Mazliet zaļāka pasaule

Mazliet zaļāka pasaule

23. Nov 2010, 23:38 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ļoti labi zinu, ka daudzus kaitina un tracina eko slavināšana un aicinājumi uz zaļu dzīvesveidu. Es to negrasos darīt. Tikai vēlos padalīties, kāpēc es izvēlos alternatīvo kosmētiku un sadzīves tīrīšanas līdzekļus.

 

Es nevaru izvēlēties gaisu ko elpoju, es nevaru izvēlēties ūdens sastāvu, nevaru ietekmēt globāli vides piesārņotību. Bet ir lietas ko varu izvēlēties. Un to es arī daru. Gribētos jau gan teikt, ka mans mērķis ir cēls un daru to tādēļ, lai samazinātu savu pēdas nospiedumu uz savas zemes.

 

Ceru, ka pienāks diena, kad tā varēšu teikt. Pagaidām, no ļoti daudz kā nevaru atteikties. Bet noteikti tajā skaitā nav šokējoša sastāva sadzīves ķīmija un kosmētika. O, bet es jau zinu atbildes- "Mēs lietojam, un vēl esam dzīvi", "Tad jau vispār jāpārceļas uz mežu" . Godīgi sakot, man ir diezgan vienaldzīgi, ko domā un dara citi. Kā arī negrasos mācīt citus dzīvot. Nevaru ari  vējam aizrādīt, ka šodien atkal rūpnīcas "Furniera" dūmi tiek pūsti man logā, un diemžēl, lai darbā izaudzētu kvalitatīvus stādus ,ir jāizmanto augu aizsardzības līdzekļi.

 

Tāpēc es kompensēju atlikušo vidi ar zaļāku pieeju.Ja varu izvēlēties starp poda tīrāmo līdzekli X un Y, kas cenas ziņā īpaši neatšķiras, bet sastāvs ir pārsteidzoši atšķirīgs. Toties rezultāts ar alternatīvo mazgājamo līdzekli Y pārspēj X. Tad, kāpec man izvēlēties X?Tā pat nesaprotu, ja man ir mājās mazi bērni, tad vai man patiešām vanasistabā nepieciešama ķīmijas laboratorija? Iepazīstoties ar tīrāmo līdzekļu sastāvu, to nozīmi, ietekmi uz dzīviem organismiem, bail pat rokās ņemt. Nē, nu, protams, es varbūt esmu bailīga un daudzus tas nespēj satraukt. Bet mani mulsina daudzas no šīm vielām.

 

Nu, piemēram, podu mazgājamais līdzeklis X (ļoti populārs un visos lielveikalos sastopams) 75ml aptuveni 2.81Ls Nātrija hipohlorīts-  reaģējošā hlora savienojumi, piemēram, šis, ir viens no bīstamākajiem balināmajiem līdzekļiem. Tie var nodarīt kaitējumu videi, īpaši iekštelpās, veidojot organiskus hlora savienojumus, piemēram, hloroformu.  Nātrija hipohlorītam ir indīgi izgarojumi. Tas var izraisīt nelaimes gadījumus, ja nonāk saskarē ar skābēm, jo tādā gadījumā izdalās daudz hlora gāzes.

 

Nātrija hipohlorīts var mazināt auglību pelēm, radot spermatozoīdu galviņu anomālijas. Nevarētu teikt , ka man peles būtu mīļākie dzīvnieki, bet tomēr skumji... 

 

Hlora balināmie līdzekļi (piem., hipohlorīts) nav atļauti videi draudzīgos produktos, jo tie var veidot hlororganiskos savienojumus (parasti bojā nervu sistēmu, aknas, nieres ).Amīni- bioloģiski aktīvi slāpekli saturošs organiski savienojumi. Daudzi no šiem amīniem ietekmē kavēšanos un ierosas procesus galvas sadzeņu garozā un zemgarozas centros, rada asinsspiediena novirzes u.c. pārmaiņas organismā. 

 

Nejonu virsmaktīvās vielas ir vienas no galvenajām sastāvdaļām mājsaimniecības tīrīšanas līdzekļos. Tās atdalīta netīrumos no virsmas un patur tos izšķīdušus mazgāšanas ūdenī tā, lai tie atkārtoti nepieķertos virsmai. Tās var būt dabiski iegūtas no augu valsts izejvielām (šajā gadījumā par to gan stipri šaubos), lai gan daudzi lielie zīmoli lieto naftas produktu atvasinājumus. Visas virsmaktīvās vielas kaitē ūdens organismiem, ja vien nav viegli bioloģiski degradējamas un tā tālāk.

 

Protams, protams, šie visi elementi šajā nepilna litra fasējumā ir nelielos daudzumos, bet pievienojot vēl visus brīdinājumus un glābšanas pasākumus, ja nu kas ir noticis, tāda sajūta, ka vajadzīga īpaša apmācība, lai ar tiem darbotos. Protams- es pārspīlēju. Bet ja blakus noliek poda mazgāšanas līdzekli Y (Alternatīvais variants) 75ml aptuveni 2.50Ls 1. Citronskābe 2. Kokosriekstu eļļas alksilsulfāts 3. cukura tenzīdi- virsmaktīvā viela ar minimālu ietekmi uz ūdens organismiem un kuri vidē noārdās ātri un pilnībā. 4. augu izcelsmes iebiezinātāji 5. dabīga ciedru un citronzāles ēteriskā eļļa 6. ūdens

 

Un tā jau varētu salīdzināt visus tīrīšanas un mazgājamos līdzekļus. Bet rezultāti , vismaz manās acīs būs vienos vārtos.


Ziniet, man mājās atkrīt viens kreņķis- tīrāmo līdzekļu vaktēšana, skapīšos slēpšana. Protams, bērnam ir izskaidrots, ka tās pudeles nav rotaļlieta un aiztikt nevar. Bet ja nu meita izdomātu iztīrīt podu, trieka mani neķertu. Kuriozs no dzīves- lai gan man tad smiekli nenāca.Tā kā iepakojums ir ļoti lakonisks un pudeles ir ļoti līdzīgas- atšķiras tikai uzraksti. Tikko no laukiem atbraukuši, ātri, ātri izkrāmējām iepirkumu maisus un tā kā bija vēls, steidzu nomazgāt bērnu. Trauku mazgājamais līdzeklis nolikts (it kā) savā vietā, šķidrās ziepes savā vietā. Ķēros pie mazgāšanas. Kad nomazgāju ieraugu, ka meitiņa nomazgāta kā krūzīte- ar trauku mazgājamo līdzekli. Meitai ir diezgan alerģiska āda un jūtīgs dupsis.(Pieņemu, ka daudzi domā pilnīgi stulba sieviete- es arī par sevi tā nodomāju) Domāju, nu tik būs! Bet nebija pilnīgi nekādas alerģiskas reakcijas.

 

Tāpat par kosmētiku. Jau trīs gadus nekrāsoju matus ar ķīmisko matu krāsu. Jā nu alternatīvais variants ir dārgāks- 10Ls. Bet! Man ir dabīgi cirtaini mati. Tie reaģē uz gadalaiku maiņām- gaisa mitrumu, sausumu- ātri kļūst kā pūka un izskatās, kā sprādziens makarona fabrikā. Krāsojot matus, tie nereti kļuva kā pakulas un matu kopšanas līdzekļus lietoju uz nebēdu. Pie labas un dabīgas matu krāsas ķēros, lai atveseļotu matus. Frizierīte ieteica, jo henna, dažādu zālīšu ekstrakti , riekstu eļļas ārstniecīgi iedarbojās uz matu struktūru. Gala rezultāts man patika. Kā arī, lai gan matu krāsa ir dārga, varu ietaupīt uz pārējo matu kosmētiku- pilnīgi pietiek ar eļļiņu vai ar neko.

 

Un kosmētika- gribētos jau visu tādu feinu..... Ja to tā ilgtermiņā pamēģina- nu negribas ko citu, jo atšķirība nu ļoti manāma. Protams, man mājās ir atrodama dažnedažāda kosmētika, bet pirms pērku, es skaitu cik ir ievērības cienīgi komponenti sastāvā. Kāpēc? Jūs taču bremžu eļļā nemazgāsiet matus, uz sejas neklāsiet logu tīrāmo līdzekli?


Šo pētījumu pirms kāda laiciņa publicēja Judžīns Reidijs lielākajā angļu vides aizsardzības žurnālā "The Ecologist".

 

  • Cocamidopropyl betaine (kokamīd-propil-betaīns) – paaugstina šampūna putošanos un biezumu.

Ietekme uz veselību: Dermatīts, sausi mati.

  • Methyl/propyl paraben (metil, propol parabēns) – tie ir naftas produkti, kurus izmanto gandrīz visos kosmētiskajos līdzekļos, jo tiem piemīt spēja nogalināt plaša spektra mikroorganismus, tā aizsargājot kosmētiskos līdzekļus no bojāšanās.

Ietekme uz veselību: Var izraisīt alerģiskas reakcijas un ietekmē veģetatīvo nervu sistēmu – parabēni var imitēt estrogēnu darbību, traucēt reproduktīvo sistēmu.

  • Diazolidinyl urea (diazolidinil urīnviela) – antibakteriāls preparāts.

Ietekme uz veselību: Atbrīvo formaldehīdu (skatīt DMDM Hydantoin zemāk), acu un ādas kairinātājs.

  • Benzoic acid (benzoskābe) – konservants un šķīdinātājs.

Ietekme uz veselību: Satur kancerogēnos fermentu gredzenus un toluolu, kurus arī uzskata par hormonu noārdītājiem un iedzimtu defektu izraisītājiem, kairina elpceļus, acis un ādu.

  • Krāsvielas (CI 17200, CI 15510, CI 60730, CI 42053) – piešķir kosmētikas līdzekļiem tādu krāsu kā augiem, no kuriem tie it kā iegūti.

Ietekme uz veselību: Tās ir tikai četras no simtiem sintētisko un naftas ķīmisko produktu krāsvielu, kuru sertifikācija ir nezināma un pretrunīga. Lielākā daļa krāsvielu, kuras izmanto kosmētikā, gaida testēšanu, un to nekaitīgums nav izpētīts un pierādīts.

  • DMDM Hydantoin (DMDM hidantoīns) – antibakteriāla viela.

Ietekme uz veselību: Laboratorijas testos ir atklāts, ka tā izraisa plaušu vēzi un DNS (dezoksiribonukleīnskābes) bojājumus, satur 17,7% formaldehīda, kurš ir kairinošs un kancerogēns, un 20% gadījumu izraisa toksisku reakciju.

  • Cocamide mea – liek šampūnam veidot putas, kas savādāk nebūtu iespējams.

Ietekme uz veselību: Izraisa ļaundabīgo audzēju veidošanos laboratorijā testētajiem dzīvniekiem. Cocomide mea satur monoetanolamīnu, kurš reaģē ar nātrija lauret/lauril sulfātu, un veidojas kancerogēnie nitroamīni.

  •  Sodium laureth/laurym sulfate (SLES/SLS) (nātrija lauret/lauril sulfāts) – atdala no matiem taukus un liek šampūnam izplesties un ātri iekļūt ādā. Atrodams 90% no visiem komerciālajiem šampūniem un daudzos citos veselības un skaistumkopšanas līdzekļos, īpaši ķermeņa krēmos un zobu pastās. Laboratoriju klīniskajos izmēģinājumos SLS izmanto kā kairinošu līdzekli, lai testētu ārstniecisko līdzekļu efektivitāti.

Ietekme uz veselību: Caur asinsvadiem SLS/SLES koncentrējas sirdī, aknās, smadzenēs un acīs. Paliek audos ilgu laiku un var izraisīt šādas sekas:

       vēzi – SLS/SLES reaģē ar citām ķīmiskām vielām, veidojot ļaundabīgo audzēju izraisošus nitroamīnus un dioksīnu;

       endokrīnas problēmas (hormonu noārdīšanu) – SLS/SLES var imitēt hormonu darbību un sagraut ar to saistītos mehānismus, kas kontrolē mūsu ķermeņa funkcijas, ir zināms, ka tas imitē estrogēnu darbību un traucē reproduktīvo sistēmu un seksuālo attīstību;

       matu izkrišanu – SLS ir diezgan raupjš, kodīgs līdzeklis, kas posta matu folikulas;

       paaugstinātu ādas jutību – SLS sabojā ādas aizsargspēju pret kaitīgām vielām, vairojot alerģiskas reakcijas;

       sausu ādu – aizsarglipīdi tiek noplēsti no ādas virsmas, pateicoties SLS kodīgumam, un samazinās ādas spēja saglabāt mitrumu.

  • Propylene glycol (propilēnglikols) – saglabā kosmētikā mitrumu un padara to zīdainu. Propilēnglikols ir naftas ķīmiskais produkts, kas tiek izmantots kā galvenā sastāvdaļa bremžu šķidrumā un antifrīzā kā arī veselības un skaistuma produktos, tādos kā bērnu krēmi un skropstu tušas.

Ietekme uz veselību: Lai gan ASV Pārtikas un Zāļu Administrācija (FDA) ir klasificējusi propilēnglikolu par drošu, tas atzīts kā neirotoksīns un pierādīts, ka izraisa dermatītu, aknu anomālijas un nieru bojājumus pētījumos ar dzīvniekiem. Tas kavē šūnu augšanu un var būt kairinošs ādai.

  • Triklozāns – antibakteriāla viela, kuru izmanto zobu pastās, dezodorantos, ziepēs un krēmos, kas domāti nepatīkamas smakas mutē, padusēs, uz pēdām un intīmajās zonās iznīcināšanai.

Ietekme uz veselību: Pētījumi liecina, ka triklozāns iznīcina vājākos mikrobus, toties dzīvi paliek izturīgākie, kas vēlāk centīgi vairojas

 

Vai minerāleļļa un silikona šķidrums patiešām ir ādu mīkstinoši līdzekļi?

 

Ādu mīkstinošie līdzekļi ir vielas, kas palīdz ādai saglabāties mitrinātai un mīkstinātai. Visizplatītākie ādu mīkstinošie līdzekļi, ko izmanto kosmētiskajos produktos, ir minerāleļļa un silikona šķidrums, kas darbojas kā berjera uz Jūsu ādas un aizsargā to no ūdens zuduma un padara ādu uz tausti zīdainu un gludu. Taču šīs īpašības savukārt apgrūtina ādu veikt tās normālās funkcijas, piemēram, elpošanu un svīšanu, kas ir viens no visnozīmīgākajiem detoksifikācijas veidiem.

 

Lielākā daļa tirgū nopērkamo zīdaiņu eļļu ir 100% minerāleļļa. Minerāleļļu izmanto ļoti daudzos ādas kopšanas līdzekļos, taču tā patiesībā pārklāj ādu tieši tāpat kā plastmasas plēve, izjaucot ādas dabīgo imūnsistēmas barjeru un nomācot tās spēju elpot un absorbēt mitrumu un barības vielas.  

 

Jūsu āda ir lielākais orgāns Jūsu ķermenī, un organisms atbrīvojas no toksīniem caur ādu; tas ir ārkārtīgi būtiski, lai āda būtu brīva un spētu izvadīt toksīnus. Taču minerāleļļa kavē šo procesu, ļaujot toksīniem uzkrāties, un tas var veicināt pūtīšu un citu ādas problēmu veidošanos. Minerāleļļa palēnina arī citas ādas funkcijas un šūnu normālu veidošanos, kā rezultātā āda pāragri noveco.

 

Tādēļ mēģiniet izvairīties no produktiem, kuru sastāvā ir minerāleļļa un silikona šķidrums. Dabā ir daudz augu ekstraktu un eļļu, kas lieliski mīkstina ādu.

 

Tīrošās un putojošās vielas var būt vairāk kā tikai kairinošas.

 

Putojošās vai tīrošās vielas ir galvenā sastāvdaļa dušas želejās, sejas tīrītājos, matu šampūnos u.c.produktos.

 

Vispopulārākās tirgū izmantotās putojošās vielas ir nātrija lauret sulfāts (Sodium Laureth Sulfate (SLES)), un nātrija lauril sulfāts (Sodium Lauryl Sulfate (SLS)), dietanolamīns (Diethanolamine (DEA)), trietanolamīns (Triethanolamine (TEA)), TEA-lauril sulfāts (TEA-lauryl sulfate) un kokamidopropil betaīns (Cocamidopropyl Betaine).

 

Gan SLS, gan SLES ir bieži sastopami automašīnu šampūnos, garāžu grīdu tīrītājos un motora mazgāšanas līdzekļos. Japānā pētījumos ir atklāts, ka SLS ir mutagēns (var izraisīt mutācijas). Saskaņā ar toksikologu viedokli jebkura ķīmiska viela, kas spēj izraisīt mutācijas, palielina risku saslimt ar vēzi. Turklāt saskaņā ar pētījumiem SLS un SLES ir vienīgās mazgājošās vielas šampūnos un tīrītājos, kuras iekļūst asinsrites sistēmā.

 

Marks Fīrers (Mark Fearer) rakstā „Bīstamais skaistums” ("Dangerous Beauty") raksta, ka „Amerikas Toksikoloģijas Koledžas pētījumos dzīvniekiem, uz kuriem izmēģināja SLS, izveidojās acu bojājumi, kā arī depresija, apgrūtināta elpošana, caureja, nopietns ādas kairinājums un korozija un pat nāve.”

 

Bērnu acis arī ir pakļautas riskam. „Pētījumi pierādīja, ka SLS traucē bērnu acīm pareizi attīstīties, izšķīdinot proteīnus un neļaujot acīm strukturāli pareizi veidoties. Un šie bojājumi bija paliekoši.” Citos pētījumos atklājies, ka SLS var bojāt imūnsistēmu, it īpaši ādas līmenī. „Nātrija lauril sulfāta proteīnus šķīdinošo īpašību dēļ ādas slāņi var atdalīties un iekaist.”

 

SLS ir viena no visbīstamākajām sastāvdaļām kosmētiskajos līdzekļos ne tikai pati par sevi, bet arī, kā pētījumos atklāts, „SLS apvienojumā ar citām ķīmiskām vielām var pārveidoties par nitrozamīniem – potenciālām kancerogēnām vielām, kas liek organismam absorbēt nitrātus daudz lielākos apjomos, nekā lietojot ar nitrātiem piesārņotu pārtiku.”

 

Saskaņā ar Amerikas Toksikoloģijas koledžas ziņojumu „SLS caur ādu viegli iekļūst organismā, un tā pārpalikumi saglabājas sirdī, aknās, plaušās un smadzenēs. Tas norāda uz to, cik nopietnus veselības draudus rada SLS, lietojot to šampūnos, tīrītājos un zobu pastās.”

 

DEA un TEA tiek izmantotas kā putojošas vielas un ir arī neitralizētāji kosmētiskajos līdzekļos. Tie lēni noārdās dabā, reaģē ar nitrātiem (no konservantiem) un veido nitrozamīnus – kancerogēnas vielas.

 

 

Ja man būtu tā naudiņa, kas guļ jūras dibenā... Katrā gadījumā, es esmu lietas kursā ko nu tur mālēju uz sejas.

 

Ja runājam par pārtiku- kad meitiņa sāka iepazīties ar lielo cilvēku pārtiku, biju biežs viesis eko pārtikas veikaliņā. Vai cik daudz kārt no apkārtējiem varēju klausīties- kādēļ to dari; kapēc es bērnam sterilu vidi veidoju; un ko tad darīšu, kad bērns skolā ies...

 

Bet kāpēc mēs pērkam jaunākos telefonus, modīgākās kurpes, sevi lutinām dažnedažādākos veidos? Es gribēju palutināt savu bērnu un to pamat bāzi iedot to labāko. Es nevarēšu visu dzīvi ietekmēt un arī to nevēlos, bet, kamēr tas ir manos spēkos, kāpēc lai to nedarītu?

 

Ziniet, man nedaudz tracina jēdziens- bet gaiss taču arī netīrs, ūdens kāds, ko tur iespringt?! Bet ja jāizvēlas medus pods ar vienu darvas karoti, vai pods ar darvu un karoti medus.... Es laikam pieturēšos pie pirmā podiņa. Jo taču tik daudz ko mēs nespējam ietekmēt, bet to mazumiņu ko spēju... Tik daudz ,kas ir manis pašas rokās.

 

P.S. Bet no LANCQME smaržām atteikties nespēju...

Avoti:

www.videsvestis.lv

www.dabiga-kosmetika.lv

24. Feb 2010, 23:18

alison- piekrītu!
Atieksme ir jāmaina vispārēji. Šajā gadījumā, manu prāt nav īsti svarīgi kāds ir sākuma punkts no kā izriet šī "zaļā attieksme". Arī mazgājamie līdzekļi beigās nonāk dabā kur atstāj savu zimogu.

Arī man soma dzīvo auduma maisiņš 😀

24. Feb 2010, 15:53

Jā, daudz kas ir krietni, krietni dārgāks. Bet ir to vērts...