, ka nemaz neplānoju bērnu laist bērnudārzā- šitie murgi iet secēm. bet neapskaužu tos vecākus, kam tas sagādā no tiesas lielus kreņķus.

24. Nov 2009, 15:48

Murgs - tiešām tiem valstvīriem nav galvas uz pleciem???
Par ko viņi saņem algas, ja neko nedara un nemeklē risinājumus...????

24. Nov 2009, 14:14

Tas solijums likvidet rindas uz dārziņiem no valstsvīru mutēm jau skanēja sen.Kā nāk vēlēšanas tā sola,ka paiet tā neliekas vairs ne zinis.

Muuna Muuna 24. Nov 2009, 13:56

oi, zemāk mans koments

24. Nov 2009, 13:30

Murgs! Ko gan valsts dara ar iedzīvotājiem!!!☹
Vai tad tiešām mūsu ''profesionālā'' valdība un IM nespēj rast cilvēcīgu risinājumu šīm rindām??? Es nezinu,bet vai citās valstīs arī vecāki pie skolām un dārziņiem stāv rindās? Varbūt kādam ir pieredze?