Mūsdienu izlaistie bērni?

Mūsdienu izlaistie bērni?

28. Jun 2012, 13:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Pētījumi rāda, ka mūsdienu ASV sabiedrības bērni ir izlaistākā paaudze kāda jelkad pieredzēta civilizācijas vēsturē. Taču ASV nav visa pasaule.

Kamēr tradicionālajās kultūrās,piemēram, cilšu bērni jau no 3-4 gadu vecuma ir spiesti strādāt uz lauka piepalīdzot ražas novākšanā, attīstītajās valstīs bērni arvien mazāk iesaistās jelkādā palīdzēšanā pat viselementārākajos mājas darbos.

 Šādam anropoloģijas pētījumam uzdūros Huffingtonpost. Kad Māmiņu Klubā pirms gada viesojās ASV Pediatrijas asociācijas latviešu izcelsmes cienījamā ārste Dr Zaiga Alksne Philips, arī viņa norādīja, ka savā vairākus desmitus gadus darba stāžā kā pediatre esot novērojusi - gan ASV, gan Latvijā bērni ir izlaisti un neticami izlutināti.

Tā kā man pašai mājās ir 4 un 9 gadus veci "lutekļi", es toreiz novīpsnāju par dakteres teikto, jo visu savu apzinīgo vecākošanos taču esam veltījuši,lai mūsu bērni justos mīlēti un viņiem nekas netrūktu. Tiešām - nekas! Visi ienākumi tiek veltīti, lai bērniem būtu ērta, komfortabla, zaļa un attīstoša vide, labākās skolas, pieskatīšanas personāls (ok, vecāmamma, kura tiek atalgota par 12 h darbu ekskluzīvi tikai ar bērniem), jaunākie gadžeti un rotaļlietas - viss, ko nav žēl ar vainas apziņu, mūždien strādājošiem vecākiem.

Kādi ir rezultāti? Bērni patiesi ir bezgala mīlīgi, kā jau visiem vecākiem, bet problēmas tiešām sākas, ka šī bezgalīgā mīlestība, iejūtīgā attieksme un dažādas “jaunākās” audzināšanas metodes nereti noved pie tā, ka bērni jūtas kā prinči un ķeizari.

Palīdzēt mājas darbos? Priekš kam, ja tam ir ome, un nav jau arī nekāda pamatojuma, kādēļ bērnam, kurš mācās izcili un ir 6 dienas nedēļā aizņemts sporta nodarbībās un garu skolas mājas darbu veikšanā, būtu vēl jāmāzgā grīda?

Antropoloģijas pētījumā, kas tika veikts ASV, tika novērota kāda Losandželosas ģimene, kurā 8 gadīgam bērnam tēvs lūdza aiziet nomazgāties un iztīrīt zobus. Nemaz nerunājot par to, ka LA bērni mājas darbu veikšanā nepiedalās pēc būtības, arī aiziet nomazgāties kā lūgums no vecāku puses netiek uztverts kā pats par sevi saprotams un reakcija ir apmēram: “Negribu un neiešu!”. Ja tēvs tomēr turpina lūgt, bet bērns neklausa, viņš tiek aizvests ar zināmu varu, tomēr arī tas nenes rezultātus - bērns nemazgājies atgriežas pie savām videospēlēm. Vecāki nopūšas un turpina savu “kalpošanas” darbu bērnu kultam tālāk..

Arī man ir nācies teikt reizes 10 savam deviņgadīgajam - nu aizej lūdzu iztīri zobus! Tie taču ir tavi zobi, ne manējie:) Citreiz nav reakcijas, citreiz tomēr paklausa un negribīgi aizvelkas uz vannasistabu.

Es saprotu, ka visādi citādi jaukais un gudrais bērns, ap kuru viss griežas riņķī, nav nedz slinks, nedz slikts - vienkārši, priekš kam klausīt kaut kādām tur pavēlēm, pat ja tās attiecas uz kaut ko tik pašsaprotamu kā zobu tīrīšana - tas viņam īsti nav skaidrs. Turklāt, viņa viedoklis taču pārsvarā tiek uzklausīts un cienīts...

 Ja vecāki grib visu to labāko saviem bērniem, kādu iespaidu tas atstāj uz bērna personību?

 Vai mūsdienu bērni klausa? Vai klausīšana nav arhaisms, ko prasām no bērna? Jo nedz fizisks sods, nedz pacelta balss, nekas tāds neietilpst mūsdienās pieņemamās bērnu audzināšanas metodēs taču!

 Turklāt, bērni ir sabiedrības spogulis - ja mums tagad nav nepieciešama maza talcinieku paaudze , kas palīdz kolhoza kartupeļu talkās, kādēļ viņiem likt to darīt?

 

Diskusijai: Kam ir ko teikt, lai pasaka - ir vai nav mūsdienu bērni luteklīši?

Sandija, Māmiņu Klubs

Foto: Istockphoto.com